fbpx

Sunucu Kontrol Panelleri Nedir, Neden İhtiyaç Var?

Bir web sitesi barındırmak amacıyla bir sunucu satın aldığımızda ve linux tabanlı işletim sistemi kurulumu yaptıktan sonra elimizde sadece siyah bir SSH (Secure Shell) arayüzü olur. Bu araç üzerinden sunucumuzu yönetmemiz gerekir. Ancak bir web sitesi için gerekli servislerin kurulumu ve barındırmak istediğimiz web sitelerinin sunucu üzerine kurulması, ayrıca gerekli konfigürasyonların gerçekleştirilmesi SSH üzerinden gerçekten zordur. Özellikle tecrübesiz kullanıcılar için 80 bilinmeyenli bir denklem gibidir. Bu zorluktan dolayı ortaya sunucu kontrol panelleri çıkmıştır, bu panelleri sunucumuza kurduktan sonra ihtiyacımız olan her şeyi bu paneller ile daha kolay bir şekilde gerçekleştirebiliriz.

ssh bublogta
SSH Arayüzü

Yaygın Kontrol Panelleri

Yakın bir zamana kadar Cpanel ve Plesk dışındaki kontrol panelleri pek bilindik değildi. Bu iki kontrol paneli gerçekten birçok açıdan başarılı, güvenilir ve stabil panellerdir. Son yıllarda ise CentOS Web Panel(Cwp), DirectAdmin, VestaCP, Webmin, Apanel, Zpanel ve bu yazımızın da konusu olan Cyberpanel gibi çeşitli panel yazılımları oldukça gelişme kaydederek sektörde isimlerinden bahsettirmeye başladılar. Bu kontrol panelleri çok gelişmiş olsa da güvenirlik ve stabilite açısından değerlendirildiğinde Cyberpanel, DirectAdmin ve Cwp, diğer rakiplerinin önüne geçmekteler. Web barındırma gibi güvenirliğin ve stabilite’nin çok önemli olduğu bir konuda diğer kontrol panellerinin henüz kullanılmasını kendi adıma tavsiye etmiyorum.

Cpanel günümüzde birçok kişi tarafından en iyi kontrol paneli olarak değerlendirilmekte, haklı olduklarını da söylemek mümkün. Cpanel kullandığınız sürece stabilite ve performans sorunlarınız minimum düzeyde olacak ve neredeyse SSH ekranına hiç ihtiyaç duymadan sunucunuzu yönetebileceksiniz. Ancak son birkaç ay içerisinde Cpanel lisans ücretlerine %1000’lere varan zamlar yapıldıktan sonra birçok kullanıcı hatta yer sağlayıcı şirketler bile Cpanel dışındaki alternatiflere yönelmeye başladılar.

Plesk ise hâlâ Cpanel kadar başarılı olamasa da neredeyse Cpanel’i aratmayacak kadar iyi bir kontrol paneli. Ayrıca lisans ücretleri daha düşük, daha da önemlisi istediğiniz kadar alabileceğiniz deneme lisansı bulunuyor olması. Böylece 15 günde bir deneme lisansınızı yenileyerek ücret ödemeden Plesk kullanmaya devam edebilirsiniz, birçok kullanıcı da bu sebeple Plesk kullanmaya devam etmektedir. Plesk, fiyat/performans başarısıyla, hem Linux hem de Windows sunucularda çalışabilmesiyle günümüzde dünyanın en çok kullanılan kontrol panelidir.

Cyberpanel

CyberPanel 3-4 yıl kadar önce yayımlanmasıyla birlikte sektörde oldukça ses getirdi. Çünkü tamamen ücretsiz, açık kaynaklı bir paneldi. Daha önemlisi yanında ücretsiz OpenLiteSpeed web sunucusuyla birlikte geliyordu.

(Web sunucusu, bir web sitesini kullanıcıya sunan yazılımdır. Web sitesini dosyalar ve veriler bütünlüğünden, görüntülenebilir hale getirir ve kullanıcıya sunar.)

Diğer kontrol panelleri default olarak Apache Web sunucusu ile gelir, bu web sunucusu oldukça güvenilir olsa da çok sayıda kullanıcıya aynı anda hizmet vermekte yavaş kalan bir yazılımdır. Bu nedenle kullanıcılar Apache web sunucusunu tercih etmemektedirler. Ücretsiz bir diğer seçenek Enginx, ücretli seçenek ise LiteSpeed web sunucusudur. Enginx tecrübesiz kullanıcılar için kullanması zordur, iyi konfigüre edilmez ise Apache’den bile kötü bir performans verebilir. LiteSpeed ise güvenilir, stabil ve performanslı bir seçenektir ancak çok da yüksek lisans ücretlerine sahiptir.

