-İlk olarak sizden başlayalım. Siz kimsiniz ve tam olarak ne iş yapıyorsunuz?
İsmim İbrahim Zorlu aslen Kocaeli Gölcüklüyüm. Burada Karabük’e ilk gelme sebebim üniversite Elektrik ve Elektronik mezunuyum. 2013 de başladım 2018 de mezun oldum. Sonrasında asistan olarak 2 yıl çalıştım. Ardından Teknokent kuruldu ve 2 yıldır burada uzman olarak görev yapmaktayım. Öncelikle firmaların ön başvurularını alıyorum ve firmalara rehberlik ediyorum. İhtiyaç halinde firmaların birbirleriyle çalışmalarını organize ediyorum.
-Teknokentler tam olarak ne yapar ve firmaların buradaki amacı ne olmalı?
Buradaki amaç karmadeğerli ürün üretmek ve ithal ikame ürünleri geliştirerek bağımlılığı en aza indirmek. Burada amaç ihracat sağlayacak katmadeğer yaratacak ürünler geliştirmek. Bunu sağlayacak olan teknolojik yatırımlar ve işbirliklerini sağlamak.
-Bu zamana kadar teknokentler bünyesinde geliştirilen en başarılı projeler nelerdir?
BAYKAR dahil olmak üzere birçok proje Teknokentler bünyesinde geliştirldi. Buradaki amaç bir kültür oluşturmak. Türkiye’deki firmaların teknolojiye yaklaşması ve artı değer üretmesine yönelik kültürü Türkiye geneline yaymak ve ülkemizin bu alanda devlet destekli olsada kültüre sahip olması.
-Buradaki devlet politikası sonucu ne olacak? Tek bir elden mi yönetiliyor?
Aslında hepimiz ayrı ayrı gözüksekde hepimiz tek kanaldan sanayi ve teknoloji bakanlığına bağlıyız ve tek bir elden ve yönetmelikten yönetilmekteyiz. Her teknokentin olmasada yeni kurulan Teknokentlerin mentörleri oluyor. Burada Karabük Teknokent olarak bizim mentörümüz Hacettepe Teknokent. Takıldığımız veya destek beklediğimiz alanlarda eğitimler gibi onlardan destek alıyoruz.
-Karabük Teknokent ne zaman kuruldu?
2018 Yılında ilk biz bakanlığa başvuru dilekçemizi sunduk ve aynı yılın sonunda onayımızı aldık. 2020 yılında da burada faaliyete geçtik ardından tadilatımızın bitmesini bekledik ve 2021 yılında 3 firmayla yola çıktık. Ardından gelişen süreçte hızlıca 30 dan fazla firma aramıza katıldı.
-Bir fikri olan ama herhangi bir üretimi olmayan girişimcinin izlemesi gereken yol haritası
Herhangi bir yol haritası yok en yakın Teknokente gidip gerekli başvuruyu yapmaları yeterli. Karabük Teknokentte önkuluçka sistemimiz var. Bizlerle fikirlerini sunduktan sonra eğer ön kabulden geçerse 1 veya 2 sene boyunca gerekli eğitim desteklerini sağlıyoruz. Burada girişimci kendi fikirlerini geliştirmesi için elimizden geleni yaptıktan sonra girişimci ürünü için veya geliştirdiği hizmet için yatırımcı ve reklam desteğini elimizden geldiğince sağlamaktayız. Burada melek yatırımcı bulma kolaylığı ve mevcut piyasalara veya diğer şirketlere yakınlığı bulunduğundan birkaç adım önde başlayacaklardır. Bu avantajlar yeni kurulan ve piyasaya ürün sürmek isteyen her firmanın sürdürülebilir olması ve hayattına devam edebilmesi için çok önemli.
-Hali hazırda bulunduğu sektörde büyük olan firmaların izlemesi gereken yol haritası nedir?
Yine başvuru yaparak burada faaliyete başlayabilirler. Bir örnekle anlatmak isterim. Bizim akademisyen bir hocamız burya kendi projesi için geldi ve bu akademisyen hocamızın projesini kullanabileceği büyük bir firmaya götürdük. Firmamız bu fikri çok beğendi ve şu an bu proje bitmek üzere. Bizler girişimci ve firmayı bir araya getirirek kazan kazan mantığı ile ilerlemiş olduk. Bu anlamda büyük firmaların burada olması yine onların işlerinde veya üretimlerindeki farklılaşmayı yakalamalarına yardımcı olmakta.
-Büyük Firmaların Ar-Ge merkezlerini teknokentlerde açmalarının avantajı nedir?
Arge merkezlerinin burada olması firmaların diğer firmalarla işbirlikleri yapmasını sağlayarak. İş körlüğünün azalmasını sağlıyor. Bu firmalar açısından çok önemli bir ihtiyaç aslında. Dev şirketlerin aslında çok küçük detayları kaçırdığına defalarca şahit olduk.
-Karabük Teknokent bünyesinde bu zamana kadar sonlandırılan bir proje var mı?
Bizim bir oyun firmamız çok kısa bir süre önce 1 milyon dolar yatırım alarak, bilişim vadisine geçti. Geliştirdikleri oyun sayesinde aldıkları yatırımla projelerini bir adım öne taşıdılar. Bir firmamız elektrikli araç geliştirdi yola çıktı ve sadece dış kaporta montajı kalmış durumda. Çok kısa sürede bunları gerçekleştirdik ve dahalarıda olacaktır.
-Karabük Üniversitesi desteğiyle ilerleyen süreçlerde Karabük Teknokentin vizyonu nedir? Bölgesel olarak önemi nedir?
Çevremizde Zonguldak’da ve Kastamonu’da birer tane teknokent var. Bartın kuruluş aşamasında. Buradaki en büyük avantajımız konum açısında Ankara ve İstanbula yakın noktadayız. Bunun dışında Türkiye’de en fazla yabancı uyruklu öğrencinin okuduğu bir Üniversitemiz var firmalarımız için büyük bir avantaj sağlamakta bu durum. Yabancı dil desteği konusunda sıkıntı yaşamıyoruz. Firmalarımız ihtiyaç anında her dilde yabancı bir öğrenci bulma imkanına sahipler. Bunun yanında ihracat yapmak isteyen firmalarımız ihracat yaptıkları ülkelerin kültürlerini yakından analiz etme imkanına sahip oluyorlar.
Devamı gelecek…