Sanallaştırma, İngilizce tabiri ile “virtualization” bilgisayarda veya server dediğimiz sunucularda bulunan ram, CPU ve memory kaynaklarının tek bir makine özelinde değil birden fazla makine ile çalıştırılması hâlidir. Fiziksel bilgi işlem ortamı yerine simülasyon ortamı yaratır. Bununla birlikte firmalar tek bir sunucuyu birden fazla sanal sunucuya çevirebilirler. Böylece birden çok yazılım lisansına ve sunucuya ihtiyaç duymazlar. Donanım alanında maliyet düşürdüğü için birçok fırsatı beraberinde getirmektedir. Eskiden her iş için bir sunucu gerekirken şimdi işlerin hepsi için birkaç sunucu yeterli.
Sanallaştırma tek bir serverdan birden çok kaynak oluşturarak ölçeklendirmeye, iş yüklerinin kolayca dağıtılmasına ve yönetilmesine olanak sağlar. Daha az server ve donanım ise firmalara maliyet avantajı sağlar.
Her bir sanal sunucu (Virtual Machine), tek bir kaynağı paylaşmasına rağmen bağımsız etkileşimde bulunabilir ve farklı işletim sistemleri veya uygulamalar çalıştırabilir. IT alanında en fazla kullanılan IT kaynağı sanallaştırmadır.
Sanallaştırma Teknolojileri
5 çeşit sanallaştırma teknolojisi bulunmakta. Bu teknolojilerden en çok değer gören ve üzerinde çalışılan teknoloji, sunucu sanallaştırma (Server Virtualization) teknolojisidir. Bunun en büyük sebebi sunucu alanındaki pazarın diğer teknolojilere göre daha yüksek olmasıdır. Bu da beraberinde bu alana yatırımı getirmekte. Sanallaştırma üzerine çözümler üreten firmaların başını çeken Nutanix firmasının sanallaştırma alanında yapmış olduğu en büyük yatırım sunucu sanallaştırma üzerinedir.
Fiziksel platformlara göre çok daha kolay upgrade gerçekleştirilebilir. Yatay büyüme, dikey büyüme fiziksel platformlara göre çok daha hızlı, etkili, daha az kesinti ve daha az masraf ile gerçekleştirilebilir.
Sunucu Sanallaştırma (Server Virtualization): Birden çok fiziksel sunucuyu sanallaştırarak daha az fiziksel sunucu üzerinden çalışmasını sağlayan sanallaştırmadır.
Depolama Sanallaştırma (Storage Virtualization): Verilerin sanallaştırılmış bir dosya içerisinde tutulmasıdır.
Ağ Sanallaştırma (Network Virtualization): Ağ bileşenlerini sanallaştırıp tıpkı fiziksel ağ ile bağlantı yapılmış gibi çalışmasını sağlar. Daha az maliyet ile daha fazla sanal ağ kurup çalışmasını sağlar.
Masaüstü ve Dizüstü Sanallaştırma (Desktop and Laptop Virtualization): Bilgisayarların sanallaştırılarak veri merkezine taşınması ve sonrasında son kullanıcıların ağ ve internet üzerinden bu kaynaklara erişerek kullanımına olanak tanıyan sanallaştırma türüdür.
Uygulama Sanallaştırma (Application Virtualization): Uygulamaların bilgisayar üzerine hiç kurulmadan sunucu üzerinden kullanılmasına olanak verir.
Sanallaştırma olayının detaylarını anlattığımıza göre Nutanix sanallaştırma katmanı olan (Acropolis Hyper-visor) AHV den bahsetmek istiyorum. Bir sonraki yazımda.