Diyarbakır, Hevsel Bahçeleri ve Diyarbakır Kalesi UNESCO tarafından koruma altına alınan tarihî şehir. Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu bölgesinde bulunan Diyarbakır 1.783.431 kişilik bir nüfusa sahiptir. Türkiye’nin en kalabalık 12. şehridir. 2 Eylül 1993’te büyükşehir ilan edildi. 17 ilçesi olan Diyarbakır’ın kent merkezi 9.000 yıllık bir tarihe sahiptir. Diyarbakır birçok türkü ve şiire konu olmuştur. Divan şairi olan Nesimî, sinema ve tiyatro sanatçısı olan Tuncer Necmioğlu, şair olan Ahmed Arif gibi pek çok önemli şahsiyetin doğduğu yerdir Diyarbakır. Ayrıca 1.900 km’lik uzunluğa sahip olan Dicle Nehri, Diyarbakır’ın Akçayurt köyü sınırları içerisinde başlar.
Mutfağı: Farklı halkların (Arap, Ermeni, Kürt, Süryani, Türk, Yahudi ve Zaza) birleşimlerinden meydana gelen Diyarbakır mutfağı epey zengindir. Sumak, kişniş, karabiber gibi yöresel baharatlar çok kullanılır. Pirinç ve sakatat çeşitleri de çok tüketilir. Diyarbakır’ın karpuzu, ciğer kebabı, içli ve çiğ köftesi, kaburga dolması oldukça ünlüdür.
Tarihî Yerler: 10 gözlü köprü, 1065 yılında dönemin hükümdarı tarafından inşa edilen köprü adeta şehrin simgesi hâlindedir. Dicle, Silvan, Mervani isimleri ile de anılır.
Asur Kalesi, Eğil ilçesi sınırlarında bulunan kalenin içerisinde kayanın oyulmasıyla elde edilen birçok tünel bulunuyor. Ayrıca Asur krallarına ait mezarlar da kalenin içerisinde bulunur.
…
Giyim Kuşamı: Erkekler; cemedan, şalvar, yelek, kuşak, yemeni, pazubent, hamayli, şal û şapik; kadınlar ise kofi, şeer, tülbent, puşi, şirik, fistan, kotik, üçetek, peştemal, xeftan, agabani, derpi, yemeni adlı giysileri giyer.
Düğün Adetleri: Gelin kuşağı, gelinin abisi veya babası tarafından takılır. Geline kilosunca altın takılır. Ve gelin evine girmeden önce içi şeker ve parayla dolu bir testi kırar, bunun sebebi evlerinin bolluk ve bereketli olmasıdır.
Folklor: Diyarbakır yöresinde düğün kına ve nişan gecelerinin olmazsa olmazıdır folklor. Bu folklor çeşitlerinden bazıları: delilo, govend, harrani, şuşane, du nig, çaçan, çepik, papure, teşi, beri, gur û pez, hasat.
Ve özel olarak bahsetmek istediğim Diyarbakır Surları, 5 kilometrelik uzunluğu ve 12 metrelik yüksekliği ile dünyanın en uzun 2. surları olarak kabul edilir. Üzerindeki kabartma ve motifler adeta bir tarihî şahitlik yapmaktadır.
Buraya kadar okuduğunuz için teşekkür ederim. 🎈