İnternet ve bilgisayarları hepimizin sık olarak kullandığı bilişim çağıyla birlikte birçok farklı alanda gelişim söz konusu olmuştur. Hayatımıza giren ve çok önemli bir yere sahip olan terimlerden birisi de PDF. 1993 yılında Adobe tarafından geliştirilen Portable Document Format (Taşınabilir Belge Biçimi) günümüzde en sık kullanılan dosya biçimlerinden birisidir. İnternetten indirdiğimiz belgelerin birçoğunda .pdf uzantısı ile karşılaşmaktayız.
PDF Nedir?
PDF, resmi belgeler, dokümanlar, kitaplar ve vektör tabanlı dosyalar gibi birçok belgede kullanılıyor. Kısacası elektronik belgelerin değiş tokuşu için kullanıldığını söyleyebiliriz. PDF biçiminde kodlanan tüm içerikler kullandığımız telefonlar, tabletler ve bilgisayarlarda görüntülenebilir. Yani PDF biçimini kullanarak belgenizi dağıtırken ulaşan tüm insanların açıp okuyabileceğinden emin olabiliyorsunuz.

Neden PDF Kullanmalıyım?
Microsoft PowerPoint kullanarak bir sunum oluşturduğunuzu varsayalım. Bu sunumu, oluşturduğunuz bilgisayardan farklı bir bilgisayarı kullanarak sunmanız gerektiğinde ya da sabah metroda yolculuk yaparken okumak istediğinizde PowerPoint’in dosya biçimini kullanırsanız sunumunuzu hiç açamayabilir ya da oluşturduğunuzdan çok daha farklı göründüğünü fark edebilirsiniz. Dosyayı açtığınızda “E bu benim çalışmam değil ki!” dememek için sunumunuzu PDF biçimine dönüştürebilirsiniz. PDF; sunumun yazı tipini, şekiller arasındaki boşlukları ve çok daha fazlasını koruyarak her yerde aynı şekilde görünmesini sağlayacaktır.
PDF’nin Avantajları
- PDF işletim sistemi, cihaz veya yazılımlarda görüntülendiği fark etmeksizin tam olarak aynı içeriği ve düzeni görüntüler.
- PDF bir sürü içerik çeşidini destekler. Metinleri, resimleri, vektör tabanlı dosyaları, videoları veya ses dosyalarını PDF haline getirebilirsiniz.
- PDF’lerin okunması ve kullanılması basittir.
- Herkesin ulaşmasını istemediğiniz belgelerinizi PDF aracılığı ile şifreleyebilirsiniz.
Ama her şeyde olduğu gibi PDF’nin de bazı dezavantajları vardır. PDF dosyaları görüntülenme amaçlı olduğu için düzenlenmesi zordur.

Dosyalarımı Nasıl PDF Formatına Dönüştürebilirim?
Bunu yapmanın birden fazla yolu var. Eğer Microsoft Office programlarından birisi ile oluşturduğunuz dosyayı PDF formatına dönüştürmek istiyorsanız dosya sekmesinde bulunan farklı kaydet butonuna tıklayarak kaydedebilirsiniz. Çoğu tasarım amaçlı kullanılan programlar da PDF formatında kaydedebilmeniz için içerisinde bu özelliği barındırıyor. Bu şekilde yaptığınız dönüştürmelerde PDF sadece son görünümü değil, o görünümün nasıl oluşturulduğunu da kaydediyor. Diyelim ki bir Word dosyasını bu şekilde PDF olarak kaydedip Word dosyasını ihtiyacınız olmadığını düşünerek sildiniz. Sonradan bir cümleyi eklemeyi unuttuğunuz aklınıza geldi. PDF dosyasını Word’e çevirerek sildiğiniz dosyanın aynısını elde edebilirsiniz.

Bu özellik sadece Microsoft Office programlarında değil, benim bildiğim kadarıyla tasarım-çizim programlarında da kullanılabilir. Adobe Illustrator programında yaptığınız çizimleri PDF olarak kaydettiğinizde PDF’yi tekrar düzenleme yapmak için kullanabiliyorsunuz. Hatta bu PDF’i düzenlemek için benzer amaçlar için farklı bir firma tarafından piyasaya sürülen Corel programı ile de yapabiliyorsunuz.
Eğer Programda PDF Olarak Kaydetme Seçeneği Yoksa Ne Yapabilirim?
Bu çok olası bir durum. Birçok program PDF olarak kaydetme özelliğini barındırsa da bir fotoğrafı PDF olarak kaydetmek istediğimizde bu programlara başvurmamız pek sağlıklı olmaz. Görselleri veya toplu dosyaları kolay bir şekilde PDF formatına dönüştürebilmek için jpg2PDf veya SmallPDF gibi internette onlarca dönüştürücü sitesi mevcut. Bu siteler ile:
- PDF oluşturabilirsiniz.
- İki PDF dosyasını birleştirebilirsiniz
- PDF’ninizi sıkıştırarak daha az yer kaplamasını sağlayabilirsiniz.
- PDF dosyasını farklı bir formata dönüştürebilirsiniz.

PDF dosyaları uzun yıllardır kimisinin hiç bilmediği, kimisininse sürekli ihtiyaç duyduğu dosya formatlarından birisi olmaya devam etmektedir. Eğer PDF’lerle alakalı burada açıklamadığım veya anlamadığınız bir sorununuz varsa yardımcı olabilmem için yorumlara bırakabilir veya profilimdeki sosyal medya hesaplarımdan mesaj atabilirsiniz.