Son günlerde içerik üreticiliği giderek popülerleşen bir alan olmaya başladı. Üretilen içeriklerde dikkat edilmesi gereken birçok kıstas var ve kullanılacak olan görsel seçimi olmazsa olmazlardan. Bazen hazırlayacağımız bir sosyal medya gönderisinde, bazen bublogta.com’da yazacağımız bir yazıda, bazense sadece göz atmak için stok fotoğraf sitelerine başvurabiliriz. Öyle ya da böyle güçlü içerik üretmek için içeriğin konusunu okuyucu/müşterinin zihninde canlandırabilecek görsel materyallerin kullanılması şart. Sonuçta görseller aynı zamanda üretilen içeriğin daha güçlü ve sindirilebilir olmasını sağlayacak. Hatta daha okuyucu/müşteri içeriğe göz atmadan bile onda içeriğimiz hakkında bir izlenim oluşturmamızı sağlayacak. Gerek dijital platformlarda gerekse basılı materyallerde sık olarak stok fotoğraflara ihtiyaç duyuyoruz. Hepimiz için ücretsiz olarak stok fotoğrafı temin edilebilecek 5 popüler siteyi derledim.
Sitelerin arşivlerindeki fotoğraf çeşitliliğini ölçmek için genel bir anahtar kelime olan “travel” ve “people” etiketiyle hangi sitede kaç fotoğraf paylaşıldığının verilerini yazacağım. Arama yaparken kullanmak istediğiniz sadece bir site varsa bu sayıları baz alarak seçim yapabilirsiniz.
1-Unsplash
İlk sitemiz Unsplash. Benim de yararlandığım stok fotoğraf sitelerinden birisi. Biraz kaba bir arayüze sahip fakat rahatsız edici bir seviyede değil. Kaydolmadan fotoğrafları kullanabiliyorsunuz. Kaydolursanız sonradan göz atabilmek için sevdiğiniz fotoğrafları favorilerinize veya bir koleksiyona ekleyebiliyorsunuz. “Travel” aramasında 10.000 fotoğrafa, “People” aramasındaysa yine 10.000 fotoğrafa sahip. Unsplash’te sadece fotoğraflar bulunuyor. Videoya veya illüstrasyona ihtiyacınız varsa ne yazık ki burada mevcut değil. Ama güzel yanı, indirdiğiniz fotoğrafları ticari amaçlı kullanacaksanız bile lisans problemi bulunmuyor. Fotoğrafları istediğiniz her yerde kullanabilirsiniz. Hoş, ülkemizde telif hakları henüz karikatürlerin dışına çıkabilmiş değil ama neyse. Üreticiye bağış yapılmıyor fakat isterseniz kaynak belirterek ona teşekkür edebilirsiniz. Tüm karikatüristlerimize saygılar sunarak bir sonraki sitemize geçiyorum.

2-Pixabay
İkinci sitemiz Pixabay. Ben bu siteden de yararlanıyorum. Unsplash kadar olmasa da o da kaba bir arayüze sahip. Unsplash’te söylediğimiz “Sadece fotoğraf var.” cümlesini burada yazmamsa imkansız. Pixabay bu konuda kendini aşmış. Sitede fotoğraf, video, illüstrasyon, müzik hatta vektör çizim bile bulabilirsiniz. ”Bir de beni koysaydın” diye düşünmüyor değil insan. Yine Unsplash’te olduğu gibi burada da her şey ücretsiz. Sadece ihtiyacınız olan bazı dosyaları indirebilmeniz için kaydolmanız gerekiyor. Bu denli bir ağ için bence gayet makul bir işlem. Pixabay dosya sayısını kullanıcılar ile paylaşmayı istemediği için “Travel” ve “People” aramalarının sonuçlarını karşılaştıramayacağım. Üreticilere bağış yapabilirsiniz, yapmak istemiyorsanız kaynak belirtebilirsiniz, onu da istemiyorsanız hiçbir şey yapmadan sadece indirip kullanabilirsiniz. Uyarmak zorundayım, eğer bağış yapmak istiyorsanız Pixabay’ın Twitch olmadığını unutmayın. Benden söylemesi, yanlışlıkla bağış falan yaparsınız, canınız sıkılmasın sonra. Sıradaki…

