fbpx

Tüm insanlığı evlere kapatan, hiçbir gücün yetmeyeceği bir salgın. Okulları kapattıran, ekonomiyi batıran, insanların psikolojisini derbeder eden bir salgın… Şundan çok da uzun olmayan bir süre öncesine kadar biri gelip size şöyle dese: ”Öyle bir şey olacak ki tüm insanlık korkacak. Küçük sokaklarda gecekondularda yaşayanlara da saraylarda oturanlara da vuracak. Tüm insanlık suskunlaşacak, hatta öyle ki suçlular hapislerden salınıp evlerine gönderilecek.” Şahsen ben gülerdim. En çok da yatarak sınıf atlanılacak dense ona gülerdim. Ancak durum böyle, korkunç bir hâl. Bunun üzerine çok konuşulur ama insan konuşmak da istemiyor bu konuda. Dün akşam ruh sağlığı için randevu almam gerekti, aradım. Diyorlar ki ”Boşluk yok.” Vallahi herkesin psikolojisi bozulmuş, ne denir ki?

Ancak bu dönemde, insanlar kendileriyle daha çok vakit geçirmeye başladı. Kitaplara daha çok ilgi duymaya başladı. Gerçekten pandemi döneminde, dünya genelinde kitap satışlarının arttığını biliyor muydunuz? Sahi pandemi kelimesini kullanınca bile konuşacak ne çok şey geliyor insanın aklına ama başka zamana artık. Şu anda biraz yazarlara, biraz okurlara sesleniyorum. Sizlere harika isimlerden ve eserlerden oluşan 10 soruluk temel bir bilgi testi hazırladım. Sadece kendi bilgilerinizi test etmeniz ve biraz eğlenmeniz, bir de ‘Ya biliyordum bunu, şeydi bu… Neydi ya, şu muydu ki?” demeyi özlediğinizi düşündüğümden böyle bir şey hazırladım, iddialıysanız gerisi sizde…

  1. Buradaki yazarlarımızın en çok kullandığı tür olan ”deneme” türünün kurucusu kimdir?
    A) Aristophanes   B) Şinasi   C) Montaigne   D) Boccaccio   E) Cervantes
    montaigne denemeler baff4b98
    C) Montaigne: Denemeler. 16. yüzyıl Fransız deneme yazarı Michel de Montaigne’nin ilk kez 1580 tarihinde yayımlanan deneme türünden eseridir. 107 denemeden oluşmuş bu kitabın özgün Fransızca adı Les Essais’dir ve Türkçedeki anlamıyla örtüşmektedir. 
  2. İlk edebî roman, ilk tarihi roman, sahnelenen ilk tiyatro, batılı anlamda ilk eleştiri… Türk edebiyatında birçok ilklere sahip efsanevi yazarımız kimdir?
    A) Halit Ziya Uşaklıgil   B) Nabizade Nazım   C) Sabahattin Ali   D) Namık Kemal   E) Ziya Paşa
    namik kemal da5c9f91
    D) Namık Kemal: İlk edebî roman; İntibah, ilk tarihi roman; Cezmi, sahnelenen ilk tiyatro; Vatan Yahut Silistre, bizde Batılı anlamda yazılan ilk eleştiri eseri. Namık Kemal tarafından yazılmışlardır. Aynı zamanda birçok yeni kavramı da Türk edebiyatına katmıştır.

  3. Peki biraz daha yakın zaman… Bu senenin başında 70 yıllık telif hakkı dolan, distopya eserlerinin başyapıtlarından olan bir kitap?
    A) 1984   B) Damızlık Kızın Öyküsü   C) Cesur Yeni Dünya   D) Otomatik Portakal
    E) Fahrenheit 451
    bbiwy 167d1d78
    A) 1984: Bin Dokuz Yüz Seksen Dört, George Orwell tarafından kaleme alınmış alegorik bir politik romandır. Hikâyesi distopik bir dünyada geçer. Distopya romanlarının ünlülerindendir. Özellikle kitapta tanımlanan Big Brother kavramı günümüzde de sıklıkla kullanılmaktadır.

  4. Birçoğumuzun ilk Ezel dizisinde duyduğu, Tuncel Kurtiz tarafından seslendirilmiş efsane şiir, kime aittir?
    A) Edgar Allan Poe   B) Oscar Wilde   C) Louis Aragon   D) Shakespeare   E) Goethe
    oysa ea8eb684
    B) Oscar Wilde: Reading Zindanı Baladı adlı kitabında bulunuyor bu şiiri. Hapishane hayatında idamına birkaç hafta kalmış olan Wooldridge adlı bir askerle tanışıyor yazar. Ve delicesine sevdiği karısının askerlerden biriyle onu aldattığını öğrenmesiyle hiddet nöbeti geçirdiğini ve karısı Laura’yı öldürmesiyle idama mahkum edildiğini öğreniyor. Oscar Wilde bundan çok etkilenmiş ve bu kitapla onun hayat hikayesini ölümsüzleştirmek istemiştir.

