Şehre göre telefon kodları nasıl belirlenir sorusu birçok kişi tarafından merak konusudur. Her kullanıcının kendi telefon numarası olduğu gibi, her şehrin de kendisini diğer şehirden ayıran ve karışıklığı önleyen kendi telefon kodu vardır. Türk telefon kodu belirlenirken çeşitli değişkenler göz önünde bulundurulmuştur.
Şehre göre telefon kodları nasıl belirleniyor diye merak ediliyor. Özellikle, bu kod ataması sırasında hâlâ ankesörlü telefonlar vardı, bu nedenle en güçlü iletişim ve en yoğun santrallere sahip eyaletlere daha küçük numaralar atanarak telefonu çevirme süresinden tasarruf edilmesi planlanmıştır. Bu nedenle İstanbul ve New York 212 koduyla, Ankara ve Chicago ise 312 koduyla başlamaktadır. Bununla birlikte, değişkenlerden biri çifttir. Bu konuda net bir bilgi yok ancak devlete telefon kodu verirseniz çift sayılar hâlinde kod verilecektir.
Şehir Alan Kodlarının Farkı Nedir?
Şehir alan kodları söz konusu olunca en çok merak edilen sorulardan birisi de şehre göre telefon kodları nasıl belirleniyor hatta bölgelere göre alan kodları belirlenmiş midir? Bu belirlemenin nedeni, çevirme sonrası şifre sisteminin tuşlu telefonlar yaygınlaşmadan önce kurulmuş olmasıdır.
Çevirmeli telefonda 9’u çevirmek için parmağınızı kadrandaki deliğin yüksekliğine sokun ve kadranı tamamen çevirin. Geriye bakmalı ve bırakmalısın. Kadran otomatik olarak orijinal konumuna geri dönecektir. Tek bir numara çevirme işlemi tamamlandı. Bu işlemde 1 kadranı 9 kadranından çok daha az zaman alır ve 212 kadranı 989 kadranından çok daha az zaman alır.
Santral çok meşgul değildi. Şüphesiz, modern butonlu telefonlar çok hızlı çalışıyor. Yani telefon numaralarında saat farkı yoktur. Peki, bu kodlar zamanında ne işe yaradı diye soracak olursak şöyle açıklanabilir: Eski zamanlarda telefon santralleri fazla yoğunluğu kaldıracak düzeyde değildi. Yoğunlukları sebebi ile telefon görüşmelerinde büyük aksaklıklar yaşanıyordu. Bu da şehirlere göre telefon kodlarının kısa mesafeli olmasıyla çözüme kavuştu.
Bölgelere Göre Alan Kodları Nasıldır?
Batı illerinde 2, Orta Türkiye’de 3 ve doğu illerinde 4 ile başlayabileceğini ve verildikten sonra komşu illere dağıtımda ortaya çıkma ihtimalinin yüksek olduğunu da belirtmek gerekir. En temel olanlarla başlayın. Ayrıca biraz bilgi vermek gerekirse şehre göre telefon kodları nasıl belirleniyor; İstanbul’un her iki yakası da şehrin büyüklüğüne göre uygun görülmüş, dolayısıyla İstanbul’un istisnai olarak 216 ve 212 olmak üzere iki farklı şehir kodu var. Üç büyük şehre bakıldığında
- 312 Ankara,
- 212 ve 216 İstanbul,
- 232 ise İzmir
dir. Yıllar önce kolaylık ve karışıklık olup santrale yüklenme olmasın diye bu şekilde şehir alan kodları belirlenmiştir. Günümüzde kolaylığın pek bir önemi kalmamıştır. İşte şehre göre telefon kodları nasıl belirlenir sorusunun açıklamasının genel hatlarını bu şekildedir.
Telefon Numaralandırma Planı Hakkında Kısaca Bilgi
Telekomünikasyonda bir abonenin telefonuna veya başka bir telefon uç noktasına bir telefon numarası atamak için kullanılan bir numaralandırma şemasıdır. Telefon numarası, ön ek kontrol sisteminin erişebildiği bir telefon şebekesi abonesinin adresidir.
Genel anahtarlama şebekesinin her bir alanında telefon numaraları şemaları bulunmaktadır. Bunlar ayrıca özel telefon şebekesinde de bulunuyor. Coğrafi konum her atanan numara dizisinde mutlaka olması gereken bir ayrıntıdır ve her telefon abonesine o şekilde verilir.
Birçok numaralandırma şeması, bir hizmet alanını, alan kodu veya şehir kodu adı verilen bir önekle tanımlanan coğrafi alanlara böler. Bu, telefon abonesine ulaşmak için kullanılan çevirme dizisinin en önemli parçası olan numara dizisidir. Numaralandırma şemaları çeşitli tasarım stratejilerini takip edebilir.
Bu şekilde çoğunlukla bireysel telefon ağlarının tarihsel gelişimi ve bölgesel olması gerektiğinden kaynaklanmaktadır.
Kapalı Numaralandırma ile Açık Numaralandırma Arasındaki Fark
Kuzey Amerika’ya benzer şekilde, sabit uzunluklu alan kodu ve şehir kodu kapalı numaralandırma planları genel olarak ayırt edilir ancak açık numaralandırma planları değişken alan kodu ve şehir kodu uzunluğunu içerir veya her iki atanmış telefon numarasını da dahil edebilirsiniz.
Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU), üye devlet veya yerel yönetim ağlarının düzenli birlikte çalışabilirliği için E.164 adlı kapsamlı bir numaralandırma şeması oluşturmuştur. Söz konusu plan açık bir numaralandırma düzenidir.
Ancak telefon numarası 15 hane içindedir. Standart, bütün eyaletlerde veya bölgelerde uluslararası rota rehberliği için tüm ulusal arama planı numaralarının önünde bir alan kodu (ülke kodu) tanımlar. Bir şirket veya şirket kampüsündeki özel telefon ağının özel bir numaralandırma planı vardır.
Böyle bir sistem, PSTN’ye merkezi bir erişim noktası sağlayan ve ayrıca dahili hatlar arasındaki dahili aramaları kontrol eden özel bir şube santrali tarafından desteklenebilir. Abone istasyonuna atanan telefon numarasını belirten numaralandırma düzeninin aksine, çevirme yöntemi müşterinin arama prosedürünü belirtir.
Bir hedefe ulaşmak için çevrilmesi gereken bir sayı veya sembol dizisi. Numaralandırma şeması bu şekilde kullanılır. Kapalı numaralandırmada bile numaradaki her rakamı çevirmeniz gerekmez. Örneğin, hedef çağrı istasyonuyla aynı alandaysa bölge kodları genellikle atlanır.