Sunucu Kontrol Panelleri Nedir, Neden İhtiyaç Var?
Bir web sitesi barındırmak amacıyla bir sunucu satın aldığımızda ve linux tabanlı işletim sistemi kurulumu yaptıktan sonra elimizde sadece siyah bir SSH (Secure Shell) arayüzü olur. Bu araç üzerinden sunucumuzu yönetmemiz gerekir. Ancak bir web sitesi için gerekli servislerin kurulumu ve barındırmak istediğimiz web sitelerinin sunucu üzerine kurulması, ayrıca gerekli konfigürasyonların gerçekleştirilmesi SSH üzerinden gerçekten zordur. Özellikle tecrübesiz kullanıcılar için 80 bilinmeyenli bir denklem gibidir. Bu zorluktan dolayı ortaya sunucu kontrol panelleri çıkmıştır, bu panelleri sunucumuza kurduktan sonra ihtiyacımız olan her şeyi bu paneller ile daha kolay bir şekilde gerçekleştirebiliriz.

Yaygın Kontrol Panelleri
Yakın bir zamana kadar Cpanel ve Plesk dışındaki kontrol panelleri pek bilindik değildi. Bu iki kontrol paneli gerçekten birçok açıdan başarılı, güvenilir ve stabil panellerdir. Son yıllarda ise CentOS Web Panel(Cwp), DirectAdmin, VestaCP, Webmin, Apanel, Zpanel ve bu yazımızın da konusu olan Cyberpanel gibi çeşitli panel yazılımları oldukça gelişme kaydederek sektörde isimlerinden bahsettirmeye başladılar. Bu kontrol panelleri çok gelişmiş olsa da güvenirlik ve stabilite açısından değerlendirildiğinde Cyberpanel, DirectAdmin ve Cwp, diğer rakiplerinin önüne geçmekteler. Web barındırma gibi güvenirliğin ve stabilite’nin çok önemli olduğu bir konuda diğer kontrol panellerinin henüz kullanılmasını kendi adıma tavsiye etmiyorum.
Cpanel günümüzde birçok kişi tarafından en iyi kontrol paneli olarak değerlendirilmekte, haklı olduklarını da söylemek mümkün. Cpanel kullandığınız sürece stabilite ve performans sorunlarınız minimum düzeyde olacak ve neredeyse SSH ekranına hiç ihtiyaç duymadan sunucunuzu yönetebileceksiniz. Ancak son birkaç ay içerisinde Cpanel lisans ücretlerine %1000’lere varan zamlar yapıldıktan sonra birçok kullanıcı hatta yer sağlayıcı şirketler bile Cpanel dışındaki alternatiflere yönelmeye başladılar.
Plesk ise hâlâ Cpanel kadar başarılı olamasa da neredeyse Cpanel’i aratmayacak kadar iyi bir kontrol paneli. Ayrıca lisans ücretleri daha düşük, daha da önemlisi istediğiniz kadar alabileceğiniz deneme lisansı bulunuyor olması. Böylece 15 günde bir deneme lisansınızı yenileyerek ücret ödemeden Plesk kullanmaya devam edebilirsiniz, birçok kullanıcı da bu sebeple Plesk kullanmaya devam etmektedir. Plesk, fiyat/performans başarısıyla, hem Linux hem de Windows sunucularda çalışabilmesiyle günümüzde dünyanın en çok kullanılan kontrol panelidir.
Cyberpanel
CyberPanel 3-4 yıl kadar önce yayımlanmasıyla birlikte sektörde oldukça ses getirdi. Çünkü tamamen ücretsiz, açık kaynaklı bir paneldi. Daha önemlisi yanında ücretsiz OpenLiteSpeed web sunucusuyla birlikte geliyordu.
(Web sunucusu, bir web sitesini kullanıcıya sunan yazılımdır. Web sitesini dosyalar ve veriler bütünlüğünden, görüntülenebilir hale getirir ve kullanıcıya sunar.)
Diğer kontrol panelleri default olarak Apache Web sunucusu ile gelir, bu web sunucusu oldukça güvenilir olsa da çok sayıda kullanıcıya aynı anda hizmet vermekte yavaş kalan bir yazılımdır. Bu nedenle kullanıcılar Apache web sunucusunu tercih etmemektedirler. Ücretsiz bir diğer seçenek Enginx, ücretli seçenek ise LiteSpeed web sunucusudur. Enginx tecrübesiz kullanıcılar için kullanması zordur, iyi konfigüre edilmez ise Apache’den bile kötü bir performans verebilir. LiteSpeed ise güvenilir, stabil ve performanslı bir seçenektir ancak çok da yüksek lisans ücretlerine sahiptir.
