fbpx

Şehre göre telefon kodları nasıl belirlenir sorusu birçok kişi tarafından merak konusudur. Her kullanıcının kendi telefon numarası olduğu gibi, her şehrin de kendisini diğer şehirden ayıran ve karışıklığı önleyen kendi telefon kodu vardır. Türk telefon kodu belirlenirken çeşitli değişkenler göz önünde bulundurulmuştur. 

Şehre göre telefon kodları nasıl belirleniyor diye merak ediliyor. Özellikle, bu kod ataması sırasında hâlâ ankesörlü telefonlar vardı, bu nedenle en güçlü iletişim ve en yoğun santrallere sahip eyaletlere daha küçük numaralar atanarak telefonu çevirme süresinden tasarruf edilmesi planlanmıştır. Bu nedenle İstanbul ve New York 212 koduyla, Ankara ve Chicago ise 312 koduyla başlamaktadır. Bununla birlikte, değişkenlerden biri çifttir. Bu konuda net bir bilgi yok ancak devlete telefon kodu verirseniz çift sayılar hâlinde kod verilecektir.

Şehir Alan Kodlarının Farkı Nedir?

Şehir alan kodları söz konusu olunca en çok merak edilen sorulardan birisi de şehre göre telefon kodları nasıl belirleniyor hatta bölgelere göre alan kodları belirlenmiş midir? Bu belirlemenin nedeni, çevirme sonrası şifre sisteminin tuşlu telefonlar yaygınlaşmadan önce kurulmuş olmasıdır.

Çevirmeli telefonda 9’u çevirmek için parmağınızı kadrandaki deliğin yüksekliğine sokun ve kadranı tamamen çevirin. Geriye bakmalı ve bırakmalısın. Kadran otomatik olarak orijinal konumuna geri dönecektir. Tek bir numara çevirme işlemi tamamlandı. Bu işlemde 1 kadranı 9 kadranından çok daha az zaman alır ve 212 kadranı 989 kadranından çok daha az zaman alır.

Santral çok meşgul değildi. Şüphesiz, modern butonlu telefonlar çok hızlı çalışıyor. Yani telefon numaralarında saat farkı yoktur. Peki, bu kodlar zamanında ne işe yaradı diye soracak olursak şöyle açıklanabilir: Eski zamanlarda telefon santralleri fazla yoğunluğu kaldıracak düzeyde değildi. Yoğunlukları sebebi ile telefon görüşmelerinde büyük aksaklıklar yaşanıyordu. Bu da şehirlere göre telefon kodlarının kısa mesafeli olmasıyla çözüme kavuştu.

Bölgelere Göre Alan Kodları Nasıldır?

Batı illerinde 2, Orta Türkiye’de 3 ve doğu illerinde 4 ile başlayabileceğini ve verildikten sonra komşu illere dağıtımda ortaya çıkma ihtimalinin yüksek olduğunu da belirtmek gerekir. En temel olanlarla başlayın. Ayrıca biraz bilgi vermek gerekirse şehre göre telefon kodları nasıl belirleniyor; İstanbul’un her iki yakası da şehrin büyüklüğüne göre uygun görülmüş, dolayısıyla İstanbul’un istisnai olarak 216 ve 212 olmak üzere iki farklı şehir kodu var. Üç büyük şehre bakıldığında

  • 312 Ankara,
  • 212 ve 216 İstanbul,
  • 232 ise İzmir

dir. Yıllar önce kolaylık ve karışıklık olup santrale yüklenme olmasın diye bu şekilde şehir alan kodları belirlenmiştir. Günümüzde kolaylığın pek bir önemi kalmamıştır. İşte şehre göre telefon kodları nasıl belirlenir sorusunun açıklamasının genel hatlarını bu şekildedir. 

Telefon Numaralandırma Planı Hakkında Kısaca Bilgi

Telekomünikasyonda bir abonenin telefonuna veya başka bir telefon uç noktasına bir telefon numarası atamak için kullanılan bir numaralandırma şemasıdır. Telefon numarası, ön ek kontrol sisteminin erişebildiği bir telefon şebekesi abonesinin adresidir.

Genel anahtarlama şebekesinin her bir alanında telefon numaraları şemaları bulunmaktadır. Bunlar ayrıca özel telefon şebekesinde de bulunuyor. Coğrafi konum her atanan numara dizisinde mutlaka olması gereken bir ayrıntıdır ve her telefon abonesine o şekilde verilir.

Birçok numaralandırma şeması, bir hizmet alanını, alan kodu veya şehir kodu adı verilen bir önekle tanımlanan coğrafi alanlara böler. Bu, telefon abonesine ulaşmak için kullanılan çevirme dizisinin en önemli parçası olan numara dizisidir. Numaralandırma şemaları çeşitli tasarım stratejilerini takip edebilir.

Bu şekilde çoğunlukla bireysel telefon ağlarının tarihsel gelişimi ve bölgesel olması gerektiğinden kaynaklanmaktadır.

Kapalı Numaralandırma ile Açık Numaralandırma Arasındaki Fark

Kuzey Amerika’ya benzer şekilde, sabit uzunluklu alan kodu ve şehir kodu kapalı numaralandırma planları genel olarak ayırt edilir ancak açık numaralandırma planları değişken alan kodu ve şehir kodu uzunluğunu içerir veya her iki atanmış telefon numarasını da dahil edebilirsiniz. 

Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU), üye devlet veya yerel yönetim ağlarının düzenli birlikte çalışabilirliği için E.164 adlı kapsamlı bir numaralandırma şeması oluşturmuştur. Söz konusu plan açık bir numaralandırma düzenidir.