Cyberpanel, Litespeed web sunucusunun geliştiricileri tarafından piyasaya sunulan bir kontrol panelidir. Geliştiriciler bu panel ile birlikte LiteSpeed’in bazı özelliklerinin kırpılmış hali olan OpenLiteSpeed web sunucusunu ücretsiz sunmayı tercih etmişler. Stabilite ve performans yönünden zaten ücretsiz alternatiflerinin bir adım önünde olan Cyberpanel böylece giderek arayı açmış oluyor. Çünkü OpenLiteSpeed çok ciddi bir performans iddiasıyla geliyor.

hello world
Karşılaştırma

Yukarıdaki grafik; Apache, (E)Nginx ve Openlitespeed’in saniyede ne kadar isteğe cevap verebildiklerine dair bir karşılaştırma. Bu karşılaştırma LiteSpeed geliştiricileri tarafından yapılıp yayımlandığı için aslında çok güvenilir bulduğum söylenemez. Yine de test sonucunda OpenLiteSpeed’in Nginx’den 2 kat daha fazla isteğe cevap verebildiğini görmek oldukça heyecanlandırıcı. Fakat Nginx bu testte reverse proxy olarak konfigüre edilmiş. Yeterince optimize edilmeden default olarak test edildiğini de tahmin etmek çok güç değil. İyi bir konfigürasyonla test edilen Nginx, aradaki farkı mutlaka belli bir ölçüde kapatacaktır.

CyberPanel ve OpenLiteSpeed İkilisi

CyberPanel düşük donanımlı sunucularda da kullanılabilen oldukça hafif bir kontrol paneli, OpenLiteSpeed gibi hafif ve hızlı bir web sunucusuyla birlikte oldukça performanslı hale geliyor. Ayrıca CyberPanel kurulumu esnasında, size Memcache ve Redis gibi server-side Cache yazılımlarını kurmak isteyip istemediğiniz soruluyor. Bu soruları [Y] ile yani “evet” olarak yanıtlayarak sisteminiz ile oldukça uyumlu Cache yazılımlarını kurarak çok daha performanslı hale getirmeniz mümkün.

Hem bütçesi dar hem de tecrübesi az olan kullanıcılar için adeta mükemmel bir tercih. CyberPanel hala bir Cpanel veya Plesk değil ama eksikleri kabul edilebilir düzeyde. Geliştiricileri de CyberPanel’i her gün daha da ileriye götürmeye devam ediyorlar.

Hiçbir lisans ücreti ödemeden bu ikiliyi kullanarak ideal sistemi elde etmeniz mümkün.

Küçük Bir Not: CyberPanel ve OpenLiteSpeed ile performanslı bir altyapı inşa etmek istiyorsanız mutlaka bu sisteme LsCache modülünü de dahil etmeyi düşünmelisiniz. Eğer siteniz WordPress altyapısına sahipse çok fazla dinamik içeriğe ve bir üyelik sistemine sahip değilseniz bu altyapı ve LsCache ile çok ciddi performans yakalarsınız. Ancak bunun aksine bir üyelik sistemine ve çok fazla dinamik içeriğe sahipseniz önce mevcut altyapınızda LsCache eklentisini test etmeli eğer olumlu sonuçlar alırsanız bu altyapıyı tercih etmelisiniz. LsCache tarafında Object Cache ve Browser Cache özelliklerini de aktif etmeniz şiddetle tavsiyemdir.

Bublogta’nın Tercihi

Bublogta olarak bir dönem Cpanel + LiteSpeed kurulu bir sistem kullandık, daha sonra benim biraz değişim arayışım ve altyapımızı güçlendirme çalışmalarımız ile birlikte Plesk + Nginx bir sisteme geçiş yaptık. Yakın zamanda ise Cwp + Nginx konfigürasyonunu tercih ettik.

Bublogta çok fazla dinamik içeriğe ve çok boyutlu bir üyelik sistemine sahip. Bundan dolayı kendimize özgü ihtiyaçlarımız mevcut. Altyapımız da bu ihtiyaçlar doğrultusunda tamamen bize özgü olarak şekilleniyor.

Kudret içeriklerini beğendin mi? Sosyal medyada takip edin!
Abonelik
Bildir
guest
0 Yorumlar
Satır içi yorumlar
Tüm yorumları görüntüleyin
Kudret içeriklerini beğendin mi? Sosyal medyada takip edin!

