Ülkü ve Keman Eser İncelemesi
Kitap Murat K.’nin yazdığı Çehov tarzı durum hikayelerini içermektedir. Hikayeler durum hikayesinin öncüsü Çehov’unkiler gibi kısa ve gerçekçidir. Toplamda 17 tane hikaye bulunan kitapta psikolojiden savaşa, sevgiden eğitime pek çok konuya değinilmiştir. Her hikayenin farklı bir değerlendirmesi olabileceğine karşın tüm hikayelerini bir kitapta toplayarak insanın hayatını koca bir deneyim ve ayrılmaz bir parça olarak ortaya sunan yazar bunu ön sözde açıkça ifade etmiş. Heyecanla harmanlanan hikayelerdeki beklenmedik sonlara gizlenmiş dersler ile bunları bir yapboz parçalarına resmi işler gibi işlemiştir. Dil kullanımı sade olmasına karşın imgeler ve mesajlar derindir. Bu yönüyle daha çok gençlere ve yetişkinlere hitap ettiğini söylemek mümkün. Nitekim kitap özellikle gençlerde karakter eğitimi ve toplum eğitimi için insanın haletiruhiyesini, coğrafya ve tarihini sorgulaması amaçlanmıştır.
Kitap, “Doğrudan Yayıncılık” ilkesi doğrultusunda basıma sunulmaktadır. Doğrudan yayıncılığın en güzel yanı ise elinize geçecek olan kitabın yıpranmamış olmasıdır. Kitabı bu ilkeyle basıp yayına sunan kitapyurdu olduğu için kitabın internet üzerinden satışı sadece kitapyurdu‘ndan yapılabilmektedir. Lakin pek çok kitabevi talep edildiğinde kitabı temin edebilmektedir. Raflarında kitaba rastlayabileceğiniz bu vesile ile kargo ücretinden kurtulabileceğiniz kitabevleri ise
Mersin (Kitaphanem),
Adana (Karahan Kitabevi),
Bolu (Baykuş Kitabevi),
Uşak (Uşak Edebiyat Evi- Akademi Kitabevi),
İzmir (Pan Kitabevi- Zorba Kitabevi) Van (Şarlo Kitabevi),
Antalya (Octopus Kitapkafe), Manisa (Chernobyl Cafe)’dır.
Kitabın fiyatı ise 15 TL gibi çok da pahalı olmayan bir fiyattır. Türk durum hikayesinin öncüsü Sait Faik Abasıyanık’ın da kitapları da ha keza yakın fiyatlara satılmaktadır.
Yazar soy ismini ve biyografisini dünya hayatına karşı bakış açısından mütevellit açıklamamıştır. Zira yazarın dünya hayatına bakışında izzet kazanmanın soy ile gelmesi ve ilmin diplomayla ölçülmesi yanlış bir davranıştır. Çünkü izzet kazanmak kişinin kendisini eğitmesiyle öğrendikleri ve samimiyeti ile gerçekleşir. İlim denilen öğrenmenin pek çoğu ise diplomaya yansımayan informal olarak adlandırılan bilgilerle gerçekleşir. Yazar hakkında bilgi edinebilecek tek kaynak ise hikayeleridir. Hikayelerinden anlaşılacağı üzere tarih, eğitim, sosyoloji ve psikoloji konularına merak duyan yazar eğitimi tekdüzelikten çıkarma gayesindedir.