Yorgunluk herkesin başına gelebilecek bir sorun. Hemen her insan az ya da çok, kısa ya da uzun süreli yorgunluklar yaşar. Bunlar bedensel veya ruhsal yorgunluklar olabiliyor. İnsan vücudunu fazla yıprandırmasından dolayı bedensel yorgunluğumuz gözle görülecek seviyede kendini belli edebiliyor. Bedensel yorgunluğun çözümü ruhsal yorgunluğa göre daha basitleştirilebilir .Bunlar dinlenme, düzenli uyku ,sağlıklı beslenme vs. gibi şeyler bedensel yorgunluk sendromunu vücudumuzdan atmasına yardımcı oluyorlar.
Ruhsal Yorulma
Son zamanlarda ruhsal yorgunluk oldukça sık rastlanan bir durumda. Bunu doktor, psikiyatri uzmanları, psikologlar ve hatta büyük firmaların insan kaynaklarından duymaktayız. Yönetilemeyen stresler, dizginlenemeyen öfkeler, yoğunlaşan kaygı ya da endişeler, derinleşen depresif eğilimler , depresyon ve daha pek çok şey ruhumuzu örseleyebilip ‘ruhsal yorgunluk’ yapabiliyor. Keyifsiz, mutsuz, huzursuz, kaygılı günlerin sayısı artıp gönülleriniz yıprandıkça yorgunluklar daha bir kalıcı ve can sıkıcı hal alıyor. Ruhsal yorulma iki sınıf ile karşımıza geliyor. Bunun sık görüleni “ZİHİNSEL YORGUNLUK”. Zihinsel yorgunluk en çok da bir zamanlar hoşlandığınız, keyif aldığınız, yapmaktan mutluluk ve huzur duyduğunuz şeyleri yapmak için gereği kadar motive olamamak, ihtiyaç duyulan hevesi eskisi gibi yaşayamamak bir şeye odaklanamamak ve unutkanlık, dalgınlık biçiminde ortaya çıkıyor. İkincisi ise uyku düzeninde değişiklikler. Bir kısmı aşırı bir uyuma isteğiyle kıvranıp, uykuya doyamıyor. Ne kadar uyursa uyusun her uykudan yorgun uyanıyor. Yorgunluğunu uykusuzlukla uyku bölünmeleri veya sabahın erken saatlerinde ‘pat’ diye uyanıp uykuyu bir daha tutturamama şeklinde yaşayan ‘uyku sürgünü’ depresifler de var. Yorgunluğunuz gittikçe artıyor ise bununla birlikte huzursuzluk ,derin düşüncelere dalma ,ani tepkiler verme ,kas zorlanmaları, gereksiz yere suçluluk duyma gibi şeyleri bir arada gördüğünüz zaman ruhsal durumunuzda sorun olduğu anlaşılabiliyor. Böyle durumlarda her sağlık sorunu gibi ruhsal yorgunluk, depresyon için konunun uzmanlarından yardım almak sizler için iyi gelecektir.
Bedenimiz gibi ruhumuzda da gözle görülebilen sorunlar yaşayabiliriz. Yaşantımıza ve ruhumuza güzel gelen şeyleri insan kendi başına yaratabiliyor. Hayatımızda yaşanabilecek olumsuz veya beklenti içinde olduğumuz şeyleri iyi gözle bakmamız bize iyi geleceğine inanıyorum. İlk deneyimim olduğu için bublogta ailesine teşekkür ederim
“Mutluluğu ihtiraslarda değil kendi yüreğinizde arayın. Mutluluğun kaynağı dışımızda değil içimizdedir.”
Lev Nikolayeviç Tolstoy