Şanlıurfa, Türkiye’nin hem tarihî hem de gastronomi olarak önemli bir kentidir. Tam bir mozaik şehir. Kültürü, müziği, tarihî mutfağıyla çok başka bir kent. Tam 4 yıl orada yaşadım ve gidip görülmesini tavsiye ettiğim kentlerden birisi. Urfa merkezde gezilecek yerler:
Şimdiye kadar bilinen en eski tapınak olan Göbeklitepe, sizi tarihin bilinmez ve şaşırtıcı sayfalarına atar, hem gezer hem de sorgulayabilirsiniz “Bu muhteşem yapıyı nasıl inşa ettiler.” diye. Urfa merkezde Balıklıgöl, Urfa müzeleri, Urfa Kalesi, Hz. Eyüp Mağarası‘nı gezebilirsiniz. Seyir Tepesi‘ne çıkarken yolunuzun üzerine bulunan çift mağaraya uğrayabilir, burada dinlenip tekrar yola devam edebilirsiniz. Ayn Zeliha Gölü‘nü ziyaret edip bir kahve molası verebilirsiniz ve menengiç kahvesini kesinlikle burada içmelisiniz. Ardından Tarihî Bakırcılar Çarşısı‘na uğrayabilirsiniz ve buralarda ara sokaklara dalıp tarihî dar sokakları ve tarihî evleri görebilirsiniz. Urfa’ya kadar gelmişken Urfa’nın kültür ve mutfağının tanıtıldığı Mutfak Müzesi‘ni de görmeden gitmek olmaz tabii. ”Bu şehrin her yeri tarih mi kokuyor? Ben biraz modern yer de görmek istiyorum.” diye düşünüp kendinizi bir AVM ‘ye atmak isterseniz Piazza’ya gidebilirsiniz.
Gelelim Urfa’nın ilçelerine… Halfeti ilçesinde Asurluların, Yunanların, Osmanlı’nın tarihî izine rastlayabilirsiniz Birecik Barajı’nın yapılmasıyla sular altında kalmış eski Halfeti’yi ziyaret edebilirsiniz. Halfeti’de Asma Köprü, Halfeti Ulu Camii, Aziz Nerses Kilisesi, Kız Mağarası, Soğmatar Antik Kenti vs. turistik yerlerini gördükten sonra rotanızı başka bir ilçeye çevirebilirsiniz. Harran ilçesi… Bu ilçe diğer ilçelere nazaran daha önemli bir ilçedir. Anadolu’nun ilk camisi ve ilk kilisesi burada bulunmakta ayrıca Ay tanrısı Sin‘e ait bir mabet de bulunmakta. Burada Fatımiler, Zengiler, Selçuklular ve Osmanlı’nın izlerine rastlayabilirsiniz. Burada ilginç mimarisiyle Harran Evleri’ni, Harran Üniversitesi tarihî kalıntıları, Hz. İbrahim yürüyüş yolu, Harran Kalesi, Harran Cami‘sini ziyaret edebilirsiniz. Burada bulunan tarihî Şuayip Antik Kenti bambaşka mistik bir atmosfer oluşturuyor ve çok başka hissetmiştim burada. Siverek ilçesinde Tekoran Vadisi, Bozova ilçesinde Atatürk Barajı ve Seyir Tepesi‘ni ve Ceylanpınar ilçesinde dünyanın en büyük çiftliğini görebilirsiniz.
Urfa’da ne yemeliyim? Haşimyede mutlaka ciğer yemelisiniz. Urfa’da birçok kebap çeşidi bulunmakla birlikte keme kebabı, Urfa kebabı ve patlıcan kebabı hem bol acılı hem de lezzetli kebaplar, acı ile aram yok diyorsanız. Kebapların acısız olanını tercih edebilirsiniz. Ayrıca şabut balığı, çiğköfte ve sayısız mezenin de tadına bakabilirsiniz. Tatlı olarak şıllık, billuriye, kadayıf…
Urfa’da ne içmeliyim? Menengiç kahvesi, gümgüm, mırra.
Urfa’nın tarihî butik otelleri de görülmeye değer. Gayet uygun fiyatlarla hizmet vermekteler. Birçok tarihi konak hem otel hem de restoran hizmeti vermekte. Bunun yanı sıra akşamları da sıra gecesi eğlencesi düzenlemekte ve sıra gecesi şiddetle tavsiye edilir.