Merhaba değerli Bublogta okurları, sizlere bu yazımda tarihseverlerin kütüphanesinde mutlaka bulunması gereken 10 kitabı derledim.
1. Halil İnalcık – Devlet-i Aliyye

Ülkemizde Osmanlı tarihi denilince akıllara gelen ilk isim, hocaların hocası unvanına nail olmuş değerli tarihçi yazar Halil İnalcık’ın eserlerini bu listeye koymasak olmazdı. Yarım yüzyıla yakın Osmanlı tarihi hakkında yaptığı tüm çalışmaları derlediği bu 4 ciltlik nadide eser İş Bankası Kültür Yayınları tarafından okuyucuya kazandırıldı. Osmanlı tarihinin sadece politik olaylarını incelemenin hata olduğunu söyleyen Halil İnalcık hocamız siyasi olaylar altında toplumsal-ekonomik altyapı gelişmelerini dikkatli bir şekilde eserinde işlemiştir.
2. Ahmet Taşağıl – Kök Tengri’nin Çocukları

Avrasya bozkırlarında İslamiyet öncesi Türk tarihini merak eden her tarih okuyucusunun kütüphanesinde bulunması gerektiğini düşündüğüm bu ikinci eser değerli hocamız Ahmet Taşağıl tarafından kaleme alındı. Ömrünü hem sahada hem Çin kaynakları arasında geçiren değerli hocamız İslamiyet öncesi Türk tarihinin anlaşılmasındaki çalışmalarıyla uluslararası alanda büyük ilgiye mazhar olmuştur.
3. M. Roberts – Avrupa Tarihi

The Times gazetesi tarafından “Tek cilde sığdırılan en iyi Avrupa tarihi kitabı” olarak seçilen bu kıymetli eser bizlere Avrupa tarihini ana hatlarıyla öğrenmemiz için bir kaynak kitap niteliği taşıyor. Eserin sayfa sayısının fazla olması sizleri korkutmasın, çok akıcı bir üslupla kaleme alınmış olduğundan okuyucuyu sıkmadan kitabı bitirmesine olanak sağlıyor.
4. Halil İnalcık – Osmanlı İmparatorluğu Klasik Çağ (1300-1600)

Değerli hocamız Halil İnalcık’ın bir başka kıymetli eserini daha listemize eklemek istedim. Bu eserde 1300–1600 arasında Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluşu üzerine kısa bir giriş yapıldıktan sonra ana hatlarıyla imparatorluğun klasik dönem kurumları anlatılmıştır. Eser, Yapı Kredi Yayınları tarafından okuyucuya kazandırılmıştır.
5. Ahmet Taşağıl – Göktürkler 1-2-3

Tarihimizde ilk Türk adını taşıyan ve örnek devlet modelini oluşturmuş olan Göktürkler, Ahmet Taşağıl tarafından titiz bir çalışmayla kaleme alınıyor. Oxford ve çeşitli üniversitelerde ders kitabı olarak okutulan bu kıymetli eser dili itibarıyla ağır olsa da yukarıda 2. maddede belirttiğim ”Kök Tengri’nin Çocukları” kitabını bitirenlerin rahatlıkla okuyup anlayabileceği bir kitaptır.
6. Osman Turan – Selçuklular Tarihi ve Türk İslam Medeniyeti

Selçuklu tarihi denilince akla gelen ilk isimlerdendir Osman Turan. Kendisinden sonraki bütün tarih araştırmalarına metot ve muhteva olarak kaynaklık etmiş bir baş eserdir.
7. Halil Demircioğlu – Roma Tarihi Cilt 1

Roma tarihi hakkında değerli çalışmaları bulunan Halil Demircioğlu’nun bu eserini kendi ön sözünden aktarmak istiyorum. “İlkçağ tarihi Batı medeniyet dünyasına yüksek kıymette iki miras bırakmıştır: Bunlardan biri Hellas’tan kalan ‘tam insan’, öteki de Roma’dan kalan ‘tam devlet’ mefhumudur. Bunlar birbirini itmam etmektedir. Tarih ilminin başlıca vazifelerinden biri bu mirasın mahiyetini açıklamak, onun “Dünya Tarihi”ndeki yerini göstermektedir. İşte, Türk Tarih Kurumunun çıkarmakta olduğu “Dünya Tarihi, serisinin onuncu sayısını teşkil eden bu “Roma Tarihi” ile, bu mirastan “Roma Devleti”ni anlatacağız. Eser iki cilt olacaktır. Birincisinde Roma tarihinin en eski zamanlardan cumhuriyet sonuna kadar olan devrini, ikincisinde imparatorluk (Kaiserler) devrini ele alacağız. Ciltlerin kullanışını sağlamak için her birini ikişer kısma ayırıyoruz. Şimdi neşrolunan bu kitap I. cildin birinci kısmıdır. Kitabın yazılışında Roma tarihini anlaşılır bir halde okuyuculara sunmak fikri hâkim olmuştur.: Yâni burada Roma’nın geçmişinden kuru bir kitap bilgisi vermekten ziyade, Roma tarihinin canlı bir tablosunu aksettirmek istedik.”
8. Erhan Afyoncu – Sorularla Osmanlı İmparatorluğu Tarihi

Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluşundan çöküşüne olan süre boyunca merak edilen tüm konuları soru cevap niteliğinde kaleme alan Erhan Afyoncu hocamız doğru bilinen yanlışlara ve Osmanlı tarihinin dönüm noktalarına değiniyor. Elinizin altında mutlaka bulunması gereken bir kitap olduğunu düşünmekteyim.
9. Bernard Lewis – Doğu’nun 300 Yıldır Aradığı Soru: Neden Geri Kaldık?

Ünlü şarkiyatçı Bernard Lewis, Ortadoğu tarihi denilince muhakkak akla gelen ilk isim. Bernard Lewis bu eserinde uzun zamandır özellikle Ortadoğu insanları başta olmak üzere İslam dünyasının kendilerine sormuş oldukları “Hata Neredeydi?” sorusu üzerine duruyor ve geçmişten günümüze tarihin izinde bu soruya cevap veriyor.
10. Andrew Mango – Atatürk

Bu kitap için İlber Ortaylı hocamızın şu sözlerini yeterli buluyorum:
“Bizce çokça okunan Lord Kinross’unkinden daha ilginç bir Atatürk biyografisi… Buna ‘bir yabancı yazarın kitabı’ da diyemiyoruz. Andrew Mango ve kardeşi ünlü Bizans tarihçisi Cyril Mango, İstanbul’da büyüyen bir Levanten ve Rusya göçmeni ailenin çocuklarıdır. Andrew Mango’nun Türkçesi mükemmeldi; bu kitapta da uzun yılların birikimi var. Mango hoş sohbet bir dünya adamıydı. İngiliz, Fransız, Türk ve Rus aydınlarını, onun kadar sohbet ve bilgisine hayran eden yoktur. Türkiye üzerine yazılanların arasında seçkin yeri olan bir kitaptır.”
-İlber Ortaylı