Son günlerde sıkça isimlerini duyduğumuz kahraman meslek gruplarından birisi itfaiyeciler…
Tanım açısından itfaiyeci demek yangınlara karşı önlem alınmasını sağlayan, yangın söndürme ve yangından can ve mal kurtarma çalışmalarında bulunan, yangın dışında doğal afetler sonucu meydana gelen olaylarda arama, kurtarma ve ilkyardım müdahaleleri yapan kişidir.
Görevleri elbette çok daha fazlasıdır. Örneğin yaklaşılması veya girilmesi için özel teçhizat gereken yerlerde mahsur kalan canlıların kurtarılmasını sağlar ve itfaiye erleri arasındaki koordinasyonu sağlar. İtfaiye için acil durumlarda “110” telefon numarası ücretsiz bir şekilde aranmalıdır.
Enerjinin kullanıldığı her yerde yangın çıkma ihtimali vardır. Bu nedenle yangının çıkabileceği göz önünde bulundurularak hareket etmek lazım. İnsanlara bu konuda doğru yönlendirme ve tahliye planı yapılması gerekir.
Bu güzel meslekte kullanılan malzemeler ise şu şekildedir:
– Su tankı,
– Isıya dayanıklı giysiler
– Kurtarma ipi,
– Hortum,
– El feneri,
– Aspiratör,
– Merdivenli araç,
– Miğfer,
Elbette bu mesleğin gerektirdiği özellikler de var. Eğer itfaiyeci olarak görev almak istiyorsanız çevik ve atletik bir beden yapısına, hareketliliği ve stresi kaldırabilecek bir yapıya sahip, sorumluluk sahibi kimseler olmanız ve normalin üstünde bir cesarete sahip olmanız gerekir. İnsanlara yardım etmeyi ne kadar seviyorsanız mesleğinizi de o kadar çok seviyor olacaksınız.
Genellikle açık havada ve tehlikeli koşullarda (yanma tehlikesi, patlama tehlikesi, enkaz altında kalma tehlikesi, boğulma tehlikesi vb.) görev yaparlar. Çalışma saatleri değişkendir. Meslektaşları ve amirleri ile iletişim hâlindedirler sürekli. Ayrıca olay yerine gelen polis, jandarma ve diğer görevli ve kişilerle iletişimde bulunabilirler. Aldığınız eğitim ile daha donanımlı itfaiyeci olabilir ve bu kutsal görevi üstlenebilirsiniz. Dünyamızın tam da bu şartlarda çağdaş itfaiyecilere ihtiyacı vardır.
İyi bir itfaiyeci nasıl olduğunu bilir, eğitimli bir itfaiyeci nedenini bilir.
Chris Walker