Ekstrem Sporların En Tehlikelisi: “Wingsuit Jumping”
İnsanoğlunun adrenaline olan düşkünlüğü, aksiyon sevdası ve içindeki macera tutkusu yeni spor dallarını meydana getirmiştir. Diğer sporlara kıyasla daha fazla risk ve zorluk içeren bu sporlara genel olarak ekstrem sporları diyoruz. Nitekim bunlardan bir tanesi de adrenalin seviyenizi maksimum seviyeye çıkartacak “Wingsuit Jumping” olarak bilinen ekstrem sporudur.
Meraklıları İçin Nedir Bu Wingsuit Jumping?
Wingsuit Jumping, kendine ait özel kıyafetleri ile yapılan serbest uçuş sporudur. Bu uçuş “yarasa adam” atlayışı olarak da bilinmektedir. Bu spor dalını yapmak için belli bir miktar maddi bütçeniz olması gerekse de Bruce Wayne kadar zengin olmanıza gerek yok. Fakat cesaret konusunda ise bir süper kahraman mentaline sahip olmak gerekebilir. Nitekim bu ekstrem spor yarattığı benzersiz duygularla adrenalinizi yükseltse de ciddi bir risk ihtimali taşımaktadır. O da ölmek mi dersiniz!
Uçuş esnasında yapılabilecek küçük bir hata paraşütün açılmamasına sebebiyet verebilir. Bu yüzden en tehlikeli hava sporu olarak ekstrem sporların arasında nam salmıştır. İnsanların ekstrem sporları yaparken motivasyon kaynağı genel olarak adrenalin tutkusu olmaktadır. Wingsuit jumping, bunun yanı sıra insanların kuşlar gibi uçabileceği tek spor dalı olduğundan, uçma hayalini tam olarak gerçekleştirebilecek kapasiteye sahiptir. Kuşlardan tek farkı kanat çırpıp yükselmek yerine yerçekimine meydan okurcasına süzülüyorsunuz. Paraşütle atlamanın daha gelişmiş bir modeli ya da heyecan katsayısı daha da arttırılmış versiyonu da denebilir. İzleyenlerin imrendiği bu spor dalı, büyük bir hızla kayaların arasından dağların eteklerine doğru özgürce uçmaktır.
Wingsuit uçuşunu yapabilmek için ciddi ve uzun bir eğitimden geçmek ve özel olarak tasarlanmış kıyafetlerini giymek gerekir. Bu spor profesyonellerin yaptığı türde bir spor dalıdır. Saatte yaklaşık 200 kilometre hızla iniş yapıldığından amatörler için büyük risk barındırır. Denge kaybı, kanatlardaki sorunları ve en kötüsü paraşütün açılmaması ölümle sonuçlanmaktadır. Konsantrasyon kaybı ile denge kısa bir süreliğine kaybolursa profesyoneller için bile ölüm kaçınılmaz olacaktır. Spor ortaya çıktığından bu yana yüzlerce insanın canına mal olmuştur.
Wingsuit Kıyafetinin Özellikleri
Öncelikle bu spor dalındaki küçük bir hatada ölüme sebebiyet verdiğinden herhangi bir mağazaya gidip bu kıyafeti bulmanız söz konusu değildir. Tamamen kişiye özel olarak üretilmektedir. Nitekim kıyafet vücuda tam olarak oturmazsa sağlıklı bir uçuş imkânsızdır. Uçabilmek için giyilen bu özel kıyafetin yanı sıra paraşüt de kullanılmaktadır. Ayrıca kask, kask kamerası, yükseklikölçer gibi ekstra ekipmanları da bulunmaktadır.
Kıyafetin en önemli bölümü kanat kısmıdır. Bu kısım yapılırken uçak kanatlarından ilham alınarak tasarlanmıştır. Nitekim kıyafetin kanat kısmı, yüksek hızlı spor otomobiller ve uçaklar gibi aerodinamiği esas almaktadır.
Son yıllarda ise geliştiren kıyafetler uçuş süresini uzatmak amacıyla tasarlanıyor. Fakat kıyafet ne kadar özel ve dayanıklı olsa da kıyafeti giyen sporcunun tekniği, ağırlığı, kanatları yönlendirmesi ve konsantrasyonu her şeyin önüne geçiyor.
Wingsuit Flying Eğitimi Hakkında
Bu ekstrem sporun eğitimini alabilmek için en az 23 yaşında olmak gerekir.
Wingsuit pilotu olabilmek için önce profesyonel paraşütçü olmak, ardından “skydriver” (AFF) eğitimi almak gerekiyor. Türkiye’de bu eğitimi sadece İzmir’deki Türk Hava Kurumu Skydrive Efes Okulu veriyor. Türkiye dışında daha az maliyet ve daha güvenilir kurslar için başlıca ülkeler Hollanda ve Rusya’dır. Bu iki ülke, Türkiye’den farklı olarak hava uçuşunda daha tecrübeli ilerlemenizi sağlayacak altyapıya sahipler.
Türkiye’de wingsuit atlayışlarının en çok yapıldığı yerler Muğla’nın Fethiye ilçesi ve Erzincan’ın Kemaliye ilçesindedir. Ayrıca, Nevşehir Kapadokya’da balondan atlayarak wingsuit yapan sporcular da var.