Firavunların Altın Geçidi olarak anılan tören, Mısır’da 18 Mısır firavunu ve 4 kraliçe mumyasının 3 Nisan Cumartesi günü çok gösterişli bir şekilde gerçekleşti. Mumyalar, Mısır Müzesi‘nden Kahire’deki yeni mekanları olan Mısır Medeniyetler Müzesi‘ne taşındı. Taşınma sırasında yoğun güvenlik önlemleri alındı. Kortejle taşınan mumyalar yaklaşık olarak 5 km uzaktaki yeni müzeye devlet töreni ile götürüldü. Kortej, firavunların ve kraliçelerin iktidarda oldukları döneme göre kronolojik bir şekilde dizildi.
Taşınan mumyalar arasında; II. Sekenenre Taa, I. Seti, II. Ramses, V. Ramses, IX. Ramses, VI. Ramses, Sekenenre, III. Tutmes, Hatşepsut, Meritamun ve Ahmose Nefertari de bulunmakta. II. Ramses 19. hanedan firavunlarındandır. Mısır’ı 66 yıl yönetmiş. Kadeş Savaşı’nda Hititlileri yenmiş ve Kadeş Antlaşması’nı imzalamıştır. Hatşepsut ise 18. hanedan döneminde hüküm süren kadın firavundur. Onun döneminde Mısır sakin bir dönem geçirmiştir. Kraliçe olduktan sonra bir kral gibi giyinmiş ve takma sakal kullandığı rivayetleri mevcuttur.
Mumyalama geleneği çok tanrılı dinlerden kalmadır. İlk örneklerine Antik Mısır’da MÖ 15. yüzyılda rastlanmıştır. Mısırlılar, ölülerinin ruhlarının öteki dünyada dirilip yeniden bedenlerine döneceklerine inandıkları için bedenlerinin sağlam kalması amacıyla mumyalamaya büyük önem veriyorlardı. Mumyalar ise 1881 ve 1898 yıllarında Antik Mısır şehri Teb’de bulunmuştu.
”Firavunların Altın Geçidi” denen devlet töreni, 90 dakika boyunca 400 TV kanalından dünyaya canlı yayınlandı. Tören için dönemin kıyafetleri giyildi, dansları edildi. Süslü araçlar, müzik, ışıklar, at arabaları… Muhteşem bir gösteri sergilendi. Yaklaşık 200 kişilik bir ekip mumyaları zarar vermeden ve sarsmadan taşıyabilmek için özel eğitimden geçti. Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es Sisi tarafından mumyalar karşılanırken halk da sokaklarda izledi.
Giza’daki yeni Medeniyetler Müzesi’nin maliyetinin ise 38 milyon dolara mal olduğunu açıkladı. Törenin bedelinin ise 10 milyon TL olduğu söylentileri mevcut. Müze 18 Nisan’da kapılarını ziyaretçilerine açacak.
Bir zamanlar gelişen turizm endüstrisi, Mısır’ın birincil gelir kaynaklarından biriydi. Ancak geçen yıl davetsiz bir misafirin gelmesinden bu yana kötü bir şekilde acı çekti. Covid-19 yüzünden Birleşmiş Milletler, 2020’yi küresel turizm tarihindeki en kötü yıl olarak nitelendirdi. Görülüyor ki geçit törenine küresel seyahat endüstrisinin toparlanması gözüyle bakılıyor. Mısır’a bir varış noktası olarak ilgiyi canlandırmanın bir yolu olarak görülüyor. Ben de töreni izlerken hemen uçup gitmek istedim Mısır’a. Velhasıl kelam tören çok gösterişli muazzam bir şey idi. Mısır’ı bir zaman yöneten yöneticilerine ve tarihe, belki de turizme yakışan bir durum idi. Hemen güzel bir gösteriş hem de güzel bir tanıtımdı.