Bu motosiklet, Hero Karizma R, için söylenmesi gereken ilk cümle kesinlikle şu olmalı: “Çinli kadar ucuz, Japon kadar sağlam.”.
İsterseniz kısaca teknik özelliklerinden bahsederek başlayalım:
- Motor Özelliği: Tek silindir, 5 vites, Hava Soğutma
- Motor Hacmi: 223 cc
- Motor Gücü: 19 hp @7500 rpm
- Tork: 19 Nm @6000 rpm
- Kuru Ağırlık: 154 kg – 17 lt depo
- Fren: Ön disk, Arka kampana
Adı ülkemiz insanları tarafından pek bilinmese de Hero dünyanın en büyük motosiklet üreticilerinden biridir. 1980’li yıllarda başlayan Honda ortaklığıyla üretim yapıp 2011’de Japon ortağından ayrılıp kendi motosikletlerini üretmeye başladı ama günümüzde hâlâ Japonlardan kalan kalite ve sağlamlık geleneği sürdüğünü görmek mümkün. ”Hero motorların en iyi özelliği nedir?” diye sorulduğunda ilk söyleyeceğim şey kesinlikle dayanıklılık ve sağlamlık olur.
Tasarımdan bahsedecek olursak bu motorun tasarımı ilk başlarda insana cidden tuhaf geliyor; üst üste monte edilmiş farlar, sport touring olmasına rağmen yarım bırakılmış karenaj adamı cidden düşündürtüyor. Ama motorun yanına yaklaşınca o kadar kötü durmadığını fark ediyorsunuz. Bu biraz fotojenik olmayan bir kız. Yarısı dijital, yarısı analog olan bir gösterge, sürücü için de yolcu için de rahat sayılabilecek oturuş pozisyonu ve 70 küsur cm yüksekliğindeki etli sele bu motoru sevmeniz için diğer sebepler arasında.
Karenajın lafı açılmışken söylemeliyim ki bu motorun özellikle ön kısmında titreşim hat safhada. Hele ki 4000-5000 devir aralığında çıkan uçak kalkış sesleri ve elciklerden gelen vibratör tutuyormuş hissiyatı gerçekten insana motoru sorgulatıyor. Tabii Hindistan’da üretildiğini hatırlayınca neden bu kadar sattığını da anlamak kolay.
Gelelim sürüş hissiyatı ve performansına… Bu motorla özellikle şehir içinde sürüşten çok keyif alabilirsiniz. Tek silindir olması sebebiyle alt devirlerde başlayan tork kalkışlarda insanda kısa süreliğine süper spor bir alet kullanıyormuş hissi uyandırıyor. Şanzımanı alıştığımız Japon kalitesi ve kararlılığında, tüm vitesler şıkır şıkır geçiyor. Kendisi gibi Hintli olan rakip motosikletlerdeki gizli boşlar ve muğlaklıklar bu makinede mevcut değil. Göstergesi 200 km/h ile sınırlandırılmış olsa da dişli ayarları ile oynanmadıkça 140’ı geçmek pek mümkün değil, zaten o süratlerde motordaki vibrasyon insana böbrek taşı düşürtüyor. Virajlarını bu ucuzluktaki bir motor için nispeten kararlı ve makul buldum ama yine de berbat stok lastikleriyle virajlarda temkini elden bırakmamak gerek. Lastikler fren performansını da kötü etkiliyor, arka frende neredeyse hiç hissiyat yok, ön fren ise hidrolik olması nedeniyle arkaya nazaran çok daha iyi. Bu motoru kullanacaklara tavsiyem ilk fırsatta daha iyi bir lastik tercih etmeleridir.
Yakıt performansı olarak şunu söyleyebilirim: Bu alet yakmıyor arkadaşlar! En yüksek devir aralıklarında vites artırsanız bile 4 lt’yi pek geçemiyorsunuz. En düşük kullanımlarda 2,5 lt ortalama ise 3 – 3.5 lt diyebilirim. Az yakmasına mukabil ona göre de az gidiyor, bunu da unutmamak gerek.
Servis ve yedek parça konusunda bazı sıkıntılarının olduğunu unutmamak gerek hatta bu motosiklette sizi en çok üzecek konu muhtemelen bu olur. Özellikle çoğu servis, motoru bile tanımıyor. Bu motoru almadan önce muhakkak ustanızı ayarlayın. Yedek parçaların çoğu Türkiye fabrikasında bulunabiliyor (Hepsi değil!). Fiyat olarak ise bazı parçaların fiyatlarının ortalama, bazılarının da gereksiz pahalı olduğunu söyleyebilirim.
Bu motorun fiyatını değişen ekonomik koşullar nedeniyle net olarak söyleyemesem de ikinci elde kendi sınıfında bulabileceğiniz en ucuz motosiklet bu olacaktır.
Neleri Beğendik?
- Özellikle diğer 250 cc sınıfındaki motorlara göre çok ucuz oluşunu,
- Performansına göre çok düşük yakıt tüketmesini,
- Japon kalitesini aratmayan dayanıklılığını ve sağlamlığını beğendik.
Neleri Beğenmedik?
- Servis ve yedek parça konusundaki yetersizliğini,
- Plastik aksamların, özellikle kafa karenajındaki titreşim sorununu beğenmedik.
Kime Hitap Eder?
- ”Öğrenciyim, param az; bir bineğim olsun, az yaksın, çok kaçsın ama hafif de şekli olsun.” diyen kardeşlerimize,
- ”Çalışanım; işe getirip götürsün, arada uzun yolda da üzmesin, sağı solu bozulmasın, uzun yıllar masraf çıkarmadan götürsün.” diyen abi ve ablalarımıza,
- ”Paketçiyim; yük taşırken zorlanmasın ama CBF 150’den biraz daha iyi olsun, uzun süre şehir içi kullanıma dayansın.” diyen emekçilere hitap eder.