Little Prince Academy, KEYDER (Kapadokya Engelli Yetenekler Derneği )’e bağlı bir kurumdur.
Kapadokya Engelli Yetenekleri Derneği (KEYDER), özel ihtiyaçları olan bireylerin yetenek ve ilgi alanlarını keşfedip benimseyebilmesi için özgür irade ve yenilikçi bir ortam ve yer sağlamayı amaçlayan, kâr amacı gütmeyen ve kamu yararına olan bir kuruluştur. 2016 yılında Kapadokya’da kurulmuştur.
Kurulum Amaçları: Türkiye’de özel gereksinimi olan çocukların; bireysel yeteneklerini ve ilgilerini keşfetmeleri, meslek edinmeleri, istihdam, bağımsız yaşam ve kaynaştırma gereksinimlerinin dünya çapında karşılanmasıdır.
Vizyonları:
Engelli İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan araştırmaya göre ülkemizdeki nüfusun %12,9’u özel gereksinimli bireyler ve sadece %12,7’si eğitim hizmetlerinden yararlanıyor. Tüm yaşamları boyunca süren eğitim hepsi için fazlaca önem taşımaktadır. Ülkemizde özel gereksinimli kişilerin eğitim oranı dikkate alındığında özel gereksinimi olan kişilerin eğitim hizmetlerinden beklenenden daha az yararlandıkları görülmektedir. Davranışçı eğitim modelinden kurtularak özel ihtiyaçları olan bireylerin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik çalışmaları hızla arttırmak ve toplumda bu gereksinimlerle ilgili farkındalık yaratmak, bağımsız yaşam ve kaynaştırma çalışmalarına olan ihtiyacın karşılanmasıdır.
Misyonları:
Özel gereksinimli bireylerin; bağımsız bir varlık olarak gelişiminin ve toplumsal yapıya entegrasyonunun öneminin farkındalığıyla bireysel ihtiyaç ve isteklerini temel alıp kendi seçimleriyle yapacakları aktivitelerle özgüvenlerinin arttırmak, bağımsız yaşam imkanlarını ve istihdamlarını desteklemek, kaynaştırma çalışmalarını yoğunlaştırmak, toplumda farkındalık oluşturmak, daha fazla gönüllünün özel gereksinimli bireylerin yeteneklerini keşfetme serüvenlerine eşlik etmesidir.
Projede özel gereksinimli bireylere kendi kendini geliştirebileceği şekilde hareket ve faaliyet özgürlüğü sunmak amacıyla oluşturdukları 14 farklı konuda hizmet veren atölyelerde 4 Nisan 2016 tarihinden günümüze, haftanın 6 gününde özel gereksinimli bireyler okullarında desteklenmektedir. Bu atölyeler; aşçılık ve mutfak sanatları atölyesi, ekoloji ve ekim dikim atölyesi, resim atölyesi, el sanatları atölyesi, oyuncak atölyesi, müzik atölyesi, meditasyon atölyesi, açık hava sineması, at biniciliği , gölge oyunu beceri atölyesi, dans atölyesi, tiyatro ve sinema oyunculuğu atölyesi, kokulu sabun atölyesidir.
Sosyal medyada gezerken karşılaştığım bu yer gerçekten çok ilgimi çekti. Özel gereksinimli bireyler adına güzel bir farkındalık. Eğer bir gün Kapadokya’ya yolunuz düşerse kesinlikle uğramalısınız. Hatta ve hatta isterseniz gönüllü olarak Göreme’de bulunan akademide özel gereksinimli bireylerle ilgilenebilirsiniz. LPA Çiftliği, Görkündere Vadisi üzerinde 17.000 metrekarelik alan üzerine kurulu ve çiftlikte çocukların ve gönüllülerin yararlanabileceği konaklama, sosyal alanlar olmak üzere birçok imkan sağlanmaya çalışılmıştır. Böylesine güzel bir çalışmayı desteklememek elde değil. Gerçekten buradan kurucularını, fikir sahiplerini tebrik etmek istiyorum çok güzel bir farkındalık projesi olmuş. Önünüz ışık olsun.
Gaferli mahallesi, Müze Yolu Tourist Otel Arkası Key Evi LPA, 50180 Nevşehir Merkez/Nevşehir