  5. Diziye uyarlanan ve Türk dizi tarihinde en yüksek izlenme oranına sahip olan Aşk-ı Memnu kitabının yazarı kimdir?
    A) Nazım Hikmet   B) Reşat Nuri G.   C) Ahmet Ümit   D) Namık Kemal
    E) Halit Ziya Uşaklıgil
    hzu 746285ee
    E) Halit Ziya Uşaklıgil: Aşk-ı Memnu, Halit Ziya Uşaklıgil’in realist-natüralist bir romanıdır. İlk olarak 1899-1900 yıllarında Servet-i Fünûn dergisinde tefrika edildikten sonra 1900’de kitap olarak yayımlanmıştır.

  6. “Seni seviyorum. Deli gibi değil, gayet aklı başında olarak seviyorum.” Bu ünlü sözler hangi kitaptan bir alıntıdır?
    A) Kürk Mantolu Madonna   B) Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu   C) Aşk ve Gurur
    D) Romeo ve Juliet   E) Mai ve Siyah
    ss 8572bb69
    A)Kürk Mantolu Madonna: Kürk Mantolu Madonna, Sabahattin Ali’nin 1943 yılında yayımladığı bir romanıdır. İlk olarak Hakikat gazetesinde 18 Aralık 1940-8 Şubat 1941 arasında Büyük Hikâye başlığı altında 48 bölüm olarak yayımlanmıştır. İki ayrı hayat hikayesinin birbirine harmanlandığı harika bir dille yazılmıştır.

  7. Esmeralda adında kurgusal karakter hangi kitapta yer alıyor?
    A) Suç ve Ceza   B) Beyaz Diş   C) Küçük Kadınlar   D) Notre Dame’in Kamburu   E) Ateşten Gömlek
    es ba4f5ec9
    D)Notre Dame’in Kamburu: Gerçek adı Agnès olan fakat sonradan çingeneler tarafından annesi evde yalnız bıraktığı bir anda çalınıp adı Esmeralda olarak değiştirilen Victor Hugo’nun 1831’de yayımlanan romanı Notre-Dame’ın Kamburu’nun kurgusal bir karakteridir.

  8. Hangisi Beş Hececiler’den biri değildir?
    A) Yusuf Ziya Ortaç   B) Enis Behiç Koryürek   C) Halit Fahri Ozansoy   D) Ziya Osman Saba   E) Faruk Nafiz Çamlıbel
    bes d0a617be
    D) Ziya Osman Saba: Beş Hececiler. I. Meşrutiyet’ten sonra hece vezniyle ve konuşulan halk diliyle, Millî Edebiyat akımının görüşleri doğrultusunda şiir yazan beş şairin Türk edebiyatındaki genel adı. Grubu oluşturan beş şair; Orhan Seyfi Orhon, Enis Behiç Koryürek, Halit Fahri Ozansoy, Yusuf Ziya Ortaç ve Faruk Nafiz Çamlıbel’dir.

  9. Divan Edebiyatında mahallîleşme akımının en öne çıkan temsilcisi kimdir?
    A) Nergisî   B) Şeyh Galip   C) Nedim   D) Koca Ragıp Paşa   E) Naili
    nedim b1f23c50
    C) Nedim: Nedim, şiirlerinde İstanbul’un somut güzelliklerini, eğlence ve gezinti yerlerini divan şiirine sokmuş; Baki gibi İstanbul Türkçesini şiir dili olarak kullanmıştır. Mahallîleşme akımının en önemli temsilcileri: Necati, Baki, Nedim, Şeyhülislam Yahya ve Enderunlu Vasıf’tır.

  10. Bugüne kadar dünya üzerinde en çok okunmuş olan kitap hangisidir?
    A) Suç ve Ceza   B) İki Şehrin Hikayesi   C) Küçük Prens   D) Simyacı   E) Yüzüklerin Efendisi
    ch d0ff82c8
    B) İki Şehrin Hikayesi: İki Şehrin Hikâyesi, Charles Dickens’ın 1859 yılında gazetelerde tefrika edilmek üzere yazdığı, konusu Fransız Devrimi esnasında ve öncesinde Paris ve Londra’da geçen romandır. 200 milyonun üzerindeki satışı ile tüm zamanların en meşhur edebiyat eserleri arasındadır.
Zeynep Yavuz içeriklerini beğendin mi? Sosyal medyada takip edin!
Abonelik
Bildir
guest
0 Yorumlar
Satır içi yorumlar
Tüm yorumları görüntüleyin
Zeynep Yavuz içeriklerini beğendin mi? Sosyal medyada takip edin!

