Mutfakta Sıfır Atık Nedir?
Son yıllarda dikkatleri üzerinde toplayan mutfakta sıfır atık konusu, aslında temelini biraz da dünyanın geçirdiği zorlu süreçlerden alıyor. Doğal koşulların git gide kötüleşmesi, dünyanın birçok tehlikenin yanında kıtlık tehlikesiyle de karşı karşıya gelmesi riskini de arttırıyor. Bu düşünce bizlere her ne kadar uzakmış gibi görünse de artık hiç de uzak bir ihtimal değildir. Dünya üzerinde her yıl yaklaşık 1,3 milyar ton gıda israf ediliyor. Bu denli israfın yapıldığı düzen içinde de neredeyse 1 milyar insan açlık çekiyor ve bu yüzden ölüm tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor. Peki tüm bu israf zincirini engellemenin bir yolu var mı? İşte mutfakta sıfır atık tam bu noktada karşımıza çıkıyor.
Biz Neler Yapabiliriz?
Birçoğumuz ”Ben tek başıma kendi mutfağımda ne yapabilirim, tüm dünyadaki bu israfı nasıl önleyebilirim?” diye düşünüp baştan çabalamayı bırakmaktadır. Bu durumun tam tersi olduğunu düşünecek olursak her mutfakta sıfır atık anlayışının benimsenmesiyle inanılmaz etkili sonuçlar çıkacağı bilinmelidir. Herkesin ben ne yapabilirim ki diye değil de ben de yapabilirim diye birlikte hareket ettiği bir dünyada yaşamak çok daha elverişli olabilir. Öncelikle sorumluluk almalı ve dünyanın içinde bulunduğu bu durumda payımızın olduğunu unutmamalıyız. Kendi mutfağımızda, mutfakta sıfır atık sloganıyla hareket ederek dünyayı değiştirmeye başlayabiliriz.
Sıfır Atıkla Tasarruf
Tasarruf etmek için mutfakta sıfır atık eşsiz bir yöntemdir. Mutfakta sıfır atık felsefesini hayata geçirmeye ise alışveriş ile başlıyoruz. Alışverişe neye ihtiyacımız olduğunu bilerek gitmek, kendi alışveriş çantalarımızı kullanarak daha az ambalajlanmış ürün alarak hatta tekrar kullanılabilir malzemelerle ambalajlanmış ürünleri alarak bu felsefenin büyük bir kısmını gerçekleştirmiş oluyoruz. Aldığımız bu ürünleri ise uygun saklama koşullarında muhafaza ettiğimizde de israfın büyük bir kısmını önlüyoruz. Mutfakta sıfır atığın en önemli adımı ise ”sıfır atık pişirme”. Sıfır atık pişirme, mutfakta tüketilecek malzemelerin hiçbir parçasının atık olarak görülmemesi anlayışına dayanır. Ürünlerin parçaları çeşitli yollarla değerlendirilebilir. Örnek olarak neredeyse her evde olan portakal ve limon kabuğundan yapılan kekleri gösterebiliriz. Anlıyoruz ki mutfakta sıfır atık uygulaması, sandığımızdan çok daha kolay ve uygulanabilir hatta sandığımızdan çok daha da etkili bir felsefedir.