3-Pexels
Üçüncü sitemiz Pexels. Arayüz kıyaslamasında benim favorim. Hoş ve tatlı bir arayüzü var. Ama her güzelin bir kusuru vardır diye boşuna dememişler, burada da fotoğraflar çok büyük. Olsun Pexels, yine de sen benim arayüz favorimsin. Ne Unsplash gibi sadece fotoğraf ne de Pixabay kadar geniş dosya çeşidi sunulmuş. Tatlı görünümlü sitemizde fotoğraf ve video içerikleri bulunuyor. “Travel” aramasında 125.000 fotoğraf, “People” aramasında 272.000 fotoğraf bulunuyor. Unsplash ile karşılaştırdığımızda Pexels fazla, bayağı fazla içerik sayısına sahip. Burada da üreticilere teşekkür etmek için bağış yapabilirsiniz. Bağış demişken ben de içerik üreticisi değil miyim? Bana bağış yapar mısınız? Kahve için bağış alsam fena olmaz aslında. TR29 0001 0012….
Şaka bir yana güzel site, kullanabilirsiniz.

4-Flickr
Dördüncü sitemiz Flickr. Açıkçası burada ve bir sonraki site olan Getrefe’de pek fazla takılmadım. Bu yazıyı yazarken göz atıyorum iki siteye, onun için çok yorum yapmam doğru olmayacaktır. Flickr’ın arayüzü pek hoşuma gitmedi açıkçası. Sitede sadece fotoğraf stoku var. Fotoğrafları ücretsiz olarak indirebiliyorsunuz. Diğer sitelerden farklı olarak indireceğiniz görsel için bir sürü boyut seçeneği sunmuşlar. Bu özellik için tercih eder misiniz, bilemem. Daha çok sosyal medya sitesine benzetmeye çalışmışlar. Fotoğraflara yorum yapabiliyorsunuz. Bazı fotoğraflar üreticiler tarafından indirilemez olarak seçilmiş. Yani beğenip her yerde kullanamayacağınız fotoğraflar var. “Travel” ve “People” aramalarında kaç fotoğraf olduğunu site bize sunmadığı için bilemiyoruz.

5-Getrefe
Beşinci ve son sitemiz ise Getrefe. Arayüzü çok garip, umarım sorun bende değildir. Arşivlerinde sadece fotoğraflar var. Anladığım kadarıyla, fotoğrafları anahtar kelimelerle arayamıyoruz. Yani bir kategori seçip oradaki görsellere göz atmamız gerekiyor. Bazı fotoğraflar ücretsizken bazıları ücretli. Diğerlerine göz attıktan sonra hiç hoşuma gitmedi.

Eğer henüz bilmiyorsanız, bublogta.com yani şu an bulunduğunuz sitenin yöneticisi olarak, dijital ve basılı materyallerinin grafik tasarımları benim kontrolümde kullanıcılarımızla buluşuyor. Affınıza sığınarak bu konuda biraz bilgiye sahip olduğumu söyleyeceğim. Bublogta stok görsel ihtiyaçlarını Unsplash, Pexels ve Pixabay’dan karşılıyor. İsterseniz bu sitelerden sadece birisini, isterseniz de bizim gibi hepsine göz atarak stok fotoğraf ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. Sadece ihtiyaç için değil, yeni yerler, yeni pozlar keşfetmek için de bu sitelerden yararlanmayı düşünün. Göz atmak gerçekten çok eğlenceli olabiliyor. Görüş, öneri veya sorunuz varsa yorumlarda buluşalım. Mutlu günler.