fbpx

26 Şubat 2013 tarihinde “Sınırları Kaldır, Özgürce Haykır” diyerek 2 arkadaş kafa kafaya verip dünya devi sosyal medyalarına meydan okudular. Hem de kimseden destek almadan. Bana kalırsa onlar gücün ve azmin önde gelen isimlerinden birkaçı. 2013 yılından beri çeşitli yolları deneyip kendi kendilerine, güçlerinin yettiği kadar farkındalık oluşturmaya çalışıyorlar;

“Sosyal medyada dışa bağımlı olmama farkındalığı…”

Ertan Aktaş ve Yasin Ersoy… Biri 37 yaşında, diğer 32 yaşında. İkisi de Gebze’de yaşıyor. Bu iki arkadaşın beraberliği ise çok eskilere dayanıyor. Yasin Bey’in söylediğine göre Freelyshout fikri 2013’ten önce ortaya çıkmış.

“Freelyshout’ta ilk olarak Mayıs 2011’de küçük bir çay ocağında arkadaş muhabbeti sırasında karar vermiştim.”

2011’den 2013’e kadar asla pes etmemişler, gecelerini gündüzlerine katarak sıfırdan bu siteyi kurmaya çalışmışlar. Biri yazılım ile uğraşmış, diğeri tasarımıyla. İkisinin de birbirinden hiçbir şekilde şüphesi olmamış. Birbirlerine güvenerek çıkmışlar bu yola. 2 kişilik ekip olmuşlar. Ama ne ekip…

2013 yılından beri Freelyshout ya da diğer adıyla Özgürce Haykır sitesi internet evreninde keşfedilmeyi bekliyor. Yıllarca keşfedilmek için birçok kez farklı yollara başvurmuş bu iki kişilik koca ekip. Ben de hem bu azim timsali iki abim için hem de Freelyshout için bir yol olmak istedim. Yasin Bey’e kendisi ile röportaj yapmak istediğimi ilettim. Sağ olsun kırmadı. İçinde bulunduğumuz koşulların elverdiği kadar bir şekilde röportajımızı gerçekleştirdik.

Sitenin adını duyduğunda herkesin sorduğu ve sizin de cevaplaya cevaplaya bıktığınız bir soruyla başlamak istiyorum. Neden yabancı bir kelime olan “Freelyshout” adı?

+Bizim insanımızda “Benden başkası düşünmemiştir.” inancı olduğu için herkes “ilk kez sorulmuş” gibi bu soruyu sorup her seferinde aynı iştahla aynı cevabı vermemizi bekliyor 🙂
Muhtemelen soruyu soranların da kendi kendine verebildiği bir cevabı var bu sorunun. Çıkış amacımız Türkiye değildi. Türkiye’nin içindeyken Türkiye’yi temsil edemezdik. Biz dünyada Türkiye’yi tanıtmak istedik. Böyle bir hayali “Özgürce Haykır” ismiyle gerçekleştirmenin zorluğu apaçık ortada durmuyor mu sizce de?

Niye böyle bir site kurma ihtiyacı duydunuz ve bu fikir nereden geldi?

+Bu fikrin olağanüstü bir hikayesi yok. Her Türk insanı gibi çay ocağında muhabbet ederken “elin gavuru” başlıklı konuların üzerinden geçildiği sırada aklıma geldi. Sessiz sedasız kendi içimde bu konuya odaklandım. O zamanlar toy bir yazılımcıydım. Hem kendimi geliştirmek hem de neler yapabileceğimi sınamak istedim.

Freelyshout’u ilk kurduğunuzda yakın çevreniz ne tepki verdi?

+Garip bir biçimde diğer hikayelerden farklı olarak benim çevremin tamamı sonuna kadar destekleyici bir tavır takındı. Öyle parası pulu olan bir çevreye sahip değildik. Ellerinden gelen manevi olarak güç vermekti ve verdiler de. Yani “Siz görürsünüz…” diye başlayıp “Gördünüz mü?” diye biten o hikayelerden değil. 🙂

Diğer mikroblog sosyal paylaşım sitelerinden farklı olarak ne sunuyorsunuz?

