İlkokuldayken sınıf arkadaşlarımıza mektup yazdığımız o güzel zamanları hatırlıyor musunuz? O tüm masumluğumuzla kısa ama içi dolu mektuplar yazardık birbirimize. Neden o masumluğu kaybettik? Neden kalem ile kâğıdın o muhteşem buluşmasından mahrum ettik yazılarımızı. Neden içi boş, kısacık mesajlar aldı yerini mektupların? Bu hız çağında bir nebze olsa da nefes almak isteyenlere önerimdir mektup arkadaşlığı, uluslararası adı ile ”snailmailing” veya ”penpalling”. İki yıldır mektup arkadaşlığı yapan biri olarak belirtmem gerekir ki birçok avantajı var bu hobinin. İlk olarak duygularınızı ve düşüncelerinizi yazıya dökmenin rahatlatıcı etkisinin farkına varıp içinizdekileri dökmenin, onları değerli gördüğünüz kişilerle paylaşmanın hazzını yaşayacaksınız. Yazmanın psikolojik olarak da faydasını bilenler bana katılacaktırlar. Kısa ve içi dolu olmayan mesajlar iletişimimizi kötü anlamda etkiledi, cümleler basitleşti. Mektup ile bu boşluğu doldurabilir, mektuplarınızı saklama şansına erersiniz. Diğer avantajımız ise yeni arkadaşlar edinmek, yeni insanlar tanımak; kültürlerine aşina olmak. Öneririm ki yurt içi ile sınırlı tutmayalım mektup arkadaşlığımızı. Farklı ülkelerden ve kültürlerden insanlar tanıyalım, onlarla görüşlerimizi paylaşıp mesafeleri aşalım. Ayrıca koleksiyon severler için de güzel bir hobi olduğunu düşünüyorum çünkü değerli düşüncelerin olduğu mektuplara ek olarak çay ve kartpostal gibi o ülkeye özgü şeyler elde edebiliriz. Birçok ülkenin çayını içtim orayı ziyaret etmeden, para birimlerini topladım, kartpostal koleksiyonu yaptım. Tabii ki pul koleksiyonu yapanlar da mektup arkadaşlığını severek tercih ediyor.
Diğer güzel yanı ise yaratıcılığı geliştirmesi ve zamanınızı verimli geçirmenizi sağlaması birçok hobide gördüğümüz gibi. Mektuplarınızı ve içeriğinizi kendiniz dizayn ederek yaratıcılığınızı geliştirebilir, yeni şeyler üretmenin hazzına ulaşabilirsiniz.
Peki nasıl başlayabiliriz bu mektup arkadaşlığına? Mektup arkadaşları genelde birbirlerini Instagram uygulaması ile bulurlar. Mektup arkadaşlığı (penpalling ya da snailmailing) hashtag’lerini kullanarak mektup arkadaşı arayan yüzlerce insana ulaşabilirsiniz hem de din, dil, ırk fark etmeksizin. Bu da sizin daha çok açık görüşlü olmanızı sağlayabilir. Mektup gönderimleri sadece PTT aracılığı ile yapılıyor. Mektubun gramajına göre fiyat değişiyor. PTT’nin orijinal sitesinde bu fiyatlar ile ilgili daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz. Mektupların ulaşması ülkeye göre değişip uzun sürebilir ama heyecan katan da bu değil mi zaten? Bu hız çağında iletişimi daha değerli kılmak için bunun önemli bir etken olduğunu düşünüyorum. Dört gözle mektup beklemek, gelince çocuklar gibi sevinmek… İlkokulda olduğu gibi tüm masumiyetimizle.
”Bu devirde mektup yazmak mı olur?” tarzı tepkileri çok duymuş biri olarak nostaljinin ne kadar zarif bir şey olduğunu, insanın ruhunu beslediğini belirtmem gerekiyor. Bu gibi söylentilere kulaklarınızı kapatıp bu zarif hobiye başlamanızı önerir, okuduğunuz için teşekkür ederim, nostalji kalın…