1879 senesinde İstanbul’da doğdu. 1896 yılında harbiyeyi bitirerek subay oldu. Balkan Savaşları’na katıldı, yaralandı ve gazi oldu. Ardından Çanakkale’de, Muş’ta, Suriye’de savaştı. Mecidi Nişanı, Gümüş Muharebe, Liyakat, Tahsiliye, Alman ve Avusturya Harp, Demir Haç Nişanı ile taltif edildi. İngilizlere esir düştü ve bir sene sonra esaretten kurtuldu.
Mondros Antlaşması’nın ardından İstanbul’a atandı fakat Türk Kurtuluş Savaşı’na katılmak için Ankara’ya geldi.
Yarbay rütbesi ile İnönü Savaşları’na, Sakarya Meydan Muharebesi’ne katıldı, albay rütbesine terfi etti.
Büyük Taarruz’un ikinci gününde kendisine bizzat Mustafa Kemal Paşa tarafından, savaşın kaderini belirleyecek bir vazife verildi. Sincanlı Ovası’ndan Dumlupınar’a kadar olan yolların önündeki stratejik öneme sahip Çiğiltepe’yi ele geçirmeliydi. Yunanlılar Çiğiltepe’nin stratejik öneminin farkındaydılar. General Nikolaos Trikopis başarılı bir direniş gösterdi. 27 Ağustos 1922 sabahı Reşat Bey Mustafa Kemal Paşa’yı telefonla arayıp yarım saat içinde tepeyi ele geçireceğini bildirdi. Söz verdiği gibi Çiğiltepe’yi yarım saat içinde düşmandan temizleyemeyen Reşat Bey intihar ederek yaşamına son verdi. Sabah 11:00’da Mustafa Kemal birliği arar ve telefona Reşat Bey’i ister. Telefondaki askerin sözlerini duyduğunda gözlerinden yaşlar akar.
“Komutanım Reşat Bey size bir mesaj bırakarak intihar etti. Okuyorum, komutanım: Yarım saat zarfında bu tepeyi almak için söz verdiğim halde sözümü yapamamış olduğumdan dolayı yaşayamam komutanım.”
Yaklaşık kırk beş dakika sonra Çiğiltepe, Türkler tarafından ele geçirildi ve düşmandan temizlendi.
Soyadı Kanunu’nun çıkmasıyla Reşat Bey ve ailesine Çiğiltepe soyadı verilir.
Tüyleri ürperten bu olay Türk askerinin vazife bilincini gözler önüne sermektedir. Reşat Çiğiltepe verdiği sözü tutamaması ve başarının kırk beş dakikalık gecikmesiyle canından vazgeçebilecek kadar onurlu ve şerefli bir vatanseverdir.
Albay Reşat Bey Şehitliği
“Dünyanın hiçbir ordusunda yüreği seninkinden daha temiz, daha sağlam bir askere rast gelinmemiştir. Her zaferin mayası sendedir. Her zaferin en büyük payı senindir. Burada şehit olan kahraman evlatlarımızı minnetle anıyorum, ruhları şâd olsun.”
Başkomutan Mustafa Kemal.