Klasik Müziğin Matematikle İlişkisi
Klasik müziğin matematikle ilişkisi en başta her iki konu içerisinde de sayıların bulunmasıdır. Böylece sayılara göre hareket edilir. Matematiğe ilk başladığımız zaman nasıl sayma sayılarını öğreniyorsak aynı şey klasik müziğe başlarken de aynı şekildedir. Klasik müzik ve diğer müzik türlerinde her bir notanın belli süreleri vardır. Bu süreler ise hem nota ismi hem de süresi sayı ile dile getirilir. Bu, hangi notanın ne kadar süreyle çalınacağını gösterir. Böylece ortaya bir ritim çıkar ve matematiksel olarak bir hıza bağlanır. En basit olarak okullarda İstiklal Marşı okunurken müzik öğretmeninin eliyle yaptığı hareketlerdir. 1-2-3 şeklinde sayarak el hareketleri ile bize ritmi ve hızı gösterir. Bu şekilde müziğin içine matematik de girmiş olur. Müzik ve matematiğin bu ilişkisi küçük yaşta olan çocukların eğitiminde de büyük rol oynamaktadır. Klasik müziğin temelinde matematik olduğundan dolayı klasik müzik dinleyen ve klasik müzikle ilgilenen çocukların zeka gelişimi olumlu yönde etkilenmektedir.
Klasik Müzik
Klasik müzik, diğer müzik türlerine göre içerisinde en çok matematik barındıran müzik türüdür. Bunun en büyük örneği ise Mozart’tır. Mozart’ın müziğindeki matematik bizlere aradaki ilişkinin ne kadar kuvvetli olduğunu göstermektedir. Günümüze doğru gelindikçe bu ilişki biraz azalsa da asla kaybolmamıştır. Bunun başlıca nedeni dönemsel farklılıklar yani başka müzik türlerinin de ortaya çıkışıdır. Bu nedenle o dönemlerde yaşayan insanlar müziğini icra ederken sayarak matematiksel bir sisteme oturttular. Tek sesle başlayan klasik müzik çok sesliliğe geçince ise klasik müziğin matematikle ilişkisi daha da artmıştır.
Özellikle çok sesli olarak çalınan bir piyanonun yanına başka enstrümanlar eklendiği zaman matematiksel anlamda büyük bir adım atılmıştır. Bunun farkına bir klasik müzik orkestrasını dinlediğimiz zaman varabiliriz. Klasik müziğin matematikle ilişkisi her enstrümanda ayrıdır. Ancak kullanılan matematik sayesinde ortaya bir bütün çıkar. Bu kullanılan matematik tıpkı bir formül gibidir. Örneğin, bir matematik sorusundaki x, y, z sayıları neler ise her bir müzik aletinin çaldığı nota aralığı da bu şekilde farklı olarak ayarlanır. Böylece hem matematik sorusunda hem orkestrada bir sonuç elde edilir.