Tarım ürünleri insanların hayatını sürdürebilmesi için çok önemli bir yere sahiptir. Bu sebeple ilk çağlardan günümüzde kadar tarımsal faaliyetler birçok teknikle yapılmıştır. İlk çağlarda tarım insan işçiliği, kas gücü gibi ilkel yöntemlerle yapılmıştır. Fakat şu anda tarımsal faaliyetler kas gücü yerine teknolojiden yararlanmaktadır. Teknolojiden yararlanmanın asıl amacı üretilen ürünü en az maliyet ve en kaliteli şekilde üretmektir.
Bu tarım faaliyetlerinden biri de son günlerde dünyada yaygınlaşmaya başlayan topraksız tarımdır.
Topraksız Tarım Nedir?
Topraksız tarım ilk defa 1930 senesinde, İngiliz Profesör Doktor William Gericke tarafından başlatılmış fakat daha sonraki zamanlarda Hollanda tarafından geliştirilmiştir. Ülkemiz ise topraksız tarıma 1995 senesindebaşlayıp kısa bir zamanda dış ticaret ve yatırım alanı seviyesine gelmiştir.
Topraksız Tarım Nasıl Yapılır?
Küresel anlamda en çok kullanılma yolunda ilerleyen topraksız tarımda ürün, toprağa değil toprak yerine ürünün yetiştirileceği topraksız tarım için üretilen kaplara konuyor. Daha sonra ürün fideleri Danimarka’dan gelen, içinde bazalt kayası, kireç taşı ve kok kömürü karıştırılarak elde edilen kaya yünü adındaki bir maddenin içine dikiliyor. Kaya yünü maddesinin suyu tutma özelliği olduğu için kullanılıyor. Topraksız tarımın yapılacağı kabın içine kaya yünü ile beraber ısıyı yalıtma özelliği bulunan perlit adındaki madde koyuluyor. Bu madde üretilecek ürünün sıcaklığının değişmesini büyük ölçüde azaltıyor. Ürün fideleri ekildikten sonra ürünün meyve vermesi için devreye bombus arıları giriyor. Bombus arılarının emme özelliği olduğu için çiçeklerin iç kısmını emerek ürünün tozlaşmasını sağlıyor ve bu sayede meyve oluşuyor.
Bir örnek vermek gerekirse topraksız tarımla üretilen domatesler topraklı tarıma göre daha kırmızı ve sağlıklı oluyor. Eğer ürün sağlıklı bir biçimde yerleştirilirse fidenin ekildiği günden 70 gün sonra domatesler olgunlaşıp hasat yapılacak hâle geliyorlar.
Topraksız Tarımın Avantajları Nedir?
-Topraksız tarım her sene ürün vermeyi garantilemektedir.
-Topraklı tarım gibi toprağı nadasa bırakmak gerekmez.
-Serada sağlıklı ortam oluşturulduğu için hastalık ve böcek sorunları yaşanmaz.
-Topraksız tarımın en büyük avantajı ise üretimin dar alanda sağlıklı ve verimi yüksek ürünler elde edilebilir.