Dünyanın en pahalı tablosunun ne kadar olduğunu hiç düşündünüz mü? Fiyatı 1 milyon doların üzerinde olan çok sayıda tablo var ama 100 milyon doların üzerinde değer biçilen çok az tablo vardır. Bu listedeki en pahalı tabloların neredeyse tümünün ressamları öldü ve tekrar böyle tablolar yaratamayacaklar. Dünyanın en pahalı 10 tablosunu sizler için derledik.
1. Salvator Mundi (450.3 Milyon Dolar)

Leonardo da Vinci‘nin 1500 yıllarında boyadığı bu tablo, orijinalliği nedeniyle sanat dünyasının her zaman ilgisini çekmiştir. Tablonun kime ait olduğu her zaman tartışılagelmiş olsa da Da Vinci’nin gerçek eseri olması veya yetenekli öğrencilerinden birinin eseri olması tablonun çok değerli bir eser olduğu gerçeğini değiştirmedi. Her şeye rağmen, 2017’de bir Christie’s müzayedesinde 450 milyon dolarlık bir getiri sağladı.
Parça, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Selman tarafından Kültür Bakanı aracılığıyla satın alındı. Tablo Louvre Abu Dabi’de sergilenecekti ancak daha sonra sergilenmekten vazgeçildi. Söylentilere göre, Suudi prensinin yatında tutuluyor ve Suudi Arabistan’ın El Ula şehrinde gelecekte kurulacak olan bir kültür merkezinde sergilenmek üzere bekletiliyor. Küçük bir dipnot olarak tablonun aynı zamanda müzikal olacağını da belirtmeliyim. Dünyanın en pahalı tablosunu çevreleyen dram ve gizemin yeni bir anlatımı, 2022’de New York’ta büyük bir Broadway müzikali olarak sahnelecek.
2. Interchange (300 Milyon Dolar)

Hollanda ve Amerika asıllı soyut dışavurumcu ressam Willem de Kooning tarafından yapılan ”Interchange” tablosu, Kooning’in ilk soyut çalışmalarından birisiydi. Eylül 2015’te, bir finans şirketi olan Citadel’in CEO’su Kenneth Griffin’e 300 milyon dolara satıldı. Şu anda Chicago’da bulunan bir güzel sanatlar müzesinde sergilenmektedir.
3. The Card Players (250-300 Milyon Dolar)

Paul Cezanne‘in aynı ismi taşıyan 5 eserinden birisi olan tablo, 2011 yılında Katar Kraliyet Ailesi’ne satıldı. Tablonun tam fiyatı bilinmiyor. Seri, eleştirmenler tarafından Cezanne’in 1890’lardaki sanatının yapı taşı ve en beğenilen eserlerinden bazılarını resmettiği son yıllarının başlangıcı olarak kabul edilir. Serinin diğer 4 tablosu ise çeşitli yerlerde sergileniyor.
4. Nafea Faa Ipoipo (227 Milyon Dolar)

”Ne zaman evleneceksin” olarak tercüme edilen bu ilginç tablo, Fransız post-empresyonist ressam Paul Gaugain tarafından 1892’de boyandı. Tablo, Gaugain’in biraz zaman geçirdiği Tahiti’deki iki kadını konu alıyor. 2014 yılında Katar’ın kraliyet ailesine satıldı.
5. Number 17A (216 Milyon Dolar)

Willem de Kooning gibi soyut dışavurumcu ressam olan Amerikalı Jackson Pollock, 20. yüzyılın en önemli ressamlarından birisidir. 17a numaralı resmi, Interchange’i ve yanında 1 tabloyu daha Kenneth Griffin satın almıştır. Griffin ile yapılan anlaşma toplam 500 milyon dolara mal oldu.
6. Wasserschlangen II (201.7 Milyon Dolar)

Türkçe karşılığı ”Su Yılanları II” olan Wasserschlangen II tablosu, Avusturyalı ressam Gustav Klimt tarafından 1907 yılında boyanmıştır. Eser, ”Su Yılanları I” tablosunun devamı niteliğindedir. Ressam tablolarının yanı sıra duvar resimleri, eskizleri ve diğer eserleriyle de tanınır. Klimt’in birincil resim konusu kadın bedenidir. Tablo yapıldıktan sonra, sürekli olarak oradan oraya seyahat etmiştir. En son 2015 yılında açıklanmayan bir alıcıya satıldı. Tablonun isimsiz bir Katar Prensesi’nin özel koleksiyonunda olduğu söyleniyor.
7. No. 6 (Violet, Green and Red) (201 Milyon Dolar)

Herkesin zevkine göre olmayabilir ancak 6 Numaralı (Menekşe, Yeşil ve Kırmızı), yayınlanmasından bu yana çağdaş sanat üzerinde derin bir etkiye sahip. Tablo 1951’de Rusya ve Amerika asıllı soyut dışavurumcu Mark Rothko tarafından boyandı. Eseri Rus iş adamı Dmitry Rybolovlev satın aldı. Ancak satın aldığı sanat satıcısı ile anlaşamadığı için uzun yıllar boyunca mahkemelerde bu konu için tartışılmıştır.
8. Pendant portraits of Maerten Soolmans and Oopjen Coppit (194 Milyon Dolar)

Ressam Rembrandt tarafından Maerten ve Oopjen’in 1634’teki düğününü kutlamak için iki tablo olarak boyanmıştır. Bu tablolar Rembrandt’ın ilk tam boy portre çalışmaları oldu. Tablolar, Louvre ve Rijksmuseum tarafından 2015 yılında ortak olarak satın alındı. İki tablo da müzeler arasında gidip gelmesine rağmen hiçbir zaman ayrılmadı. Sanat uzmanları ve tarihçiler de tabloların her zaman bir arada ve asla ayrı olarak sergilenmemesi gerektiği konusunda hemfikir.
9. Les Femmes d’Alger (Version O) (193.5 Milyon Dolar)

Pablo Picasso‘ya ait olan bu tablo, Salvator Mundi rekoru kırana kadar Les Femmes d ‘Alger (Versiyon O) iki yıl boyunca müzayedede satılan en pahalı tabloydu. 15 tablodan oluşan serinin bir parçasıdır. Tablo, 2015 yılında Katar’ın eski başbakanı Hamad bin Jassim bin Jaber Al Thani tarafından satın alındı.
10. Nu couché (170.4 Milyon Dolar)

Tablo, Amedeo Modigliani tarafından boyandı. 2015’te satılan bu özel çıplak resim ilk kez 1917’de halka gösterildi. İlk çıkışından birkaç saat sonra Fransız polisi, birçok ziyaretçi tarafından müstehcen olarak nitelendirildiği için müdahale etmek zorunda kaldı. Oysa tablo şu an Modigliani’nin popüler çıplak resimlerinden sadece bir tanesi. 2015 yılında Çinli milyarder Liu Yiqian’a 170.4 milyon dolara satıldı.
Yararlanılan Kaynak(lar): Vikipedi