Okuyucuların Beğendiği İçerikler

Yazar sayımızın 300’ü aştığı şu günlerde hevesli yazarlarımıza yol gösterebilmek veya en azından daha kaliteli içerikler üretebilmeleri adına bazı ipucular vermek için bu yazıyı kaleme almaya karar verdim. Bu yazı boyunca bir dijital içeriğin nasıl yazılması gerektiğinden bahsedeceğim. Bublogta içeriklerinin bir kısmı şiir ve denemelerden oluşuyor ve bu yazıda söyleyeceğim şeyler bu içerikler için çok […]
Birçok kişinin ‘’zor ama maaşı iyi, garanti meslek gibi’’ düşünceleriyle ün kazanmış bir bölüm olan tıp fakültesini size en ince detaylarıyla aktaracağım. Öncelikle fakülteye gelmeden önce kendinizi ilk gün yapılacak çaylak şakasına ve ileri zamanlarda daha siz TUS isimli bölüm seçmenize yarayan sınava girmeden ‘’Sen ne doktorusun? ‘’ veya diş hekimliği ayrı bir bölüm olmasına […]
Yaşanan herhangi bir gün hiç yaşanmasaydı, her şey daha farklı olur muydu? Misal dün hiç yaşanmasaydı veyahut bundan yıllar önce bir gün hiç yaşanmasaydı yine aynı mıydı hayatınız? Kadere inanmak subjektif bir bakış açısı olarak görünebilir ancak hayatın akışı olarak farklı bir yerden durumu ele alabiliriz. Bütün malzemeleri özene bezene kesip, doğrayıp harika bir yemek […]
Herkesin ölmeden görmek isteyeceği bir yer vardır. Yoksa da henüz keşfetmemiştir… Benim için burası Norveç. “Soğuk Cennet” veyahut “Kuzeyin İncisi” denilen bu ülkenin lanse ettiği imajı bir görseniz aşık olmamak elde değil. O yüzden henüz kendi ülkenizi keşfetmediyseniz ileride belki yol arkadaşım olabilirsiniz! Norveç ”Soğuk Cennet” Ülkenin yönetim biçimi anayasal monarşi ve başkenti Oslo‘dur. 385,207 […]
Her kitap ayrı güzel, dünyasına girdikten sonra… Ama bazı başyapıtlar vardır, gerçekten okumak zevk verir. Okudukça içine düşer, yeni bir dünyanın kahramanı olursunuz. Herkes için değişebilecek bir liste… Daha iyisi varsa da ben okuduğum kadarını biliyorum ve bunlar şu an en iyisi! Daha birçok türde konuşulacak kitaplar olsa da üç ayrı türde üç başyapıt derledim, […]

İlgini Çekebilir

Çoğumuzun, adını belki de hiç duymadığı fakat yaşamımızda denk gelebileceğimiz, farkında ve bilinçli olduğumuz takdirde erken tanı ve tedavi seçeneklerini düzenleyebileceğimiz, benim ise özel eğitim alanında tanıştığım bir sendromdan bahsetmek istiyorum sizlere: DiGeorge Sendromu. DiGeorge Sendromu (DGS) 22. kromozomun (22q11) delesyonu (kromozomun bağlı bulunduğu parçadan kopup silinmesi, yok olması) ya da translokasyonu (kopan veya kaybolan […]
“Sisyphus’u gördüm, korkunç işkenceler çekerken: yakalamış iki avucuyla kocaman bir kayayı ve de kollarıyla bacaklarıyla dayanmıştı kayaya, habire itiyordu onu bir tepeye doğru, işte kaya tepeye vardı varacak, işte tamam, ama tepeye varmasına bir parmak kala, bir güç itiyordu onu tepeden gerisin geri, aşağıya kadar yuvarlanıyordu yeniden baş belası kaya, o da yeniden itiyordu kayayı, […]
Bugün 10 Mart 2022. Gülistansız 796. gün “Ne durumdayım biliyor musunuz? Ölüm Allah’ın emri, ölüm dünyada var. Gençlerin ölümü zor ama biz her gün yeniden ölüyoruz. Her gün… Toprağa bile basmaya kıyamıyorum, acaba kızım içinde olabilir mi diye. “ 21 yaşında, Tunceli’de bir üniversite öğrencisiydi Gülistan Doku. 5 Ocak 2020 tarihinden bu yana haber alınamıyor. […]
Bir girişim fikriniz var ve bu alanda bir marka oluşturmak istiyorsunuz ya da henüz küçük bir işletmesiniz ve işletmenizi büyütüp kârınıza kâr katmak istiyorsunuz. İşte bu yolda atmanız gereken ilk adım markalaşmak olmalıdır. Peki marka nedir?                Marka yalnızca kalabalık bir pazarda sizi diğerlerinden ayıran isim, logo ve slogandan ibaret değildir. Markanız insanların sizinle etkileşimde […]