+Freelyshout’ın diğer platformlardan farklı bir yanı yok gibi geliyor bana. Hizmet olarak eksiği var ama fazlası yok. Diğerlerinden ayıracak bir şey aranıyorsa yapay bir dünyası yok birçoğu gibi. Kimse bu sistemin sahibi değil. İşimize gelmedi diye birilerinin paylaşımlarını silmeyiz. Fikir ayrılıklarını destekleriz. Herkesin kendi fikrini açık.a söylemesi hoşumuza gider.
Freelyshout’ın sahibi olduğumu düşündüğünüz için platformu benim anlatmamı istiyorsunuz ama dediğim gibi kimse bu sistemin sahibi değil. Ben sadece ihtiyaçları giderip kusurları onaran teknik servis gibi ortalıkta dolaşırım. Soruları cevaplarım, yardımcı olurum.
Düşünsenize 5 kuruş kar etmeden 9 yıl ayakta durabilen kaç sosyal platform var? Bunun sebebi bir sahiplik duygusunun var olmamasıdır bence. Bunun sebebi aidiyet duygusudur. Böyle bir platformda kimse sizin özel hayatınızı ve mahremiyetinizi satın alamaz. Kimse sizin verilerinizi işleyip sizi ticari bir nesne gibi göremez. Sanırım tek farkımız bu.

Son zamanlarda Facebook’un bünyesinde bulunan Whatsapp’ın gizlilik sözleşmesi kamuoyunda büyük bir tepkiye yol açtı. Kullanıcılarınıza gizlilik konusundaki sunabileceğiniz vaatleriniz nelerdir?

+Sanıyorum ki diğer soruda istemeden de olsa bu cevabı verdim. Veriler öncelikli olarak reklamları kişiselleştirmek ve doğru insanlara doğru reklamları göstermek amacıyla kişiselleştirilir. Freelyshout’ta herkese aynı reklamlar gösterilir. Her reklam türünü onaylamayız. Markayim.com’da aldatıcı/ispatlanamaz olduğu için binlerce reklam onaydan geçmediği için çoğu zaman reklam bile göremezsiniz. 🙂 Bu sebeple verileriniz bırakın üçüncü kişileri, Freelyshout’ın kendisi için bile kullanılmaz ve erişilmezdir. Sistemi şahsen ben inşa ettiğim için kolayca söyleyebilirim bunu. Kendi şifremi unuttuğumda da sizinle aynı şekilde yeni şifre oluşturmak zorundayım.

Amerikan seçimlerinde Donald Trump’ın Twitter hesaplarının haksız yere kapatılması gibi bir durum oldu. Freelyshout içinde de bu tarz sansür benzeri durumlar oldu mu veya olacak mı?

+Bu tarz sorular da 9 yıl boyunca sıklıkla soruldu. Mütevazı ve geleneklerine bağlı bir ailede yetiştim. Dinî ve millî duygularla büyütüldüm. Fakat site üzerinde benim tam zıddım ya da benimle alakası bile olamayacak düşünceleri ve fiilleri barındıran insanlar var.
Bir insanın sansürlenmesi için tek bir gerekçe görüyorum. Uyuşturucu madde reklamı yapmak, cinsel istismar içeren içerikler, düzeni tehdit eden taraftarlıklar gibi eylemlere karşı sansür uygulanabilir. Buna ben karar vermem, yargı karar verir.

Gerek uygulama izinlerinde gerekse siteye kaydolurken

  • Konum bilgisi
  • Doğum Tarihi
  • İlgi alanları
  • Telefon
  • Kamera

gibi izinler istiyorsunuz. Bu bilgileri istemenizin nedenlerini açıklar mısınız?

+Şehir ya da İlçe Bilginiz: Ramazan ayında iftar ve sahur sayacı gösterebilmek, diğer zamanlarda hava durumu hakkında bilgi verebilmek için

Doğum Tarihiniz: Doğum gününüzü kutlayabilmek için

Sadece siz yer bildirimi yapmak istediğiniz zaman cihazınızın gps verisine ulaşırız ve konum paylaştıktan sonra gps verilerinizi durdururuz. Yani hangi konumda olduğunuz siz belirtmediğiniz sürece bizim hiç ilgimizi çekmez. 🙂

İlgi Alanlarınız: Sizinle benzer kişileri takip etmek istemiyorsanız ilgi alanları hiçbir işimize yaramıyor.

Ad Soyad: Mecbur bile değilsiniz. İsterseniz ABC bile yazabilirsiniz. Anonim olmak isterseniz olabilirsiniz.

Cinsiyet: Yanlışlıkla bir kadına bey, bir beye hanım dememek için

Meslek: İsterseniz boş bırakın, bizimle alakası bile yok.

Telefon: Tamamen güvenliğiniz için. Şifrenizi unutursanız yeni şifre alabilesiniz diye istiyoruz. İnternetin çekmediği yerlerde bile SMS ile paylaşım yapabilesiniz diye istiyoruz. Mecbur değilsiniz, isteyen boş bırakabilir. Silmek isteyenler varsa sorun bildir sayfasından yazabilirler.

