SEO Nedir?
SEO’nun (evet ceo değil) açılımı Search Engine Optimization’dur, Türkçe karşılığı ise Arama Motoru Optimizasyonudur. SEO’nun kısa ve anlaşılır bir tanımını yapmak gerekirse, bir web sitesinin arama motorlarındaki başarısının (Arama sonuçlarında daha önce çıkma) arttırılmasına dair yapılan çalışmaların tümüdür.
SEO Bir Websitesi İçin Neden Gereklidir?
Tüm websitelerinin ve onların editörlerinin öncelikli amaçlarından bir tanesi de arama motorlarında (Google, Yandex,.. gibi) daha üst sıralarda çıkmaktır. Daha üst sıralarda çıkan websiteleri doğal olarak daha fazla ziyaretçi alırlar. Hatta SEO çalışmaları iyi planlanmış ve niş arama sonuçlarına odaklanılmış bir şekilde yapıldığında daha fazla ziyaretçinin yanında daha nitelikli ziyaretçiler de getirecektir.
Peki SEO’nun Mantığı Nedir?
Arama motorları tüm websitelerini gün içerisinde defalarca kez tarar ve veri tabanına alır. Böylece kullanıcı arama motorunda arama yaptığında, veri tabanından o arama sonucuna en iyi cevap verebileceğini düşündüğü websitelerini kullanıcıya sunar. İşte bizim de olayımız tam olarak burada başlıyor. Amacımız arama motoruna, kullanıcıyı en iyi şekilde tatmin edebilecek içeriğe sahip olan site olduğumuzu kanıtlamamız gerekiyor. Burada da arama motorlarının kriterlerini ve algoritmalarını anlamamız gerekiyor. Aslında bu algoritmalar über gizli diyebileceğimiz şeyler. Örneğin Google’ın kullandığı algoritmalarını bilseydik bu algoritmayı maniple edebilir ve sitemiz kaliteli bir içeriğe sahip olmasa bile aramalarda ilk sıraya taşıyabilirdik. Siz de tahmin edersiniz ki arama motorları bu algoritmalarını devlet sırrı gibi saklıyorlar. Hatta çoğu zaman “algoritmalarımızı güncelledik, artık şunlara daha çok önem veriyoruz” minvalinde gerçek olmayan açıklamalar yaparak bu algoritmaların keşfedilmesini önlemeye çalışıyorlar. Tabii ki bu algoritmaları sık sık güncelliyorlar ama genellikle bunları açıklamıyorlar.
Kendi SEO Stratejinize Sahip Olmalısınız
Hepimizin sahip olduğu siteler aslında birbirinden oldukça farklılar. Yani şunu demek istiyorum, biz bublogta olarak genel blog niteliği taşıyoruz. Hitap ettiğimiz kullanıcı kitlesi, olduğumuz sektör, kullanıcıdan almak istediğimiz geri bildirimler, rakiplerimizin websiteleri ve öne çıkmak istediğimiz arama sonuçları tamamen bize özel. Genel blog olmanın bir dezavantajı olarak da içeriklerimiz çok geniş alanlara yayılıyor bu sebeple de daha çok arama sonucunda rekabet içine girmemiz gerekiyor. Bunun doğal bir sonucu olarak da kendimize özgü bir SEO stratejisi oluşturuyor ve uyguluyoruz.
Siz de kendi websitenizin niteliklerini, hedeflediklerinizi ve rakiplerinizi iyi bir şekilde analiz edip kendi stratejinizi oluşturmalısınız. Yani aslında SEO’nun birçok websitesi için ortak olan noktaları var ancak bizi asıl öne çıkaracak çalışmalar farklılıkları görmek ve bunları kullanmaktan geçiyor.
SEO Çalışmalarını Nasıl Anlamalıyız?
Aslında SEO çalışmaları iç ve dış olarak 2 farklı kola ayrılmaktadır. İç Seo; bizim websitemizin ne kadar kullanıcı dostu olduğu, iç link şemamız, içeriklerimizin ne kadar kaliteli olduğu gibi sitemizin içinde yapacağımız çalışmaları ifade etmektedir. Dış Seo ise; diğer websitelerinin bizi kaynak göstererek (backlink) bize referans olması, indexlenme süreleriniz, Google servisleri ile bağlantılarınız gibi çalışmaları ifade ediyor. Yukarıda verdiğim örnekler iç ve dış seo çalışmalarının aklınızda canlanmasını sağlamak içindi. Yani çalışmalar bunlardan çok daha fazlasını da içeriyor ve tüm bunların arama motoru algoritmalarında bir yeri ve önemi mevcut. Bu yazıyı SEO’yu zihninizde anlamlı bir yere koyabilmek için kaleme aldığımızdan dolayı burada çalışmalardan bahsetmeyeceğiz.

Sonuç
Eğer bir websiteniz var ve siz de daha çok ziyaretçi elde etmek istiyorsanız SEO sizin için zorunluluk durumu arz etmektedir. Yapacağınız SEO çalışmaları size daha fazla ve daha nitelikli ziyaretçi getirmenin yanında marka değerinizin artmasını da sağlayacaktır. Ancak şunu unutmayın ki siz bu çalışmaları yaparken rakipleriniz de boş durmuyor olacaklar. Çok çalışmanız ve anında mükemmel sonuçlar beklememeniz, sabırlı olmanız gerekiyor.
Bu yazımızda SEO’yu size olabildiğince açık ve anlaşılır şekilde anlatmaya çalıştık. Daha teknik detaylar içeren ve SEO çalışmalarını ele alacağımız yazılarımız için bizi takip etmeye devam edin!