Ancak telefon numarası 15 hane içindedir. Standart, bütün eyaletlerde veya bölgelerde uluslararası rota rehberliği için tüm ulusal arama planı numaralarının önünde bir alan kodu (ülke kodu) tanımlar. Bir şirket veya şirket kampüsündeki özel telefon ağının özel bir numaralandırma planı vardır.

Böyle bir sistem, PSTN’ye merkezi bir erişim noktası sağlayan ve ayrıca dahili hatlar arasındaki dahili aramaları kontrol eden özel bir şube santrali tarafından desteklenebilir. Abone istasyonuna atanan telefon numarasını belirten numaralandırma düzeninin aksine, çevirme yöntemi müşterinin arama prosedürünü belirtir.

Bir hedefe ulaşmak için çevrilmesi gereken bir sayı veya sembol dizisi. Numaralandırma şeması bu şekilde kullanılır. Kapalı numaralandırmada bile numaradaki her rakamı çevirmeniz gerekmez. Örneğin, hedef çağrı istasyonuyla aynı alandaysa bölge kodları genellikle atlanır. 

Abonelik
Bildir
guest
0 Yorumlar
Satır içi yorumlar
Tüm yorumları görüntüleyin

Okuyucuların Beğendiği İçerikler

Birçok kişinin ‘’zor ama maaşı iyi, garanti meslek gibi’’ düşünceleriyle ün kazanmış bir bölüm olan tıp fakültesini size en ince detaylarıyla aktaracağım. Öncelikle fakülteye gelmeden önce kendinizi ilk gün yapılacak çaylak şakasına ve ileri zamanlarda daha siz TUS isimli bölüm seçmenize yarayan sınava girmeden ‘’Sen ne doktorusun? ‘’ veya diş hekimliği ayrı bir bölüm olmasına […]
Yaşanan herhangi bir gün hiç yaşanmasaydı, her şey daha farklı olur muydu? Misal dün hiç yaşanmasaydı veyahut bundan yıllar önce bir gün hiç yaşanmasaydı yine aynı mıydı hayatınız? Kadere inanmak subjektif bir bakış açısı olarak görünebilir ancak hayatın akışı olarak farklı bir yerden durumu ele alabiliriz. Bütün malzemeleri özene bezene kesip, doğrayıp harika bir yemek […]
Herkesin ölmeden görmek isteyeceği bir yer vardır. Yoksa da henüz keşfetmemiştir… Benim için burası Norveç. “Soğuk Cennet” veyahut “Kuzeyin İncisi” denilen bu ülkenin lanse ettiği imajı bir görseniz aşık olmamak elde değil. O yüzden henüz kendi ülkenizi keşfetmediyseniz ileride belki yol arkadaşım olabilirsiniz! Norveç ”Soğuk Cennet” Ülkenin yönetim biçimi anayasal monarşi ve başkenti Oslo‘dur. 385,207 […]
Her kitap ayrı güzel, dünyasına girdikten sonra… Ama bazı başyapıtlar vardır, gerçekten okumak zevk verir. Okudukça içine düşer, yeni bir dünyanın kahramanı olursunuz. Herkes için değişebilecek bir liste… Daha iyisi varsa da ben okuduğum kadarını biliyorum ve bunlar şu an en iyisi! Daha birçok türde konuşulacak kitaplar olsa da üç ayrı türde üç başyapıt derledim, […]

İlgini Çekebilir

Çoğumuzun, adını belki de hiç duymadığı fakat yaşamımızda denk gelebileceğimiz, farkında ve bilinçli olduğumuz takdirde erken tanı ve tedavi seçeneklerini düzenleyebileceğimiz, benim ise özel eğitim alanında tanıştığım bir sendromdan bahsetmek istiyorum sizlere: DiGeorge Sendromu. DiGeorge Sendromu (DGS) 22. kromozomun (22q11) delesyonu (kromozomun bağlı bulunduğu parçadan kopup silinmesi, yok olması) ya da translokasyonu (kopan veya kaybolan […]
“Sisyphus’u gördüm, korkunç işkenceler çekerken: yakalamış iki avucuyla kocaman bir kayayı ve de kollarıyla bacaklarıyla dayanmıştı kayaya, habire itiyordu onu bir tepeye doğru, işte kaya tepeye vardı varacak, işte tamam, ama tepeye varmasına bir parmak kala, bir güç itiyordu onu tepeden gerisin geri, aşağıya kadar yuvarlanıyordu yeniden baş belası kaya, o da yeniden itiyordu kayayı, […]
Bugün 10 Mart 2022. Gülistansız 796. gün “Ne durumdayım biliyor musunuz? Ölüm Allah’ın emri, ölüm dünyada var. Gençlerin ölümü zor ama biz her gün yeniden ölüyoruz. Her gün… Toprağa bile basmaya kıyamıyorum, acaba kızım içinde olabilir mi diye. “ 21 yaşında, Tunceli’de bir üniversite öğrencisiydi Gülistan Doku. 5 Ocak 2020 tarihinden bu yana haber alınamıyor. […]
Bir girişim fikriniz var ve bu alanda bir marka oluşturmak istiyorsunuz ya da henüz küçük bir işletmesiniz ve işletmenizi büyütüp kârınıza kâr katmak istiyorsunuz. İşte bu yolda atmanız gereken ilk adım markalaşmak olmalıdır. Peki marka nedir?                Marka yalnızca kalabalık bir pazarda sizi diğerlerinden ayıran isim, logo ve slogandan ibaret değildir. Markanız insanların sizinle etkileşimde […]