E-mail: Sizin sanal varlığınızdır. Mail adresi olmayan biri internette var olamaz. Freelyshout’ta şifre kurtarmak dışında bir işe yaramaz. Size sadece yanıt vermek için mail atarız.

Google Play Store’da uygulamanızın son güncellenme tarihi 9 Ocak 2019, App Store’da ise 28 Kasım 2017. Yakın zamanda uygulama mağazaları üzerinden Freelyshout’a bir güncelleme gelecek mi?

+Mobil uygulamalara güncelleme göndermiyor olmamızın sebebi şudur:
Cihazınızdaki uygulama çoğu özelliği doğrudan sunucularımızda çalıştırır. Zira cihazınızda çok fazla alan ve işlem gücü kullanmamak için yükü sunucularımızda toplarız. Bir değişiklik yaptığımızda bu işlemlerin aktif olması için sizin cihazlarınıza bir güncelleme göndermemize gerek kalmaz.

Siteyi kurarken herhangi bir kişi veya kuruluştan maddi destek aldınız mı?

+Birkaç bankadan kredi ve kredi kartı dışında kimseden maddi destek almadık. Daha çok kendi kazançlarımızı ortaya koyarak ilerledik. Bugüne kadar 9 yılda 2 milyon ₺ civarı bir para harcadık. 9 sene gibi bir zaman dilimde 2 milyon çok küçük bir para. Özellikle bu kadar masraflı ve çetrefilli bir proje için.
Son zamanlarda ortaya çıkan ve arkasında dev gsm operatörleri olan platformların başlangıç sermayesi dahi 2 milyondan büyüktür diye düşünüyorum.

Bir zamanlar Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile bir iletişiminiz olmuş. Bu iletişim nasıl sağlandı ve sonucunda neler oldu? Site için olumlu bir gelişme oldu mu?

+Asla ama asla olumlu olmadı. Bu benim kanayan yaramdır. ”Bakan çağırdı, destek oldu.” diye haberler çıktı ama biz bakanın gölgesini bile görmedik. Birkaç danışman ve bir müdür dışında kimseyle iletişime geçmedik. Bir iki soru sordular, çaylar içildi, ”Tebrikler.” dediler ve evimize döndük. İnsan “DEVLET” kelimesini duyunca daha iyisini beklerdi ama böyle küçük işler ve bizim gibi küçük insanlar söz konusu olunca ayıracakları vakitleri olmuyor.

Gelelim olumsuz kısmına… ”Bakan Işık Saçtı” gibi bir başlıkla gündeme geldiğimiz için çoğu mecrada “falancanın yeğeni” olarak gösterildiğimiz için ve “Bakan destek oldu.” dedikodularıyla anıldığımız için gerçekten destek olmayı planlayan bazı firmalar geri çekildi. Arkamıza devleti aldığımızı düşünüp paraya ihtiyacımız kalmadığını sandılar galiba ya da devletin olduğu sularda yüzmek istemediler, bilmiyorum. 🙂

Şu an bir sponsor benzeri maddi bir kaynağınız var mı?

+Şu an evin kirasını nasıl ödeyeceğimin garantisi bile yok. 🙂 Ofisimizi boşalttık ve fazla eşyaları satıp 1-2 aylık sermaye çıkarttık. Bir sponsor bulacağımıza olan inancımızı da yitirdik.

Son olarak Freelyshout ya da Özgürce Haykır’da Türkiye ve dünya üzerinde toplam aktif kullanıcı sayısı kaç?

+Şu an toplam hesap sayısı 2.4 milyon. Bunların birçoğu öylesine açılmış ve silinmeyi bekleyen hesaplar. Silindikleri zaman gerçek toplam sayı ortaya çıkacaktır.
Aktif kullanıcı sayısını net olarak söylemek pek mümkün değil ama kabaca 10 binin üzerinde. Bu, günden güne değişiyor. Bazı günler 1 milyonu geçerken bazı günler binleri zor görüyor. Ortalama bir sayı söylemem gerekirse 40 bin diyebiliriz.

Yasin Bey’e kıymetli vaktinden bana ayırıp sorularımı cevapladığı için tekrar buradan da teşekkür ederim. Sadece Yasin Bey’e mi? Hayır. Diğer ortak Ertan Bey’e de teşekkürlerimi sunarım. Böylesine bir sosyal paylaşım sitesi kurup asla ümitsizliğe düşmedikleri, pes etmedikleri için…

Can Güccük içeriklerini beğendin mi? Sosyal medyada takip edin!
Abonelik
Bildir
guest
0 Yorumlar
Satır içi yorumlar
Tüm yorumları görüntüleyin
Can Güccük içeriklerini beğendin mi? Sosyal medyada takip edin!

