“Liftware Kaşıkları” el titremesinden muzdarip insanların günün önemli bir parçası olan yemek vakitlerini huzurlu hâle getirmek için icat edilmiş, Eylül 2014’te Google tarafından satın alınan ve kurucusu Anupam Pathak’ın bölümün teknik liderliğini aldığı Lift Labs şirketinin bir devri kapatan ürünüdür.
Başta Parkinson olmak üzere bazı hastalıklar, hayat kalitesini büyük oranda düşüren el titremelerine yol açıyor. Öyle ki, hastaların bir yemek kaşığı dökmeden yemeleri imkânsızlaşıyor. Liftware kaşık ise içinde bulunan ufak bir bilgisayar sistemiyle titreşime karşı hareket ederek dengeyi sağlıyor ve bu sayede kaşıktaki yemek dökülmüyor. Anupam Pathak’ın aletin çalışma prensibine dair açıklaması ise şu şekilde: “Kaliteli fotoğraf makinalarında kullanılan teknolojiyi, elleri çok daha fazla titreyenlerin hareketlerini sabitlemek için ürettiğimiz Liftware’de kullandık. Nörolojik bozuklukları olanların elleri, hedeften yaklaşık 2 buçuk santim kayabilir. Aygıtın içindeki küçük bilgisayar, kullanıcının hareketlerini algılıyor, hareketin kasıtlı olup olmadığına karar veriyor, eğer kasıtlı değilse aygıtın ters yöne hareket etmesini sağlıyor.”
Tek başına yemek yemekte zorlanan Parkinson hastalarının yüzünü güldürecek bu ürün sitesi üzerinden birer adet çorba kaşığı başlığı, sabit tutmayı sağlayan gövdesi, taşıma çantası ve şarj aletiyle set olarak 195 dolara alınabildiği gibi yemek kaşığı, çatal ve kaşal başlıkları ek olarak satın alınabiliyor. Ürün taşımak için uygun boyutta olduğu gibi sade tasarımıyla da dikkat çekiyor. Ayrıca şirket, kaşığı satın alamayacaklar için gönüllü bağışları ve destekçileri kabul etmekte ve biriken bağışlar karşılığında ürünlerini Uluslararası Parkinson Vakfı’na ya da diğer Parkinson derneklerine göndermekte.
Sağlık için geliştirilen teknolojiler, hastaları ve onların yakınlarını ilgilendirdiği için bu tür haberler anında geniş bir kitleye ulaşmıyor. Ancak bu az bilinen teknolojinin yararları göz önüne alındığında parlak bir geleceğe sahip olacağı gayet düşünülesi bir durum.
Gelişen bu teknoloji henüz kesin tedavisi bulunmayan Parkinson hastalığının hayatı zorlaştıran önemli etkilerinden birini büyük oranda tolere ederek gün içinde göz ardı edilemeyecek olan yemek saatlerinin işkencesini önlüyor. Bu gelişme, hastalıkların tedavisi için yapılan araştırmaların yanında bu hastalıkların oluşturabileceği sorunları azaltmak, önlemek, insanların hayat kalitesini artırmak için yapılan araştırmaların ve icatların ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Bu gibi icatların temel felsefesi hastalık sonucu doğal faaliyetlerinde sıkıntı yaşayan insanların o faaliyeti mühendislerin ve bilim adamlarının çalışmalarıyla gerçekleştirmesidir. Tıpkı Stephen Hawking’in ALS hastalığından ötürü vücudundaki kasların çoğunu hareket ettirememesine rağmen yalnızca yanak hareketiyle konuşmasını sağlayan teknoloji gibi bu akıllı kaşık da elin tutucu görevini yerine getirmesinde yardımcı oluyor.