fbpx

Fobi, bir şeye karşı duyulan korkunun, bireyin gündelik yaşamını olumsuz yönde etkilemesi hali. Fobi kelimesi, Yunanca ”Phobos” kelimesinden gelir. Phobos, Yunan mitolojisinde korku tanrısıdır. Neden oluştuğu belirsiz, genetik olabileceği düşünülür. Ancak bazen yaşanılan bir travmanın her zaman akılda kalmasıyla oluşması da olağandır. Tedavisi, maruz bırakma terapisidir ki bunun pek normal olmadığı aşikar. Genel anlamda kişinin belirli nesnelere ya da durumlara karşı duyduğu baskı, kaygı, olağan olmayan; hastalık derecesinde güçlü korku hissetmesi ”fobi”si olduğu anlamına gelir. Ve günümüzde bazı fobiler, sahip olmayanlar için ”Bu da mı varmış?” denecek kadar garip, bazıları ise maruz kalındığında kişi için korkunç olacak ciddi şeyler. Peki bilmediğiniz fobileriniz olabilir mi? Ciddi anlamda maruz kalmadığınız için fobiniz olduğunu fark edemediğiniz bazı durumlar..?

Hızlıca bir araştırmayla sizlere birçok insanda olan ama bilmedikleri fobileri sıraladım, içlerinde eminim ”Bu ben gerçekten!” diyeceğiniz bir fobiniz vardır!

Agorafobi: Açık Yer ya da Kalabalık Korkusu

  • Kişinin kendini güvende hissettiği ortamlar dışında bulunması ile gelişen bir anksiyete bozukluğudur. Açık alanlardan, kalabalık yerlerden uzak durma, evde tek başına kalmayı istemesi gibi durumlar görülür. Dışarıya yalnız çıkmaktan korkar ve sosyal olmaktan kaçınır.

Agorafobik Kişinin Ciddi Korkuları

  1. Toplu taşıma ile seyahat etmek
  2. Kalabalık caddelerde dolaşmak
  3. Kuyrukta beklemek
  4. Büyük alışveriş merkezlerinde bulunmak
  5. Tiyatro, sinema, konser alanı gibi yerlerde bulunmak

Akluofobi: Karanlıktan Korkma

Akrofobi: Yükseklik Korkusu

  • Spesifik korkular sınıfındadır. Akrofobi tehlikelidir zira yüksek yerlerde, kişide panik atağa sebep olabilir. Halk arasında vertigo olarak bilinse de bu doğru bir kullanım değildir.

Apifobi: Arılardan Korkma

Asimetrifobi: Simetrik Olmayan Şeyler Korkusu

Aviofobi: Uçuş Korkusu

  • Uçma düşüncesi kafada belirdiği an, bir çeşit anksiyete durumu meydana gelir ve kişi, bu durumu çeşitli nedenlere bağlayabilir. Daha çok bu fobiye sahip kişilerin, bir travma sonucunda sahip oldukları görülmüştür.

Belonefobi: İğnelerden Korkma

Eisoptrofobi: Ayna Korkusu

  • Aynaya bakmaktan ve yansımayla göz göze gelmekten korkmaktır. Çünkü bu fobiye sahip kişi; fiziki olarak kendini yansıttığını ama ruhen başka bir varlığı yansıttığına inanmaktadır.

Kısa Bir Bilgi : Orta Çağ ve biraz daha öncesinde Avrupa’daki bazı ülkelerin köy, kasaba gibi küçük yerleşim yerlerinde yaşayan insanlar evlerinde ayna bulundurmazdı. Bulunduranlar ise hava kararınca üzerlerini örterdi. Çünkü gece uzun süre aynaya bakan bir insanın delireceğine veya paranormal varlıklar göreceğine inanırlardı.

Erotofobi: Cinsellik Korkusu

  • Pek çok fobiyi bünyesinde barındıran geniş bir terim olmakla beraber, en genel anlamıyla cinselliğe dair her şeye karşı duyulan korku olarak tanımlanıyor.