Okuyucuların Beğendiği İçerikler

Birçok kişinin ‘’zor ama maaşı iyi, garanti meslek gibi’’ düşünceleriyle ün kazanmış bir bölüm olan tıp fakültesini size en ince detaylarıyla aktaracağım. Öncelikle fakülteye gelmeden önce kendinizi ilk gün yapılacak çaylak şakasına ve ileri zamanlarda daha siz TUS isimli bölüm seçmenize yarayan sınava girmeden ‘’Sen ne doktorusun? ‘’ veya diş hekimliği ayrı bir bölüm olmasına […]
Yaşanan herhangi bir gün hiç yaşanmasaydı, her şey daha farklı olur muydu? Misal dün hiç yaşanmasaydı veyahut bundan yıllar önce bir gün hiç yaşanmasaydı yine aynı mıydı hayatınız? Kadere inanmak subjektif bir bakış açısı olarak görünebilir ancak hayatın akışı olarak farklı bir yerden durumu ele alabiliriz. Bütün malzemeleri özene bezene kesip, doğrayıp harika bir yemek […]
Herkesin ölmeden görmek isteyeceği bir yer vardır. Yoksa da henüz keşfetmemiştir… Benim için burası Norveç. “Soğuk Cennet” veyahut “Kuzeyin İncisi” denilen bu ülkenin lanse ettiği imajı bir görseniz aşık olmamak elde değil. O yüzden henüz kendi ülkenizi keşfetmediyseniz ileride belki yol arkadaşım olabilirsiniz! Norveç ”Soğuk Cennet” Ülkenin yönetim biçimi anayasal monarşi ve başkenti Oslo‘dur. 385,207 […]
Her kitap ayrı güzel, dünyasına girdikten sonra… Ama bazı başyapıtlar vardır, gerçekten okumak zevk verir. Okudukça içine düşer, yeni bir dünyanın kahramanı olursunuz. Herkes için değişebilecek bir liste… Daha iyisi varsa da ben okuduğum kadarını biliyorum ve bunlar şu an en iyisi! Daha birçok türde konuşulacak kitaplar olsa da üç ayrı türde üç başyapıt derledim, […]

İlgini Çekebilir

Çoğumuzun, adını belki de hiç duymadığı fakat yaşamımızda denk gelebileceğimiz, farkında ve bilinçli olduğumuz takdirde erken tanı ve tedavi seçeneklerini düzenleyebileceğimiz, benim ise özel eğitim alanında tanıştığım bir sendromdan bahsetmek istiyorum sizlere: DiGeorge Sendromu. DiGeorge Sendromu (DGS) 22. kromozomun (22q11) delesyonu (kromozomun bağlı bulunduğu parçadan kopup silinmesi, yok olması) ya da translokasyonu (kopan veya kaybolan […]
“Sisyphus’u gördüm, korkunç işkenceler çekerken: yakalamış iki avucuyla kocaman bir kayayı ve de kollarıyla bacaklarıyla dayanmıştı kayaya, habire itiyordu onu bir tepeye doğru, işte kaya tepeye vardı varacak, işte tamam, ama tepeye varmasına bir parmak kala, bir güç itiyordu onu tepeden gerisin geri, aşağıya kadar yuvarlanıyordu yeniden baş belası kaya, o da yeniden itiyordu kayayı, […]
Bugün 10 Mart 2022. Gülistansız 796. gün “Ne durumdayım biliyor musunuz? Ölüm Allah’ın emri, ölüm dünyada var. Gençlerin ölümü zor ama biz her gün yeniden ölüyoruz. Her gün… Toprağa bile basmaya kıyamıyorum, acaba kızım içinde olabilir mi diye. “ 21 yaşında, Tunceli’de bir üniversite öğrencisiydi Gülistan Doku. 5 Ocak 2020 tarihinden bu yana haber alınamıyor. […]
Bir girişim fikriniz var ve bu alanda bir marka oluşturmak istiyorsunuz ya da henüz küçük bir işletmesiniz ve işletmenizi büyütüp kârınıza kâr katmak istiyorsunuz. İşte bu yolda atmanız gereken ilk adım markalaşmak olmalıdır. Peki marka nedir?                Marka yalnızca kalabalık bir pazarda sizi diğerlerinden ayıran isim, logo ve slogandan ibaret değildir. Markanız insanların sizinle etkileşimde […]