Cyberpanel, Litespeed web sunucusunun geliştiricileri tarafından piyasaya sunulan bir kontrol panelidir. Geliştiriciler bu panel ile birlikte LiteSpeed’in bazı özelliklerinin kırpılmış hali olan OpenLiteSpeed web sunucusunu ücretsiz sunmayı tercih etmişler. Stabilite ve performans yönünden zaten ücretsiz alternatiflerinin bir adım önünde olan Cyberpanel böylece giderek arayı açmış oluyor. Çünkü OpenLiteSpeed çok ciddi bir performans iddiasıyla geliyor.

Yukarıdaki grafik; Apache, (E)Nginx ve Openlitespeed’in saniyede ne kadar isteğe cevap verebildiklerine dair bir karşılaştırma. Bu karşılaştırma LiteSpeed geliştiricileri tarafından yapılıp yayımlandığı için aslında çok güvenilir bulduğum söylenemez. Yine de test sonucunda OpenLiteSpeed’in Nginx’den 2 kat daha fazla isteğe cevap verebildiğini görmek oldukça heyecanlandırıcı. Fakat Nginx bu testte reverse proxy olarak konfigüre edilmiş. Yeterince optimize edilmeden default olarak test edildiğini de tahmin etmek çok güç değil. İyi bir konfigürasyonla test edilen Nginx, aradaki farkı mutlaka belli bir ölçüde kapatacaktır.
CyberPanel ve OpenLiteSpeed İkilisi
CyberPanel düşük donanımlı sunucularda da kullanılabilen oldukça hafif bir kontrol paneli, OpenLiteSpeed gibi hafif ve hızlı bir web sunucusuyla birlikte oldukça performanslı hale geliyor. Ayrıca CyberPanel kurulumu esnasında, size Memcache ve Redis gibi server-side Cache yazılımlarını kurmak isteyip istemediğiniz soruluyor. Bu soruları [Y] ile yani “evet” olarak yanıtlayarak sisteminiz ile oldukça uyumlu Cache yazılımlarını kurarak çok daha performanslı hale getirmeniz mümkün.
Hem bütçesi dar hem de tecrübesi az olan kullanıcılar için adeta mükemmel bir tercih. CyberPanel hala bir Cpanel veya Plesk değil ama eksikleri kabul edilebilir düzeyde. Geliştiricileri de CyberPanel’i her gün daha da ileriye götürmeye devam ediyorlar.
Hiçbir lisans ücreti ödemeden bu ikiliyi kullanarak ideal sistemi elde etmeniz mümkün.
Küçük Bir Not: CyberPanel ve OpenLiteSpeed ile performanslı bir altyapı inşa etmek istiyorsanız mutlaka bu sisteme LsCache modülünü de dahil etmeyi düşünmelisiniz. Eğer siteniz WordPress altyapısına sahipse çok fazla dinamik içeriğe ve bir üyelik sistemine sahip değilseniz bu altyapı ve LsCache ile çok ciddi performans yakalarsınız. Ancak bunun aksine bir üyelik sistemine ve çok fazla dinamik içeriğe sahipseniz önce mevcut altyapınızda LsCache eklentisini test etmeli eğer olumlu sonuçlar alırsanız bu altyapıyı tercih etmelisiniz. LsCache tarafında Object Cache ve Browser Cache özelliklerini de aktif etmeniz şiddetle tavsiyemdir.
Bublogta’nın Tercihi
Bublogta olarak bir dönem Cpanel + LiteSpeed kurulu bir sistem kullandık, daha sonra benim biraz değişim arayışım ve altyapımızı güçlendirme çalışmalarımız ile birlikte Plesk + Nginx bir sisteme geçiş yaptık. Yakın zamanda ise Cwp + Nginx konfigürasyonunu tercih ettik.
Bublogta çok fazla dinamik içeriğe ve çok boyutlu bir üyelik sistemine sahip. Bundan dolayı kendimize özgü ihtiyaçlarımız mevcut. Altyapımız da bu ihtiyaçlar doğrultusunda tamamen bize özgü olarak şekilleniyor.