İskenderun, Hatay’ın 2. büyük ilçesidir. Türkiye’nin en büyük limanlarından birine sahiptir, bu bakımdan deniz ticaretinde önemli bir yere sahiptir. MÖ 333 yılında, Büyük İskender’in İssos yakınlarında kazandığı zaferden sonra Alexandreia adıyla kurulmuştur.
İskenderun’a Gelince Mutlaka Görülmesi Gereken Yerler
1. İskenderun Sahili (Anıt Meydanı)
Deniz kenarı manzara, kafeler, yeşillik alan… Açık hava olduğu için genelde konserler Anıt Meydanı’nda olur ve çoğu ücretsizdir. Aileyle veya arkadaşlarla oturup vakit geçirmek için güzel bir yer.
2. İskenderun Deniz Müzesi
Açılışında ben de bulundum. 3 kere gittim ve gerçekten görülmeye değer. Kısaca bahsedeyim, Türk Deniz Kuvvetleri bünyesinde olan İskenderun Deniz Müzesi, Mustafa Kemal Atatürk’ün “Denizciliği Türk’ün büyük ülküsü yapmak” amacından hareketle kurulmuş olup Türkiye sınırlarında açılan 3. deniz müzesi olarak bilinmektedir. Giriş ücreti 7 TL’dir, öğrencilere ücretsizdir.
İskenderun Deniz Müzesi içerisinde yer alan çeşitli gemi maketleri, eski silahlar, muhteşem tablolar, tarihe ait önemli belgeler ve fotoğraf sergileri oldukça dikkat çekmektedir. Üst katında 6 farklı salona sahip müzede, salonlara tarihe mal olmuş önemli ve popüler kişilerin isimleri konulmuş olup her bir salon, ismine ilişkin eşyalarla donatılmıştır.
Müze mağazasında olan ve denizcilikte kullanılan eşyaları hatıra olarak satın almak da mümkündür.
3. Soğukoluk (Güzelyayla) Yaylası
Gitmeyi en çok sevdiğim yerlerden birisidir. Piknik havası, doğayla iç içe bir yer. Amanos Dağları’ndaki bitki çeşitliliği göz önünde bulundurulduğunda birçok farklı ağaç türüne rastlamak olanaklar dâhilindedir. Bunlardan en belirgin olan karaçam, saçlı meşe, Toros köknarı, kızılçam ve sedir ağaçlarıdır. Bu yayladan seyredilebilen İskenderun manzarasının yanı sıra Akdeniz manzarası da paha biçilmezdir. Genel olarak yaz aylarında yoğun ziyaret görmektedir. Giriş ücretsizdir.
4. Sarıseki Mağarası
İskenderun’un Azgunlu köyü sınırlarında bulunan Sarıseki Mağarası, panoramik bir manzara ile bilinmektedir. İçerisinde çok fazla yarasa bulunan Sarıseki Mağarası, halk arasında Kuşlar Mağarası olarak kabul edilir. Mağaranın girişi dardır. Dikit ve sarkıtlar açısından oldukça zengindir.
5. Damlataş Mağarası
Hatay’a bağlı olan Payas ilçesinde yer alır. Mağaraya ulaşmak için yaklaşık 4 metre yürümek gerekir ve 200 basamaklı merdivenden çıkılır.
6. Sokollu Mehmet Paşa Külliyesi
Osmanlı mimarisine hayran iseniz mutlaka görmeniz gereken bir yer. Yaklaşık 500 yıllık bir mimaridir. İçerisinde ki cami ve dükkanlar hâlâ aktif kullanılır. Cami avlusunda 1350 yıllık bir zeytin ağacı vardır.
7. Çağlayan Alabalık
Mutlaka ama mutlaka gitmelisiniz. Mezeleri, yemekleri, ortamı bile balık sevmeyen insana balık sevdirir. Kaşarlı balık favori yemeğim tavsiye ederim.
İskenderun’da Yapılacaklar
1. Yamaç Paraşütü
Son yıllarda daha da popüler olmuş durumda. Bir gün önceden randevu almalısınız. Zirveye çıkarken heyecandan muhteşem doğanın tadını çıkarmayı da unutmayın. Hazırlıklar tamamlanıp pilotla birlikte birkaç adım koştuktan sonra artık uçmanın ve muhteşem manzaranın tadını çıkarabilirsiniz. İskenderun’a geldiğinizde kesinlikle yamaç paraşütü yapmadan geri dönmeyin.
2. Doğa Yürüyüşü
İskenderun; dağlar, yaylalar, doğal güzellikler bakımından oldukça zengin bir şehirdir. Amanos Dağları’nda yürüyüş yapmak hem ciğerlerinizi açacak hem de yükseldikçe manzara daha da güzelleşecektir.
3. Yöresel Lezzetleri Tatmak
Tatlı sevenlere künefeyi seve seve öneriyorum. Sahile yakın bir konumda olan Kral Künefe’de dondurmalı ya da kaymaklı künefeyi kesinlikle denemelisiniz. Türkiye’nin birçok yerinde Hatay usulü döner olarak bildiğimiz ama her nedense İskenderun’da adına İskenderun döner denilen, kendine has sosu ve içinde bulunan patates kızartmasıyla muhteşem bir lezzet olan bu döneri kesinlikle tatmalısınız. Şahsen İskenderun’da yenilen döner bir başkadır. Bir diğer lezzet is humustur, meze çeşididir. Hafif bir tadı vardır. Dikkat bağımlılık yapabilir 🙂
4. Tarihî Kiliseler
Şehir merkezinde birçok farklı mezhebe ait kilise bulunmaktadır. Rum Ortodoks Kilisesi, Ermeni Kilisesi, Katolik Latin Kilisesi ve Süryani Kilisesi bulunan İskenderun’da fırsatınız olursa hepsi birbirinden tarihî ve birbirinden güzel olan kiliselerden herhangi birini mutlaka gezmeli hatta olanaklar dâhilinde ayinlerine iştirak etmelisiniz.
5. Sahaflar Çarşısı
Kitap kurdu iseniz oradan çıkamayacaksınız. En çok vakit geçirdiğim yer orasıydı.
6. Terrace Cafe
Manzarası bile yeter sizi etkilemeye. Deniz manzarası, kısaca tüm İskenderun ayaklarınızın altındadır.
7. Plaj Keyfi
Arsuz‘u önerebilirim ya da Karaağaç plajını. İster ailenizle, ister arkadaşlarınızla… Deniz, kum, güneş, piknik nasıl isterseniz. Arsuz’da ev de kiralayabilirsiniz, yayla gibidir, geceleri çok sıcak olmaz.
8. Trenle Yolculuk Yapmak
İskenderun’dan Adana’ya bazen trenle giderdik en keyif aldığım ulaşım aracıdır. Tavsiye ederim.