Bugün sizlerle “The Last Duel” hakkında konuşacağız. Öncelikle şunu demek isterim, benim sinema konusunda herhangi bir uzmanlığım bulunmuyor o yüzden bu yazı tamamen bu sinemaseverin düşünceleri olarak yorumlanmalıdır. The Last Duel, 2021 yılında çıkış yapmış olmasına rağmen Dune, House of Gucci, Spiderman: No Way Home gibi filmler kadar konuşulmamış ve aslında bu konuda biraz da haksızlığa uğradığını söyleyebiliriz çünkü rahatlıkla söyleyebilirim ki bir karşılaştırma yapacaksak The Last Duel’in eksiği yok, fazlası var. Filmin yönetmeni Gladyatör, Blade Runner, Alien gibi yapımlarından tanıdığımız oldukça başarılı bir yönetmen olan Ridley Scott. Filmin tarih konulu bir film olduğunu düşündüğümüzde bu pek şaşırtıcı değil aslında çünkü bu tarih konulu film ekolünü son zamanlarda Ridley Scott sırtlanmış gibi gözüküyor. Nedendir bilinmez fakat çıkarılan çoğu tarih filmi ya dünya savaşları üzerine yapılıyor ya da kovboy filmi oluyor. Sadece Hz. İsa’nın doğuşundan bu yana 2022 yıl geçmiş olmasına rağmen bu koskocaman tarihi aralıkta birkaç yıllık dönemlere sıkışıp kalmış olmak gerçekten oldukça gülünç geliyor. The Last Duel, seçtiği dönem bakımından da ayrışıyor çünkü filmimiz 14. yüzyıl Orta Çağı’nda geçiyor ve bu dönemi olabildiğince iyi yansıtıyor. Ridley Scott’ın Gladyatör filmi aslında tarihi olarak sıkıntılı bir filmdir çünkü bir mücadele esnasında filmdeki gibi kılıçla insanların kolunu bacağını ya da kellesini uçuramazsınız hatta zırhı bile delmeniz oldukça zordur fakat Ridley Scott bu filmde ciddi anlamda işin gerçekçiliğine de odaklanmış. Dönem hem sosyo-kültürel açıdan çok güzel bir şekilde bizlere yansıtılmış hem de savaş sahneleri de görebileceğiniz en gerçekçi biçimde hazırlanmaya çalışılmış. Filmin konusundan bahsederek bunu biraz daha detaylı bir biçimde anlatalım.
Filmimizin ana konusu Fransa’daki iki derebeyi arasındaki politik bir güç mücadelesine odaklanmaktadır. Bize bu güç mücadelesini hem siyasi ortamlarda hem arkadaşlık ortamında hem de diğer ortamlarda farklı şekilde yansıtmaktadır fakat bu güç mücadelesinin sonu kralın hakimlik yaptığı bir mahkemeye kadar gelir. Mahkemedeki iddiaya göre bu beylerden birisi diğerinin karısına tecavüzde bulunmuştur ve bu sebepten dolayı mahkemelik olmuşlardır. Mahkemeye kadar olan süreci film bize üç farklı perspektiften tekrar izlemek suretiyle göstermektedir, bu perspektifler derebeylerine ve tecavüze uğrayan kadına ait olmaktadır. Bu sayede olayların da aslında kişiden kişiye ne kadar farklı algılanabileceğini anlayabiliyoruz. Özellikle Orta Çağ gibi kanıtlara vs. bakılmadan sadece söylenenlerin dinlendiğini bir çağdan bahsediyorsak… Film esnasında Orta Çağ toplumunda kadının ne kadar önemsiz bir şey olduğunu her anlamda görebiliyoruz. Mesela bir sahnede işin hukuki boyutu tartışılırken “Tecavüz kadına karşı işlenen bir suç değil, onun beyine karşı işlenen bir suç.” gibi bir cümleyi bile görebilmekteyiz. Filmin son kısmında ise derebeyleri kaderlerini tanrıların tayin etmesini mahkemeden talep ediyor ve ikisi “son düelloya” çıkıyorlar. Tabii ki bu düelloyu kimin kazandığını söylemeyeceğim 🙂 Düello son derece iyi hazırlanmış çünkü çok gerçekçi bir dövüş var. Zırhlar kolay kolay parçalanmıyor, alınan yaraların çoğu zırhın açık yerlerinden alınıyor, zırhın ağırlığından dolayı savaşçılar çok hantal bir biçimde hareket ediyor. Bu kısmı yazının çok uzamaması açısından daha fazla uzatmadan biraz da oyunculardan bahsedeceğim.
Oyuncu kadrosunda Jodie Comer, Matt Damon, Adam Driver, Ben Affleck gibi kalitesi sorgulanamayacak isimler bulunuyor ve rahatlıkla söyleyebilirim ki hepsi mükemmel oynamışlar. Özellikle son zamanların yükselen yıldızı olan Adam Driver bu filmde de farkını fazlasıyla ortaya koyuyor, umuyorum kendisini daha fazla yapımda görme fırsatımız olur. Jodie Comer, mağdur fakat sinsi olan kadın rolünü üstlenmiş ve bu rolü de hakkıyla çevirmiş diyebiliriz. Diğer oyuncular da bildiğiniz gibi, hepsi harikulade isimler.
Bu işten pek anlamadığım için çekim teknikleri gibi konulardan bahsedemeyeceğim, yine de kendi gözlemlerime göre bu açıdan yenilikçi bir şey görmediğimi fakat kötü bir şey de görmediğimi söyleyebilirim. Film, oluşturulan ortam itibarıyla kesinlikle Orta Çağ havasını yansıtıyor, sizi içine çekiyor.
Bu filmi çok beğendiğim için bu yazıyı yazma gereği duydum. Özellikle tarih konulu dram filmi seviyorsanız izlerseniz pişman olmazsınız, garantisi benim. İzleyeceklere şunu belirtmek isterim, bu bir savaş filmi değildir, savaş fazla görmeyeceksiniz. Bu film dönemin sosyo-kültürel ve ekonomik yapısı üzerine hazırlanmış. Feodalitenin nasıl bir şey olduğunu anlamak istiyorsanız da çok faydalı olacaktır. Kısacası ne olursa olsun izlemenizi tavsiye ederim. Umarım faydalı bir yazı olmuştur.
Abonelik
0 Yorumlar