Filofobi: Aşık Olma Korkusu

  • Karşı cinsten (?) bir kişinin varlığında kaygı krizi benzeri bir şey yaşanır. Bunun devamında kişinin korkusu, duygusal bağlantısı olan kişilerden uzaklaşmasına neden olabilir. Bu fobinin üstesinden gelmek ve normal ilişkiler kurmak mümkündür.

Fobofobi: Korkmaktan Korkma

  • Kişinin takıntılı bir şekilde fobisiyle ilgili şeyler düşünmesi ya da bunları hatırlatacak şeylerle karşılaşması sonucunda tetiklenir.

Glossofobi: Topluluk Önünde Konuşmaktan Korkma

  • Birçoğu yalnızca bu korkuya sahipken küçük bir azınlık diğer sosyal fobi veya sosyal anksiyete bozukluklarını da beraberinde yaşayabilir. Ciddi bir sorundur; zira kişinin kariyerine, itibarına, esasında gururuna dokunabilecek bir durum olduğu için fazlasıyla önemsenir.

Hipegiyafobi: Sorumluluk Alma Korkusu

Kainatetofobi: Yenilik Korkusu

Klostrofobi: Kapalı Alan Korkusu

  • Asansör, basık tavanlı odalar, kapıları kapalı ve kalabalık otobüsler, yeraltı çarşıları, alt geçitler ve kilitli odalar bu kişiler için korku verici yerlerdir. Hastanın temel korkusu; bu sayılan yerlerde sıkışıp kalmak, nefes alamamak ve boğulmak denebilir. (Yazardan ekleme; otoparklar, uçaklar, sıra olan bir tuvalette hissettiğiniz o baskı zaten başlı başına sıkıntı, içinizi huzursuz eden herhangi bir yerde uzun süre durmak… Duvarların üstünüze gelmeye başladığınızı hissedersiniz, berbat bir fobidir!)

Monofobi: Yalnızlıktan Korkma

  • Autofobi, isolofobi veya eremofobi olarak da bilinir. Kişi fiziksel olarak yalnız olmanın dışında, göz ardı edildiğini ve sevilmediğini de düşünür.

Obesofobi: Şişmanlamaktan Korkma

  • Kişi verdiği her şeyin kalorisini hesaplamaya takıntılıdır ve çoğunlukla bu kişiler kilo almadıkları halde aldıklarını düşünür.

Evet, fobileriniz var mıymış? Bunun devamında başka bir yazımda yine birçok insanda olan fobilerden bahsedeceğim, elim yoruldu… Bir kahve yapayım, sayın fobikler!

Zeynep Yavuz içeriklerini beğendin mi? Sosyal medyada takip edin!
Abonelik
Bildir
guest
0 Yorumlar
Satır içi yorumlar
Tüm yorumları görüntüleyin
Zeynep Yavuz içeriklerini beğendin mi? Sosyal medyada takip edin!

