Klasik Batı müziğinin duayenlerini sıralayın şeklinde bir soru ile karşılaştığımızda kuşkusuz akla ilk olarak gelenler arasında Mozart birinci sırayı alır. Bir müzik dehası: Mozart, 27 Ocak 1756 tarihinde Salzburg’da dünyaya gözlerini açmıştır. Literatürdeki uzun adı Wolfgang Amadeus Mozart’tır.
Eşsiz Bir Müzik Kabiliyeti
Olağandışı bir müzik kabiliyetine sahip olan Mozart, ilk bestesini henüz beş yaşında iken yapmıştır. Buna yakından şahit olan besteci ve müzisyen babası da Mozart’a destek olmuştur. Mozart’ın bu eşsiz kabiliyetini görerek onunla daha yakından ilgilenmeye başlamış onun müzik kariyerinin meydana gelmesinde çok önemli etkileri olmuştur.
Harika Çocuk
Eşsiz bir müzik kulağı ile notaları tanıma yeteneğine sahip olan Mozart, çalgı aletlerindeki virtüözlüğü ile de dikkat çekmekteydi. Babası Leopold, Mozart’ın bu eşi benzeri olmayan kabiliyetini tüm dünyaya göstermek amacıyla onu daha küçük bir yaşta iken Avrupa’nın önemli başkentlerini içeren turneye çıkarmıştır. Mozart bu turnede kendini dinleyenleri adeta büyülemiştir. Harika çocuk olarak nitelendirebileceğimiz müzik dehası Mozart bu turne esnasında döneminin en ünlü saraylarında krallara, imparatorlara, prenslere muntazam konserler vermiştir. Örneğin daha 6 yaşında iken 1762 yılında Bavyera’da lll. Maximillian’ın sarayında muhteşem bir konser vermiştir.
35 Yıllık Kısa Bir Ömürde 600’den Fazla Eser
5 Aralık 1791 yılında Viyana’da hayata gözlerini yumduğunda geride 600’den fazla eser bırakmıştır. Klasik batı müziğinin tüm formlarında eserler bestelemiştir. Otuz beş yıllık kısacık ömrüne bu kadar eser sığdırabilmiş olması bile Mozart’ı müzik dünyasının dâhisi olarak tanımlamamıza yeterlidir. Bir kıyas yapmak gerekirse; ünlü besteci Beethoven yaşamı boyunca 9 senfoni yazmıştır. Buna karşılık Mozart’ın yazdığı senfoni sayısı 41 adettir.
Bağımsız Bir Besteci Müzisyen
Saray hayatı gibi çağın en gözde yaşam şeklini elinin tersi ile bir kenara iterek serbest olarak çalışmalarına devam etmiştir. Bu yönü ile bakıldığında bağımsız olarak çalışmış yegâne bestecilerdendir. Yaşamı boyunca çeşitli maddi sıkıntılar çekmiş ve öldüğünde yoksullar mezarlığına mezar taşsız olarak defnedilmiştir.
Teşvik Edici Müzik
Mozart’ın eserleri tıp dünyasında da ilgi odağı olmuştur. Hastalar üzerinde yapılan bilimsel deneyde, Mozart’ın eserlerinin beynin belli bölgelerini uyararak yaratıcı ve teşvik edici etkiye sahip olduğu görülmüştür. Bir müzik dehası Mozart, eserleri ile insan ruhunun yolunu bulmuş ve onların gönüllerinde taht kurarak etkilemeyi başarmıştır.