Makası sol elimizde tuttuğumuz zaman neden kesmez sorusunun ilk yanıtı bütün makasların sağ elle tutularak kesecek biçimde üretilmesidir. Bir makası sağ elimize aldığınız düşünüldüğünde parmaklarınızla birlikte makasın keskin olan taraflarını birbirine doğru bastırmanız gerekir. Makasın kesme işleminin temeli bu harekettir.
Doğru bir şekilde tutar ve bastırırsanız kesmek istediğiniz herhangi bir şeyi kolayca kesebilirsiniz. Kesmesi için makası tuttuğunuz iki parmağınız sadece dikey yönde değil, yatay bir yönlendirmeyle zıt taraflara doğru da bir kuvvet uygular. Makası sol elimizle tuttuğumuz zaman neden kesmez sorusunun yanıtı bu kuvvetin uygulanması ile bağlantılıdır.
Makası Sol Elimizle Tutarsak Ne Olur?
Kuvvet uygulama ve makasın çalışma prensibi meselesi makası sol elinize aldığınızda tamamen değişir. Sol başparmak ve diğer parmaklar, makasın bıçaklarını birbirine baskı uygulayıp herhangi bir şeyi kesebilecek şekilde değil de tam tersi bir şekilde etkiler. Yani makasın bıçaklarının birbirine yaklaşarak herhangi bir nesneyi kesmesi mümkün olmaz.
Aksine ters taraflara doğru hareket ederek birbirinden uzaklaşır. Kesmek istediğiniz şey mesela bir kâğıtsa kesilmek yerine bıçaklar arasında eğrilir ve kırışır. Makası sol elimizle tuttuğumuz zaman neden kesmez sorusunun temel çözümü budur. Sol elimiz makasın bıçaklarını birbirine doğru hareket ettirip aralarına bir şey alarak kesmesine müsaade etmez.

Makas Tutma ve Motor Becerileri
Makas tutmayı öğrenmek küçük çocukların el ve göz koordinasyonunu ve motor hareketlerini geliştirmeleri için çok önemli bir konudur. Bu yüzden kendilerine zarar vermeyecek bir yaşa geldiklerinde çocuklar makasla tanıştırılır ve kullanmaya başlarlar. Ama makası “Sol elimizle tuttuğumuz zaman neden kesmez?” sorusu aynı zamanda solak çocuklar için de önemlidir.
Solaklık bazen daha erken bazen de daha geç fark edilir. Ama çocukların sağlıklı bir şekilde motor hareketlerinin gelişmesi için önemlidir. Bu yüzden çocuklara erken yaşlardan itibaren mutlaka makas tutma çalışmaları yaptırılmalıdır.
Solak Çocuklar İçin Makaslar
Makası sol elimizle tuttuğumuz zaman neden kesmediğinin makasların çalışma prensibi ile alakalı olduğu için olduğunu anlattık. Her ne kadar oldukça basit bir mekanizma olsa da makasın da kendine göre bir çalışma şekli vardır ve sol elle tutmaya çalışmak bu prensibe uymaz. Bu yüzden eğer çocuğunuz solaksa ve bu durumu fark ettiyseniz ona sol eli kullananlar için üretilen bir makas alabilirsiniz.
Sol elle çalışan bir makas onun ihtiyaçlarını daha iyi karşılar ve bir şeyler kesebilmesini sağlar. Sol elini kullanan çocuklar için durum biraz daha karmaşık olabilir. Çünkü bazı çocuklar yazmak için sol elini kullansa da diğer etkinlikler için arada sırada sağ elini kullanıyor olabilir. Ama eğer hemen her konuda sol elini tercih ediyorsa ona solaklar için üretilen bir makas almanız gerekir.
Sağ ve Sol Elle Çalışma İlkesi
Solakların beyninin sol taraflarını kullanmaya yatkın oldukları bilinir. Küçük yaşta bir çocuğun solak mı yoksa sağ elle mi çalışma yaptığı belirlenirken bütün hareketleri dikkatli bir şekilde takip edilir. Mesela bazı çocuklar her şeyi sol eliyle yaparken bazıları sadece belli faaliyetler için sol eli kullanır. Bilindiği gibi insanların beyin gelişiminin ileriki aşamalarında her iki tarafın da kullanımının kendileri için yararlı olduğu saptanmıştır.
Ama çocuk solaksa bunu değiştirmeye çalışmak da büyük bir hata olur. Sol elini kullanan çocuğun beyin yapısı da beynin sol tarafını kullanmaya yatkındır. Bu yüzden çocuğu zorlamak yerine dikkatli takip etmek ve gerekiyorsa bir sol el makası almak en iyisidir.
Sağ ve Sol Elle Makas Çalışması
“Makası sol elle tuttuğumuzda neden çalışmaz?” sorusu üzerine bugüne kadar fazla düşünmemiş olabilirsiniz. Zaten soru daha çok çocuk eğitimi ile ilgilenenlerin merak ettiği bir soru olabilir. Bu sorunun yanıtının makasın nasıl üretildiği ile ilgili olduğunu söyledik. Şimdi de çocukları makas çalışması yapmak için nasıl yönlendirmemiz gerektiğine bir bakalım. Bir çocuğa makas aktivitesi yaptırmak isterseniz öncelikle onunla yakından ilgilenmeniz gerektiği bilinmelidir.
Yani bu işlem için bir süre ayırın ve o süre içerisinde sadece çocuğunuzla ilgilenin. Tabii ki öncelikle çocuğunuzun hangi elini kullandığına dikkat edin. Makası sol elle tuttuğumuzda neden kesmez sorusu ile ilgili olarak çocuğunuza bir sağ ya da sol el makası alın ve bir masaya oturtun.
Masadan kalkarsa çalışmaya bir ara verin ya da sonlandırın. Önüne kesebileceği el işi kâğıdı ya da farklı kâğıtlar koyun ve çalışmaya başlayın. Bu işlemi belirli aralıklarla düzenli şekilde yaptırırsanız çocuğunuzun motor becerilerini geliştirmesine katkıda bulunursunuz.