Priştine Kosova’nın başkenti ve en kalabalık şehridir. Balkan turlarının en popüler rotası olmayı başaran Priştine, yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağıdır. 2008 yılında bağımsızlığını ilan eden şehir, gelişmeye ve kendini yenilemeye devam eder. Tam bir kültür turu planlayan gezginler için ideal lokasyonlardan biridir. Turistik birçok mekâna sahip olan şehir, tarihi dokusuyla görenleri kendisine hayran bırakır. Doğası ve tarihi güzellikleriyle dikkat çeken Priştine, birçok müzesiyle tarih tutkunları için de eşsiz bir adrestir. Peki, Priştine’ye nasıl gidilir? Priştine uçak bileti fiyatları nedir? Priştine’ye gidecek olanların bilmesi gerekenler nelerdir? Priştine’de mutlaka gezilmesi gereken yerler nerelerdir? İşte, Priştine’ye seyahat edecek gezginlerin merak ettiği sorular ve cevapları…
Priştine’ye Nasıl Gidilir?
Pegasus, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı ile Priştine Uluslararası Havalimanı arasında direkt uçuşlar düzenler. Güncel Priştine uçak bileti fiyatları hakkında detaylı bilgiye Pegasus’un internet sitesinden ulaşabilirsiniz. Priştine’ye İstanbul aktarmalı olarak yurt içi ve yurt dışındaki şehirlerden de ulaşmak mümkün. Direkt uçuşlarla İstanbul – Priştine arası yaklaşık olarak 1 saat 45 dakika sürmektedir.
Priştine Uluslararası Havalimanı, şehir merkezinden 15 km uzaklıkta yer alır. Havalimanından şehir merkezine ulaşım olanakları oldukça kısıtlıdır. Gezginler şehir merkezine ulaşımda otobüsleri ya da taksileri tercih edebilirler. Priştina Havalimanı’ndan şehir merkezine direkt otobüs hattı bulunmamaktadır fakat otobüs terminalinden aktarma yaparak merkeze ulaşım sağlamak mümkün. Şehir merkezine taksiyle gitmek isteyen gezginlerin pazarlık yapmaları gerekmektedir. Hızlı ve konforlu bir ulaşım tercih edenler Pegasus’un araç kiralama hizmetinden faydalanabilirler. Priştine küçük bir şehir olması yönüyle toplu taşıma ağı fazla gelişmemiştir. Şehirde 14 otobüs hattı bulunur. Tren, tramvay ve metro gibi ulaşım seçenekleri bulunmamaktadır. Gezginler Priştine’yi yürüyerek ya da bisikletle gezebilecekleri gibi taksiyle de gezebilirler.
Priştine’de Mutlaka Gezilmesi Gereken Yerler

Tarihi ve kültürel değerleriyle gezginleri kendisine hayran bırakmayı başaran Priştine’de gezilmesi gereken başlıca lokasyonlar… İşte, gezginler için Priştine gezilecek yerler listesi…
– Kosova Ulusal Müzesi: Kosova’nın en önemli müzelerinden biri olan Kosova Ulusal Müzesi, birçok turistin uğrak yeridir. Uzun süre kapalı kalan bu müze 2014 yılında tekrar ziyarete açılmıştır. Müze, Kosova Savaşı’nda birçok esere ev sahipliği yaptığı için yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmeyi başarır.
– Skanderberg Heykeli: Bu heykel Priştine’nin merkezinde bulunur ve etrafında bir süs havuzu yer alır. Şehir merkezine gelen turistlerin görebilecekleri ilk detay Skanderberg Heykeli’dir. Şehre gelen turistlerin ilgisini çeken bu heykel aynı zamanda şehrin buluşma noktası olarak da tanınır.
– Saat Kulesi: Mehmet Yaşar Paşa tarafından 1840’lı yıllarda inşa ettirilen bu kule, şehir halkına namaz vakitlerini hatırlatmak için tasarlanmıştır. Saat Kulesi, altıgen şekle sahip olup 26 metre uzunluğundadır. Kulenin içerisinde yer alan orijinal saat mekanizmasının yıllar önce çalındığı bilinir.
– Fatih Camii: Diğer ismiyle Hünkar Cami olarak da bilinen bu yapı, Osmanlı İmparatorluğu’nun Priştine’ye bıraktığı en değerli tarihi eserlerden biridir. 1955 yılında minareleri zarar görmüş olmasına rağmen, Osmanlı hatırasını görmek isteyen turistlerin ilgi odağı olmayı başarır. Priştine’nin oldukça sık ziyaret alan lokasyonlarından biri olan Fatih Camii, klasik Osmanlı mimarisiyle inşa edilmiştir.
– Aziz Nikola Ortodoks Kilisesi: Priştine’de aktif olarak kullanılan tek kilise olması yönüyle, Aziz Nikola Ortadoks Kilisesi yerli ve yabancı turistlerin sıklıkla ziyaret ettiği bir lokasyondur. Kilise, 2004 yılında restore edilerek 2010 yılında tekrar hizmete açılmıştır. Mimarisiyle göz kamaştıran yapı, Priştine’yi yakından keşfetmek isteyen gezginlerin rotaları arasında mutlaka yer almalı.
Priştine’de Ne Yenir?
Gezginler, Balkan mutfağının en nadide örneklerini Priştine mutfağında deneyimleyebilirler. Mutfağın temelinde hamur işleri ve kırmızı et yer alır. Türk, Yunan, Sırp ve Arnavut mutfaklarından esinlenen Priştine’de herkesin kendi damak zevkine uygun bir lezzetle tanışması mümkün. Priştine mutfağında; dolma, sucuk, pide ve kebap gibi tanıdık lezzetler de bulunur. Yerel lokantalara uğrayacak olan gezginler, buralarda bir tür kebap olan Raznjici ve baharatlı et yemeği olarak bilinen Cevapcici’yi mutlaka denemeliler. Etli ya da sebzeli olarak hazırlanan börekler, köfte yemekleri ve yöresel tatlı trileçe de Priştine mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alır.