fbpx

Bu yazıda Yunanistan ve Türkiye arasında gerilimin tırmanmasına sebep olan, gündemden düşmeyen Ege ve Doğu Akdeniz krizini temel kavramlar üzerinden basitçe anlatacağım. 

Her Türk vatandaşını yakından ilgilendiren bu uluslararası krizin halk tarafından doğru anlaşılması önem arz etmektedir. 

mavivatan bublogta

Uluslararası Deniz Hukuku kapsamında denizler, devletlerin hak sahipliğine göre şu şekilde sınıflandırılır.

1. Karasuları: 

Sahildar devletin ülkesini çevreleyen ve açık denize doğru belli bir uzaklığa kadar giden, sahildar devlete ait olan deniz bölgesi. Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi’nin 3. maddesi karasularının azami 12 mil olduğunu ifade etmiştir. Fakat Ege Denizi gibi özellikli dar denizlerde bu hakkaniyet prensibine aykırıdır. Türkiye, Ege Denizi karasularını 6 mil olarak kabul etmektedir. Karasuları üzerinde yer alan hava sahası ile karasuları içerisindeki deniz yatağı ve yer altı zenginlikleri sahildar devlete aittir. Tüm devletlerin ticaret gemilerinin zararsız geçiş hakkı vardır.

2. Kıta Sahanlığı:

Kıta sahanlığı adı verilen bölge, kıyı devletinin, karasularının ilerisinde ama kıyıya bitişik durumdaki deniz tabanı ve altındaki cansız varlıkların araştırılması ve işletilmesi konusunda münhasır hak sahibi olduğu deniz yetki alanıdır. Kıyı devletinin, kıta sahanlığı üzerinde birtakım egemen hakları mevcuttur. Bu egemen hakların kullanılabilmesi için de ilan veya bildirim şartı bulunmamaktadır. Yani bu haklar, tabii hak niteliğindedir. BMDHS’nin 83. maddesine göre, kıyıları bitişik veya karşılıklı olan devletler arasında kıta sahanlığının sınırlandırılması, hakkaniyete uygun bir çözümün gerçekleşmesi için UAD Statüsü’nün 38. maddesinde belirtildiği gibi uluslararası hukuka uygun olarak anlaşma ile gerçekleştirilecektir. 

Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) kıta sahanlığında ilan edilebilir. MEB ilan edilen bölgede başka bir devlete ait adaların bulunması durumu değiştirmez.

Buraya kadar anlaşılması gereken karasularının ve kıta sahanlığının sahibi ülkenin, söz konusu alandaki canlı veya cansız kaynakların sahibi olduğudur. (Balıkçılık, sondaj çalışmaları vs.)

Karşılıklı sahili olan iki devletin arasındaki deniz alanı dar ise kıta sahanlığı tabii ki 200 mil olamayacaktır. Bu durumda ise BM Deniz Hukuku Sözleşmesi’nin 83. maddesi gereğince adil antlaşma yapılarak paylaşım sağlanacaktır. 

Yunanistan, Meis Adası’na ve diğer adalara koşulsuz tam kıta sahanlığı verilmesi gerektiğini ve Anadolu ana karası ile en uç ada arasındaki ortay hatta göre sınırlandırma yapılmasını talep etmektedir. Bu iddiaların gerek UAD kararları gerekse uluslararası hukuk kaideleri ile bağdaşır yanı bulunmamaktadır. 

28.08.2020 tarihinde Yunanistan Başbakanı Miçotakis Ege Denizi’ndeki karasularını 6 milden 12 mile çıkardıklarını açıklamıştır. 

Türkiye, 8 Haziran 1995’te aldığı bir kararla, Yunanistan’ın 31 Mayıs 1995’te aldığı karasularını 6 milden 12 mile çıkarma kararını uygulaması durumunda bunu casus belli sayacağını ilan etmiştir. (Savaş sebebi)

Ege Denizi’nde Yunan karasularının 12 mil olması komik şekilde İzmir şehrinin Yunan karasuları içerisinde kalmasına sebep olmaktadır. 

Bu durumda Ege Denizi haritada görüleceği gibidir.

IMG 0135

Ege Denizi’nde hapsolacak Türkiye tarafından kabul edilemez bu durumun casus belli sayılması son derece normaldir. 

Sonuç olarak;

Türkiye, tüm bu hususlar doğrultusunda Doğu Akdeniz’deki haklarını koruyabilmek için şu iddiaları savunmalıdır:

-Sınırlandırmada anlaşmanın temel ilke olması,

-Kıta sahanlı sınırlandırmasında doğal uzantı esasının temel ilke olması,

-Sınırlandırmada hakkaniyet prensiplerine dayanılması,

-Sınırlandırmada eşit uzaklık kaidesinin mutlak surette uygulanır olmaması,

-Adaların özel nitelikte olması,

-Sınırlandırmanın hakkaniyete uygun olarak yapılması,

-Doğu Akdeniz’in yarı kapalı bir deniz olması.

