Sürdürülebilir Moda Nedir?
Akıllarda kalan ”Sürdürülebilir moda nedir?” sorusunun cevabı birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Sosyal adalet ile birlikte ekolojik bütünlüğe doğru değişime teşvik eden sürece sürdürülebilir moda denir. Moda sisteminin bütün değişim sürecini içermektedir. Moda içinde yer alan ekolojik, finansal, sosyal ve kültürel sistemleri ile uğraşır. Sürdürülebilir moda daha çok vatandaşların, kamu sektörünün ve özel sektörün sorumluluğunda hareket eder. sürdürülebilir modanın gelişim sürecinin en derinlerine baktığımızda 1963 yılında Amerikan biyolog Rachel Carson’ın ”Sessiz Bahar” adlı kitabının yayınlanması ile şekil almaya başlamıştır.
Endüstrileşmenin bir parçası olarak tarımsal kimyasalların kullanımı dolayısıyla oluşan çevresel kirlilik, modanın çevresel ve sosyal etkisinde önemli bir yer almaktadır. ”Sürdürülebilir moda nedir?” diye baktığımızda asıl olarak çevresel kirliliğin azaltılması ve bu doğrultuda üretim ve tüketim için kullanılan malzemelerin ömrünün uzatılmasının hedeflendiğini görmekteyiz.
Sürdürülebilir Modanın Amacı
Sürdürülebilir moda, faaliyetleri sayesinde gelişen ekosistemler ve topluluklar meydana getirmektir. Ürünlerin değerini arttırırken aynı zamanda kullanılan malzemelerin ömrünü uzatmak ve atık miktarını azaltmak amaçlanmaktadır. Bu şekilde üretim ve tüketim sonucu çevrede meydana gelen zararların azaltılması hedeflenir. İnsanları daha çevre dostu olacak şekilde tüketime yönlendirir. Moda endüstrisi aynı zamanda sürdürülebilir moda ile dünya ekonomisi ve toplum için kâr ve büyümenin sağlanmasında da etkili olmuştur. Modayı daha sürdürülebilir hâle getirmek için bütün sistemleri düşünmek, ona göre üretim ve tüketim sağlamak gerekmektedir. Değerli ve değişen bir dünyada daha uyumlu yaşam biçimlerine yol açan bir mekanizma olması amaçlanır. Türkiye’de de popüler markaların organik materyal kullanımına önem veriyor olması sürdürülebilir modayı işaret etmektedir. Sürdürebilir modanın bir parçası olarak alışverişte geri dönüştürebilir paket, poşet ve ambalaj malzemelerinin kullanılmasında da artış görüldüğü araştırmalar sonucu açıklanmıştır.
İklim değişikliği ve karbon salınımı göz önünde bulundurulduğunda geri dönüşümlü ve organik hammadde kullanımı, zararlı kimyasalların üretimden çıkarılması, su tasarrufu, temiz enerji kaynakları gibi sonuçlar istenmektedir. Dolayısıyla çevreye verilen zararların en alt seviyeye inmesi ve aynı zamanda da sosyal katkıyı en üst seviyelere taşıma amacı ”Sürdürebilir moda nedir?” sorusunun cevabını vermektedir.