Okuyucuların Beğendiği İçerikler

Birçok kişinin ‘’zor ama maaşı iyi, garanti meslek gibi’’ düşünceleriyle ün kazanmış bir bölüm olan tıp fakültesini size en ince detaylarıyla aktaracağım. Öncelikle fakülteye gelmeden önce kendinizi ilk gün yapılacak çaylak şakasına ve ileri zamanlarda daha siz TUS isimli bölüm seçmenize yarayan sınava girmeden ‘’Sen ne doktorusun? ‘’ veya diş hekimliği ayrı bir bölüm olmasına […]
Yaşanan herhangi bir gün hiç yaşanmasaydı, her şey daha farklı olur muydu? Misal dün hiç yaşanmasaydı veyahut bundan yıllar önce bir gün hiç yaşanmasaydı yine aynı mıydı hayatınız? Kadere inanmak subjektif bir bakış açısı olarak görünebilir ancak hayatın akışı olarak farklı bir yerden durumu ele alabiliriz. Bütün malzemeleri özene bezene kesip, doğrayıp harika bir yemek […]
Herkesin ölmeden görmek isteyeceği bir yer vardır. Yoksa da henüz keşfetmemiştir… Benim için burası Norveç. “Soğuk Cennet” veyahut “Kuzeyin İncisi” denilen bu ülkenin lanse ettiği imajı bir görseniz aşık olmamak elde değil. O yüzden henüz kendi ülkenizi keşfetmediyseniz ileride belki yol arkadaşım olabilirsiniz! Norveç ”Soğuk Cennet” Ülkenin yönetim biçimi anayasal monarşi ve başkenti Oslo‘dur. 385,207 […]
Her kitap ayrı güzel, dünyasına girdikten sonra… Ama bazı başyapıtlar vardır, gerçekten okumak zevk verir. Okudukça içine düşer, yeni bir dünyanın kahramanı olursunuz. Herkes için değişebilecek bir liste… Daha iyisi varsa da ben okuduğum kadarını biliyorum ve bunlar şu an en iyisi! Daha birçok türde konuşulacak kitaplar olsa da üç ayrı türde üç başyapıt derledim, […]

İlgini Çekebilir

Çoğumuzun, adını belki de hiç duymadığı fakat yaşamımızda denk gelebileceğimiz, farkında ve bilinçli olduğumuz takdirde erken tanı ve tedavi seçeneklerini düzenleyebileceğimiz, benim ise özel eğitim alanında tanıştığım bir sendromdan bahsetmek istiyorum sizlere: DiGeorge Sendromu. DiGeorge Sendromu (DGS) 22. kromozomun (22q11) delesyonu (kromozomun bağlı bulunduğu parçadan kopup silinmesi, yok olması) ya da translokasyonu (kopan veya kaybolan […]
“Sisyphus’u gördüm, korkunç işkenceler çekerken: yakalamış iki avucuyla kocaman bir kayayı ve de kollarıyla bacaklarıyla dayanmıştı kayaya, habire itiyordu onu bir tepeye doğru, işte kaya tepeye vardı varacak, işte tamam, ama tepeye varmasına bir parmak kala, bir güç itiyordu onu tepeden gerisin geri, aşağıya kadar yuvarlanıyordu yeniden baş belası kaya, o da yeniden itiyordu kayayı, […]
Bugün 10 Mart 2022. Gülistansız 796. gün “Ne durumdayım biliyor musunuz? Ölüm Allah’ın emri, ölüm dünyada var. Gençlerin ölümü zor ama biz her gün yeniden ölüyoruz. Her gün… Toprağa bile basmaya kıyamıyorum, acaba kızım içinde olabilir mi diye. “ 21 yaşında, Tunceli’de bir üniversite öğrencisiydi Gülistan Doku. 5 Ocak 2020 tarihinden bu yana haber alınamıyor. […]
Bir girişim fikriniz var ve bu alanda bir marka oluşturmak istiyorsunuz ya da henüz küçük bir işletmesiniz ve işletmenizi büyütüp kârınıza kâr katmak istiyorsunuz. İşte bu yolda atmanız gereken ilk adım markalaşmak olmalıdır. Peki marka nedir?                Marka yalnızca kalabalık bir pazarda sizi diğerlerinden ayıran isim, logo ve slogandan ibaret değildir. Markanız insanların sizinle etkileşimde […]