Geçmişten günümüze her zaman daha fazla topraklara sahip olmak isteyen insanoğlu başka insanların yerlerini almak için kimi zaman da başka nedenlerden dolayı savaşmak zorunda kalmıştır. Çoğu zaman bölgesel kalan savaşlar kimi zaman ise bütün dünyayı etkilemiştir.
Kadeş Savaşı ve Barış Antlaşması – MÖ 1274
Milattan önce 1274 tarihinde 2. Ramses ile Muvatalli arasında Kadeş önünde büyük bir meydan savaşı yapılmış ve Kadeş Barış Antlaşması ile sonuçlanmıştır. Bu antlaşma dünya tarihinde eşitlik ilkesine dayanan en eski antlaşmadır. Ayrıca kralın mührünün yanında kraliçenin mührü de vardır. Boğazköy kazılarında kil tablet olarak bulunmuş olup İstanbul Arkeoloji Müzesinde sergilenmektedir. Ayrıca Hattuşa’da bulunan çivi yazılı tabletin büyütülmüş kopyası New York’ta birleşmiş milletler binasında asıllıdır.
Yüzyıl Savaşları – 1437-1453
Yüzyıl Savaşları 14 ve 15. yüzyıllarda İngiltere ve Fransa krallıklarının arasında, belirli aralıklarla devam eden savaşlardır. Bu iki krallık arasında 12. yüzyıldan sonra ilk yüzyıl savaşı olarak adlandırılan savaş olmuş ve 1259 Paris Antlaşması ile geçici olarak barış sağlanmıştır. Asıl ”Yüzyıl Savaşları” olarak adlandırılan mücadele 1337-1453 yılları arasında meydana geldi. Herhangi bir barış antlaşması imzalanmadan son bulmuştur.
İstanbul’un Fethi – 1453
Fatih Sultan Mehmet, İstanbul’u almak için ilk önce Bizans imparatoru Konstantin’e bir elçi göndererek kan dökülmeden şehrin teslim edilmesini istedi fakat imparatordan gelen ”Savaşa hazırız.” mesajı üzerine İstanbul’un kara surları önüne gelen Osmanlı ordusu 6 Nisan 1453 tarihinde kuşatmaya başladı. 19 Nisan’da yapılan ilk saldırılarda tekerlekli kuleler kullanıldı. Osmanlı ordusundaki er sayısı 150.000 ile 200.000 arasındaydı. Bizans, Haliç’e zincir çekince Fatih sultan Mehmet bazı gemileri karadan yürüterek zinciri aşmayı başardı. 29 Mayıs’ta genel bir saldırı yapılacağını söyledi. Cesaretlendirici bir konuşma yaptıktan sonra saldırı başladı. 29 Mayıs 1453 Salı günü 1125 yıllık başkenti olan İstanbul, Bizans’ın elinden tamamen alındı.
Birinci Cihan Harbi – 1914-1918
20. yüzyılın başlarında da üçlü ittifak ve üçlü itilaf devletlerinin oluşturduğu bloklar arasındaki sömürgecilik ve silahlanma yarışı artarak devam etmiştir.
Birbiri üzerinde üstünlük kurmaya çalışan bu bloklar arasında küçük düşürmelerin başladığı dönemde Avusturya Macaristan İmparatoru Arşidük Ferdinand Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’da bir Sırp milliyetçi tarafından vurulunca savaşın patlama noktası oldu. Dört yıl süren bu savaşta Osmanlı üçlü itilaf devletlerinin tarafında olmuştur. Çetin mücadelelerin sahne olduğu Birinci Cihan Harbi, üçlü ittifak grubunun üstünlüğü ile sona ermiştir. Bu savaştan sonra Osmanlı, Mondros Ateşkes Antlaşması’nı imzalanmış ve İstanbul işgal edilmiştir yani Osmanlı fiilen sonra ermiştir.
İkinci Cihan Harbi – 1939-1945
Hitler yönetimindeki Almanya, Birinci Dünya Savaşı’ndaki kayıplarını telafi etmek için 1 Eylül 1945’te Polonya topraklarına girdi. Fransa ve İngiltere, Almanya’ya savaş ilan etmesine rağmen Polonya’ya yardım edemedi. Kısa sürede bütün Avrupa ve Asya’ya yayılan bu savaş, Hitler’in hatalı stratejileri yüzünden Almanya ve yandaşları kaybetmiştir. 1945 yılında ABD’nin Japonya’ya iki atom bombası atması ile son bulmuştur.