Türkiye’nin, konuya ilişkin tüm savlarını dayandırdığı ancak taraf olmadığı BMDHS’ye ivedilikle taraf olması, müzakerelerde daha da güçlenmesinin önünü açacaktır.

Abonelik
Bildir
guest
3 Yorumlar
Eskiler
Yeniler En çok oylananlar
Satır içi yorumlar
Tüm yorumları görüntüleyin

Okuyucuların Beğendiği İçerikler

Birçok kişinin ‘’zor ama maaşı iyi, garanti meslek gibi’’ düşünceleriyle ün kazanmış bir bölüm olan tıp fakültesini size en ince detaylarıyla aktaracağım. Öncelikle fakülteye gelmeden önce kendinizi ilk gün yapılacak çaylak şakasına ve ileri zamanlarda daha siz TUS isimli bölüm seçmenize yarayan sınava girmeden ‘’Sen ne doktorusun? ‘’ veya diş hekimliği ayrı bir bölüm olmasına […]
Yaşanan herhangi bir gün hiç yaşanmasaydı, her şey daha farklı olur muydu? Misal dün hiç yaşanmasaydı veyahut bundan yıllar önce bir gün hiç yaşanmasaydı yine aynı mıydı hayatınız? Kadere inanmak subjektif bir bakış açısı olarak görünebilir ancak hayatın akışı olarak farklı bir yerden durumu ele alabiliriz. Bütün malzemeleri özene bezene kesip, doğrayıp harika bir yemek […]
Herkesin ölmeden görmek isteyeceği bir yer vardır. Yoksa da henüz keşfetmemiştir… Benim için burası Norveç. “Soğuk Cennet” veyahut “Kuzeyin İncisi” denilen bu ülkenin lanse ettiği imajı bir görseniz aşık olmamak elde değil. O yüzden henüz kendi ülkenizi keşfetmediyseniz ileride belki yol arkadaşım olabilirsiniz! Norveç ”Soğuk Cennet” Ülkenin yönetim biçimi anayasal monarşi ve başkenti Oslo‘dur. 385,207 […]
Her kitap ayrı güzel, dünyasına girdikten sonra… Ama bazı başyapıtlar vardır, gerçekten okumak zevk verir. Okudukça içine düşer, yeni bir dünyanın kahramanı olursunuz. Herkes için değişebilecek bir liste… Daha iyisi varsa da ben okuduğum kadarını biliyorum ve bunlar şu an en iyisi! Daha birçok türde konuşulacak kitaplar olsa da üç ayrı türde üç başyapıt derledim, […]

İlgini Çekebilir

Çoğumuzun, adını belki de hiç duymadığı fakat yaşamımızda denk gelebileceğimiz, farkında ve bilinçli olduğumuz takdirde erken tanı ve tedavi seçeneklerini düzenleyebileceğimiz, benim ise özel eğitim alanında tanıştığım bir sendromdan bahsetmek istiyorum sizlere: DiGeorge Sendromu. DiGeorge Sendromu (DGS) 22. kromozomun (22q11) delesyonu (kromozomun bağlı bulunduğu parçadan kopup silinmesi, yok olması) ya da translokasyonu (kopan veya kaybolan […]
“Sisyphus’u gördüm, korkunç işkenceler çekerken: yakalamış iki avucuyla kocaman bir kayayı ve de kollarıyla bacaklarıyla dayanmıştı kayaya, habire itiyordu onu bir tepeye doğru, işte kaya tepeye vardı varacak, işte tamam, ama tepeye varmasına bir parmak kala, bir güç itiyordu onu tepeden gerisin geri, aşağıya kadar yuvarlanıyordu yeniden baş belası kaya, o da yeniden itiyordu kayayı, […]
Bugün 10 Mart 2022. Gülistansız 796. gün “Ne durumdayım biliyor musunuz? Ölüm Allah’ın emri, ölüm dünyada var. Gençlerin ölümü zor ama biz her gün yeniden ölüyoruz. Her gün… Toprağa bile basmaya kıyamıyorum, acaba kızım içinde olabilir mi diye. “ 21 yaşında, Tunceli’de bir üniversite öğrencisiydi Gülistan Doku. 5 Ocak 2020 tarihinden bu yana haber alınamıyor. […]
Bir girişim fikriniz var ve bu alanda bir marka oluşturmak istiyorsunuz ya da henüz küçük bir işletmesiniz ve işletmenizi büyütüp kârınıza kâr katmak istiyorsunuz. İşte bu yolda atmanız gereken ilk adım markalaşmak olmalıdır. Peki marka nedir?                Marka yalnızca kalabalık bir pazarda sizi diğerlerinden ayıran isim, logo ve slogandan ibaret değildir. Markanız insanların sizinle etkileşimde […]