Okuyucuların Beğendiği İçerikler

Yazar sayımızın 300’ü aştığı şu günlerde hevesli yazarlarımıza yol gösterebilmek veya en azından daha kaliteli içerikler üretebilmeleri adına bazı ipucular vermek için bu yazıyı kaleme almaya karar verdim. Bu yazı boyunca bir dijital içeriğin nasıl yazılması gerektiğinden bahsedeceğim. Bublogta içeriklerinin bir kısmı şiir ve denemelerden oluşuyor ve bu yazıda söyleyeceğim şeyler bu içerikler için çok […]
Birçok kişinin ‘’zor ama maaşı iyi, garanti meslek gibi’’ düşünceleriyle ün kazanmış bir bölüm olan tıp fakültesini size en ince detaylarıyla aktaracağım. Öncelikle fakülteye gelmeden önce kendinizi ilk gün yapılacak çaylak şakasına ve ileri zamanlarda daha siz TUS isimli bölüm seçmenize yarayan sınava girmeden ‘’Sen ne doktorusun? ‘’ veya diş hekimliği ayrı bir bölüm olmasına […]
Yaşanan herhangi bir gün hiç yaşanmasaydı, her şey daha farklı olur muydu? Misal dün hiç yaşanmasaydı veyahut bundan yıllar önce bir gün hiç yaşanmasaydı yine aynı mıydı hayatınız? Kadere inanmak subjektif bir bakış açısı olarak görünebilir ancak hayatın akışı olarak farklı bir yerden durumu ele alabiliriz. Bütün malzemeleri özene bezene kesip, doğrayıp harika bir yemek […]
Herkesin ölmeden görmek isteyeceği bir yer vardır. Yoksa da henüz keşfetmemiştir… Benim için burası Norveç. “Soğuk Cennet” veyahut “Kuzeyin İncisi” denilen bu ülkenin lanse ettiği imajı bir görseniz aşık olmamak elde değil. O yüzden henüz kendi ülkenizi keşfetmediyseniz ileride belki yol arkadaşım olabilirsiniz! Norveç ”Soğuk Cennet” Ülkenin yönetim biçimi anayasal monarşi ve başkenti Oslo‘dur. 385,207 […]
Her kitap ayrı güzel, dünyasına girdikten sonra… Ama bazı başyapıtlar vardır, gerçekten okumak zevk verir. Okudukça içine düşer, yeni bir dünyanın kahramanı olursunuz. Herkes için değişebilecek bir liste… Daha iyisi varsa da ben okuduğum kadarını biliyorum ve bunlar şu an en iyisi! Daha birçok türde konuşulacak kitaplar olsa da üç ayrı türde üç başyapıt derledim, […]

İlgini Çekebilir

Çoğumuzun, adını belki de hiç duymadığı fakat yaşamımızda denk gelebileceğimiz, farkında ve bilinçli olduğumuz takdirde erken tanı ve tedavi seçeneklerini düzenleyebileceğimiz, benim ise özel eğitim alanında tanıştığım bir sendromdan bahsetmek istiyorum sizlere: DiGeorge Sendromu. DiGeorge Sendromu (DGS) 22. kromozomun (22q11) delesyonu (kromozomun bağlı bulunduğu parçadan kopup silinmesi, yok olması) ya da translokasyonu (kopan veya kaybolan […]
“Sisyphus’u gördüm, korkunç işkenceler çekerken: yakalamış iki avucuyla kocaman bir kayayı ve de kollarıyla bacaklarıyla dayanmıştı kayaya, habire itiyordu onu bir tepeye doğru, işte kaya tepeye vardı varacak, işte tamam, ama tepeye varmasına bir parmak kala, bir güç itiyordu onu tepeden gerisin geri, aşağıya kadar yuvarlanıyordu yeniden baş belası kaya, o da yeniden itiyordu kayayı, […]
Bugün 10 Mart 2022. Gülistansız 796. gün “Ne durumdayım biliyor musunuz? Ölüm Allah’ın emri, ölüm dünyada var. Gençlerin ölümü zor ama biz her gün yeniden ölüyoruz. Her gün… Toprağa bile basmaya kıyamıyorum, acaba kızım içinde olabilir mi diye. “ 21 yaşında, Tunceli’de bir üniversite öğrencisiydi Gülistan Doku. 5 Ocak 2020 tarihinden bu yana haber alınamıyor. […]
Bir girişim fikriniz var ve bu alanda bir marka oluşturmak istiyorsunuz ya da henüz küçük bir işletmesiniz ve işletmenizi büyütüp kârınıza kâr katmak istiyorsunuz. İşte bu yolda atmanız gereken ilk adım markalaşmak olmalıdır. Peki marka nedir?                Marka yalnızca kalabalık bir pazarda sizi diğerlerinden ayıran isim, logo ve slogandan ibaret değildir. Markanız insanların sizinle etkileşimde […]