ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) uzay aracı Peseverance, yedi aylık yolculuğunu tamamlayıp Mars’a inişini başarıyla gerçekleştirdi.
Kim hayal etmez ki Mars’ta gezmeyi!
Mars’taki kraterde bulunan deltalardan dolayı bir zamanlar bir göl olduğu düşünülmekteydi. 2007 yılında burada bir zamanlar göl olabileceği keşfedildikten sonra bu kratere Boşnakçada ‘’göl’’ anlamına gelen ‘’Jezero’’ ismi verildi. Kratere bağlı iki tane de kanal bulunmakta ve bu kanalların bir zamanlar Jezero kraterini beslediği düşünülmekteydi.
Mars yüzeyinde bu tip oluşumların var olduğunu ancak bir atmosfer bulunmadığından bu şekilde göller oluşamayacağı düşünülüyor.
Şimdi de size Türkiye’nin en özel gölünden bahsetmek istiyorum.
Kayaçların ufalanması sonucu küçük taneciklerden oluşan ve binlerce yıl önce ölen bakteri fosillerinin bembeyaz kum gibi gözüktüğü bir yer hayal edin. Bu kayaçlar dalga etkisi ile ufalanıyor ve incecik kum görüntüsüne bürünüyor. Gölde bulunan magnezyum ve fosfor elementleri ile uyum içinde yaşayan ve adaptasyonu gittikçe artan bitkiler ve hayvanların yaşamakta olduğunu…
Doğal bir laboratuvar, binlerce yılın görsel şöleni, mavi-turkuaz bir cennet.
Bu kayaç yüzeyi bilin bakalım hangi yöremizde mevcut?
”Türkiye’nin Maldivleri” olarak bilinen Salda Gölü…
Krater gölü oluşu onun oldukça derin olmasını sağlamış. Dünyanın en temiz 5. gölü. Gölün en özel ve güzel kısmı da bu, göl kendini kaynağından yenileyebiliyor. Bu yüzden de oldukça temiz. Türkiye’nin en derin 2. gölü. Türkiye’nin Maldivleri olarak da bilinen Salda Gölü…
Fakat o beyaz kumlar o kadar hassas ki ona dokunmak bile zarar verebiliyor. Belki gidilmemesi gerekiyor, belki de gidilip de zarar vermeyecek şekilde gezilmesini sağlayacak yürüyüş parkurları sağlanması…
Son şans turizmi olarak değerlendirilmeden, ‘’Yok olmadan önce gör.’’ mantığı ile değil de koruma amaçlı veya hiç değilse doğaya zarar vermeden o kayaçlar görülmeli diye düşünüyorum.
Ve o zaman kayaçlara ve göle baktığınızda etrafınızdakiler sizin gerçekten o yaz günü, kayaçlara mı, göle mi baktığınızı; yoksa tepelerin üzerindeki hiçbir şafağın göremediği ve hiç batmayan yıldızlarıyla Jezero Krateri’ne mi baktığınızı bilemeyecekler.
Gidelim, görelim ama Mars’a ilk kez ayak basar gibi; oldukça narin, oldukça hassas ve değerini bilerek…