Türk kültüründe kaşık olarak bildiğimiz ve yüzyıllardır Türk sanat müziği ve oyunlarında kullanılan kastanyetin doğuş yeri aslında İspanya’dır. Kastanyetin Dünya’ya yayılması ise bolero, fondago, flamenko ve tarello gibi halk danslarıyla olmuştur
Kelime kökeni olarak İspanyolca “castaña” kelimesinin küçültme eki alarak “castanea” kelimesi haline gelmesi ile oluşmuştur. İspanyolcada “castaña” kelimesi kestane anlamına gelmektedir. İsminden de anlaşılacağı gibi kastanyet kestane ağacından yapılan kaşık şeklinde bir çift tahta parçasından oluşur. Kulakta açılmış iki delikten geçen kurdela, hem bir süs öğesidir, hem de çalgının iki parçasının yüz yüze gelecek biçimde tutulmasını sağlar. Kastanyetin iki parçasından biri tiz, öbürü görece seslidir. Dansta, iki çift kastanyet kullanılır. Orkestralarda kullanılan kastanyet çifttir ve parçalarının tutturulduğu tahta sap tutulup silkelerek çalınır.
Ayrıca karton ve gazoz kapaklarıyla da evde kolayca yapabileceğiniz kastanyet çocuğunuzun müzik eğitimi açısından oldukça faydalı bir müzik aletidir. Yapımının kolaylığı ve ulaşabilirliği açısından okul öncesi eğitimde sıklıkla yararlanılan bir enstrümandır.
